Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mój mi11 ultra na Xiaomi eu nie ładuje się tak szybko jak powinien. Oryginalna ładowarka i kabel Xiaomi 67W, a najszybciej ile mi się udało naładować telefon to ciut ponad godzinę. Accubattery pokazuje wtedy ładowanie około 18W i 4200-4500mAh. Czasami pokazuje ładowanie po 3-7W i 1-2tys mAh pomimo super piorunka w ikonce ładowania.

Co jest nie tak?

PS. Jest opcja ograniczenia ładowania do max 80-90% jak w Samsungach?

Edytowane przez Erill
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, brawo napisał(a):

Wszystko jest ok.

TZN? Co jest ok? Coś jest nie tak jeśli telefon powinien ładować się w 40 minut, a jest to nieosiągalne. Mam wolniejsze ładowanie niż w p20pro...

Screenshot_2023-03-03-15-53-15-034_com.digibites.accubattery.jpg

Edytowane przez Erill
Opublikowano

Z szybkim ładowaniem jest jeszcze myk, że mimo że bateria jeszcze nie naładowana to jej napięcie idzie w górną granicę i jest wtedy ograniczanie ładowania.
Dodatkowo, accubattery gubi się z.podawaniem danych przy szybkim czy turbo ładowaniu, i potrafi wtedy ampery z czapy podawać. Przykładowo, na miernikach (dwóch ) pokazuje mi 1.8-2.0A przy napięciu 9-12V (przy 18V w ogóle jest miszmasz), a accubattery pokazuje 3-3.5A
Przetestowane na Xiaomi, Samsung, Realme.
Natomiast zdrowie baterii accubattery podaje dosyć dokładnie, ale tutaj trzeba chociaż z pół godziny odczekać z odpięciem ładowarki jak już wskoczy że bateria na 100% naładowana.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Edit, tutaj np miałem 1.8A 9V na mierniku

3d1afbe7da4cafc5d62236455dbf41a1.jpg

Opublikowano (edytowane)

No dobra, ale dalej jest to nierealne, żeby telefon podczas przeglądania neta zjadał na tyle prądu, by czas ładowania z mniej niż 40 minut wydłużał się do półtorej godziny. P30pro nie miał z tym problemu, a ładowanie miał 40W. Nie musiałem wyłączać telefonu by ładował się szybko (w jego wypadku około godziny).

Tutaj z mi11 nie czekam do "100%" gdzie faktycznie ostatnie 20% mogłoby lecieć wolniej. Po prostu telefon w żaden sposób nie ładuje się super szybko. Ładowanie rzędu 1,5h do pełna to czasy ładowania telefonów sprzed kilku lat jak mi5. Nawet mi8 ładował się szybciej... 

Nigdzie nie ma podanych warunków jakie trzeba spełnić by uzyskać ładowanie 60W oprócz kabla, ładowarki i sensowniej temperatury urządzenia. Nawet nie ma komunikatu o ładowaniu z mocą 60+W.

Edytowane przez Erill
Opublikowano
1 godzinę temu, brawo napisał(a):

Może sprawdzić na 60Watowej żarówce. Włącz światło i dotknij żarówkę po 5 minutach. Tak będzie parzyć moc 60W.

Słaby przykład. Żarówka tylko 5% energii przetwarza na światło. Reszta, czyli około 95% idzie na ciepło. Sprawność procesu ładowania jest dużo większa.

Opublikowano

Z tym tranzystorem mocy też kiepski przykład. Jak końcówka mocy pracuje w klasie A to układ ma z reguły sprawność około 10%. Reszta idzie na ciepło. Co do tych "potężnych prądów", szybkie ładowanie to nawet 20V i wtedy tylko 3A dla 60W. Z drugiej strony wiadomo że moc ładowania podawana przez producentów to maksymalna moc chwilowa i nijak to się ma do realnego czasu ładowania. Ale jak koledze wczesniej ładowało szybciej, a po zmianie romu zwolniło to coś może być na rzeczy.

Opublikowano
25 minut temu, brawo napisał(a):

Każdy odbiornik 60W powinien być gorący. I gdzie te 20 V jest podane?

Każdy który dużą część tych 60W zamieni na ciepło. Musisz postarać się zrozumieć że od sprawności zależy ile z tych 60W zamieni się w ciepło. Jakby 60 watowa dioda świecącą miała sprawność 100% to była by zimna, cala energia zostala by zamieniona na światło. Te 20V (albo nawet więcej) masz podane w specyfikacji na obudowie ładowarki. Odbiornik który przy przyjmowaniu 60W jest lekko ciepły to chociażby twój telefon. Różnica w czasie ładowania z twojego planowanego eksperymentu (ładowarka 67 i 27 W) będzie prawdopodobnie na poziomie 20-40%, nie 2,5 raza jakby wynikało z maksymalnych mocy ładowarek. 

