Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, brawo napisał(a):

Chyba jasno napisałem defragmentuje, a nie optymalizuje.

jeśli defragmentujesz ssdka to w zasadzie jest to zbędne - a poza tym zmniejszasz mu żywotność :) defragmentacja dotyczy tylko hhdkow - to z grubsza chodzi o to żeby głowice szybciej ustawiały się nad danymi sektorami - a