Opublikowano (edytowane)

Mam kabel USB-C z miernikiem mocy. Pokazuje dosyć dokładnie chwilową moc ładowania w watach. Ładowarka GAN PD 65W jest wpiętą w listwę z pomiarem mocy (Gosung) której wskazania są podobne. Spróbuję zabrać na chwilę żonie RN11Pro5G który teoretycznie moze się ładować mocą bodajże 63W (oryginalną ładowarką) niestety tylko z oryginalnym kablem. Z ładowarka PD maksymalna moc jaką wskazuje to około 45W. Mój Xiaomi 11Lite 5G NE który teoretycznie przyjmuje max 33W w praktyce max ładowanie to 28W.

Niestety jest naładowany prawie do 70%, lekko ciepły i w takim stanie pokazuje max 37W

IMG_20230305_191336.thumb.jpg.073cda5ee9c2be8bba97f25501223fee.jpg

Edytowane przez FromWP
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, brawo napisał(a):

Skoro nie rozumiesz tego, to nic nie poradzę. Akurat działający ekran i internet oraz non stop przesyłane dane akurat zjadają najwięcej prądu. Wyobraź sobie, że wlewasz do wiadra wodę, ale jednocześnie masz na dole kranik z którego pobierasz tą wodę. Tak to działa. Co do komunikatu że coś się nie wyświetla lub nie działa to być może jakaś awaria. Co do ładowania mocą 60W. Czy ty wiesz jaka to moc? Może sprawdzić na 60Watowej żarówce. Włącz światło i dotknij żarówkę po 5 minutach. Tak będzie parzyć moc 60W. To co podają producenci o 60W, 300W niedługo to nie wiem o co im chodzi? Pewnie o to samo co wyssane z palca setkami Mpixeli w matrycach. Szkoda czasu na czytanie bzdur.

No kurde. Akumulator ma ~4v i 5Ah. Razem ~20Wh. Używając go do nawigacji po mieście pieszo wystarczył mi na około 6h. Do tego po drodze fotki i szukanie w Chrome. W tle apki jak zwykle. Wychodzi, że pobór energii nie przekracza 5W. Więc nie pisz, że to pobiera tyle prądu, żeby z ładowania 60W robiło się 15 czy 20W... Telefon pobierając 40W byłby grzejnikiem nie do użytku. Gdzieś indziej jest problem z uciekającym ładowaniem.

Co do sprzeczki z ładowaniem i temperatura:

Akumulator w czasie ładowania około 0-80% przyjmuje niemal 100% energii jaka jest pompowana, a układy ładowania mają sprawność rzędu 90%. Prawie się to nie grzeje. Problem narasta od około 80% gdzie napięcie na celi jest w okolicy 4,0v. Dobijanie do pełna generuje straty, całkiem spore, ale telefon byłby gorący przy wartości strat rzędu "tylko"  10-15W. Stąd obniżenie prądu ładowania pod koniec, więc i mniejsze straty.

Edytowane przez Erill
Opublikowano
29 minut temu, brawo napisał(a):

Twierdzicie, że jak jest 100% sprawność urządzenia, to odbiornik się nie grzeje. A jak włączę grzałkę od czajnika to grzeje się jak cholera. Czy to oznacza, że ma zerową sprawność ten odbiornik energii? 

😁

Ale ty mylisz podstawowe pojęcia. Serio nie rozumiesz  podstawowych praw fizyki?Grzałka z założenia ma zamieniać energię na ciepło i jej sprawność to ilość energii jaka na to ciepło zostanie zamieniona. W przypadku grzałki może to być bliskie 100%. Może minimalna ilość energii wydzieli się w przewodach, poza grzałką. Telefon to nie grzałka, czy żarówka!

• Haha 1
Opublikowano
22 minuty temu, brawo napisał(a):

Jak ja się o tym uczyłem, to ciebie na świecie nie było.

To też nie jest prawdą. A to że moc i sprawność to dwa różne parametry to oczywiste. Z twoich wypowiedzi wynika że nie znasz podjęcia sprawności. Twoim zdaniem telefon w trakcie ładowania mocą 60W powinien się grzać tak samo jak 60 watowa żarówka (a nawet grzałka). To po prostu bzdura, a wytłumaczeniem dlaczego tak nie jest właśnie pojęcie sprawności.

Opublikowano

Nie rozumiem twoich wywodów. Chciałeś napisać że czas ładowania ma odpowiedni, ale podałeś bezsensowne porównanie z żarówką i tylko to sprostowałem pisząc że nie jest to dobry przykład. A ty dalej brniesz w tworzenie własnych nieprawdopodobnych teorii.

Opublikowano (edytowane)

Ehh. Człowiek mi wmawia, że moduł ładowania nie ma sprawności, z taką pewnością swojej racji :(

Zacznijmy od tego, że wg producenta i recenzentów czas ładowania dla mi11ultra to 35-40 minut, a nie "coś ponad godzinę", więc coś tu ewidentnie nie działa jak powinno i stąd wątek o błędach systemowych, które widocznie to powodują.

Kolejna sprawa:

Jeśli akumulator ma 5Ah i możemy go naładować w około 35 minut, to znaczy, że w szczytowym momencie przyjmuje w siebie około (zaryzykuję, że ponad, bo zaś pod koniec zwalnia) 10A. To jest prąd ładowania w okolicy 2C, więc jak najbardziej dopuszczalny dla nowych ogniw. W modelarstwie stosowane od dawna, a aktualnie nawet po 3-4C.

10A * 5V to już 50W, a może pik prądu ładowania to 12-13A i wyjdzie 65W?

Teraz trzecią sprawa:

Moc zasilacza (czytaj ładowarki) nie jest dostarczana stale, ona jest w gotowości do potrzeb. Tak więc Twoje założenie utraty kilkudziesięciu watów na ładowaniu jest błędne. Mało tego, układ ładowania to nie prosty rezystor, żebyś sobie obliczył straty w postaci (5V dostarczane - 4,2v maksymalne napięcie ładowania) * prąd płynący w obwodzie.

Sprawa finalnie jest prosta. Jeśli wyłączony telefon ładuje się w 35-40 minut, to włączony i używany powinien dalej ładować się w okolicach 45minut. Sam używany telefon z "ładowania" pobierze około 5W, czyli mniej niż 10% zdolności ładowarki, więc dlaczego nagle ten telefon zamiast ładować się 35-40minut (potwierdzone przecież wieloma testami) ładuje mi się półtorej godziny?

Na koniec obrońco dodam, że wyłączony też ładuje mi się tak długo 🤣 w czasie, gdy powinien 40 minut.

Edytowane przez Erill
Opublikowano

@Erill

Ja bym sugerował sprawdzić i potestować wszystkie proponowane tutaj rozwiązania.

1. kup sobie kabel z miernikiem lub miernik taki co potrafi zmierzyć 20V bo wtedy przy 3A na kablu powinien dojść do 60W.
  2. przetestuj ładowanie od 0 do 100% na tym mierniku na wyłączonym telefonie, a potem na włączonym w czuwaniu, albo podczas przeglądania neta.
  3. zmień rom np. na xiaomi.eu dev lub najlepiej china rom ale tu BARDZO uważnie bo masz 11 ultre więc wejdzie tu tylko rom china (nie global) i bez blokowania bootloadera. Powtórz testy.

Jak to dobrze zrobisz to zobaczymy jakie są różnice w tym ładowaniu.

Opublikowano
Godzinę temu, Acid napisał(a):

@Erill

Ja bym sugerował sprawdzić i potestować wszystkie proponowane tutaj rozwiązania.

1. kup sobie kabel z miernikiem lub miernik taki co potrafi zmierzyć 20V bo wtedy przy 3A na kablu powinien dojść do 60W.
  2. przetestuj ładowanie od 0 do 100% na tym mierniku na wyłączonym telefonie, a potem na włączonym w czuwaniu, albo podczas przeglądania neta.
  3. zmień rom np. na xiaomi.eu dev lub najlepiej china rom ale tu BARDZO uważnie bo masz 11 ultre więc wejdzie tu tylko rom china (nie global) i bez blokowania bootloadera. Powtórz testy.

Jak to dobrze zrobisz to zobaczymy jakie są różnice w tym ładowaniu.

1. Nie mam kabla z miernikiem i raczej miał nie będę. Mam oryginalny kabel z ładowarki Xiaomi, który razem z nią ma mi zapewnić ultra szybkie ładowanie w 35-40 minut co niestety nie ma miejsca. Mam też kabel Tocki 100W i oryginalny 5A z P30pro - to samo.

2. Na wyłączonym telefonie czas ładowania to również około 1,5h tak jak i na włączonym/wygaszonym i włączonym/używanym. Czy są jakieś wytyczne od Srajomi jakie trzeba spełnić dla ładowania? Znalazłem o Samsungach, ale o Xiaomi nic nie ma. Swoją drogą przydałaby się opcja "zwalniania" ładowania i ograniczenie ładowania do 80-90%.

3. Nie chcę zmieniać systemu "na test". Mam kilka apek bankowych, Smart i inne konfigurowalne duperele, których kopia zapasowa nie ogarnia, a nie mam czasu później po kilka razy tego robić na nowo. Jest jakiś sposób by zrobić pełną kopię 1:1 lub postawić drugi system w tle?

😕

3 godziny temu, brawo napisał(a):

To podaj ten parametr ;) Sprawność jest wyrażana w cyferkach. Podaj ten parametr i nie dyskutuj o tym bo kompromitujesz się. Wskaż mi go w danych technicznych/katalogowych.

Słusznie. Nawet więcej. A widziałeś grubość przewodów dla takich prądów jak podajesz w tych akumulatorach modelarskich? Uważasz, że takie są w telefonach (w środku) lub w przewodach od ładowarki do telefonu? ;) Pokazałem na filmach różnicę dla ładowarek 27W i 67W. Ona praktycznie nie istnieje. Różnica jest taka jak czas gotowania jajek. Jeśli tego nie rozumiesz "co się dzieje" to masz problem ze sobą.

Dowody pokaż na te bzdury. No przecież nie ładuje ci się w takim czasie ;) Skąd też te 45 minut jak będzie włączony? Bo "powinien" ;) Skąd te dane o 5W? Masz jakieś przyrządy pomiarowe? Ssiesz głpoty z palucha i tyle.

Obrońco? Czego?

A jaki ja miałbym mieć cel wmawiania ci czegokolwiek? :)  Ty liźnij jakiejś wiedzy, żeby głupot nie pisać. Jakbyś ją miał, to nie byłoby twoich stękań.

Wyślij telefon do Micenter, to ci naprawią 😎

To, że producent nie podaje danej wartości, nie oznacza, że taki parametr nie istnieje. Jest on nieistotny z punktu widzenia usera. Rozbierz telefon, przeczytaj co napisano na chipie i sprawdź sobie w dok. technicznej, tam będzie 😛

Gdybyś nie był tak pysznym ignorantem, przeczytał byś w necie, że czas ładowania do 40min podaje sam producent i testerzy, ale Ciebie to przerasta.

Co do grubości przewodów w pakietach modelarskich - one są do zasilania urządzeń, wtedy prądy to nawet idą w setkach. Do ładowania głównie używa się złącza balansera na przewodach ~0,25mm2, ale to znów musiałbyś wiedzieć o czym piszesz 🤦 Kwestia kabli do telefonu mądralo - po to wprowadzono napięcie 20v, by wszelki prąd płynący przewodem ograniczyć (około 3A do czego śmiało wystarczy 0,25mm2), a dopiero w urządzeniu zachodzą zmiany na małe napięcie, a duży prąd ;) Tak, wiem, kolejny raz myślenie Cię zabolało. Nie masz nic więcej sensownego do napisania to nie pisz. 

Problem brzmi "dlaczego nie ładuje tak jak powinno wg producenta i testów", a Ty od początku próbujesz mi wmówić, że to wcale nie tak ma być i zamiast 35 minut telefon MA mi się ładować półtorej godziny. To, że Twój tyle się ładuje i uważasz to za spoko - Twoja sprawa. Ja chcę mieć to za co płaciłem i tak jak być powinno wg specyfikacji. Jeśli tego nie ma, coś jest skopane i trzeba to wyjaśnić zamiast udawać, że problemu nie ma.

Opublikowano
16 godzin temu, brawo napisał(a):

Koniec.

Widzę, że zwinąłeś się wraz ze wszystkimi wywodami jak obrażone dziecko. Jeśli były tak prawdziwe i pomocne, dlaczego nie zostawisz tego dla kolejnych pokoleń? 🤔

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Wybaczcie że się wtrącam i to, po takim czasie, ale chciałbym tylko zwrócić uwagę na to, aby nie polegać na aplikacji AccuBattery. Używam jej od 2016 w wersji pro i niestety nie mam o niej zbyt pozytywnej opinii. Pierwszym i podstawowym zarzutem z mej strony, to ich algorytm przeliczania zdrowia baterii, który wylicza to tylko i wyłącznie na podstawie cyklu, gdzie pełny cykl = utrata pojemności. Polecam natomiast 3C battery manager. Nie wiem ile teraz kosztuje klucz, ale zapewniam że aplikacja ma bardzo dobre wsparcie, autor jest mega kontaktowy, a i to nie jedyne narzędzie z jego stajni. Jednak wyniki dotyczące baterii po poprawnej konfiguracji - jeśli jest kłopot z ustaleniem poprawności można skontaktować się z autorem, a na pewno pomoże - wyniki są bardzo realne. Co do pomiarów fizycznymi multimetrami, to w grę wchodzić powinny tylko te, mierzące wartość skuteczną, a nie średnią. No to tyle. Pozdrawiam Was serdecznie!

Screenshot_2023-10-19-19-16-02-921_ccc71.bmw.jpg

Edytowane przez Matadrox
Dodanie screenshoot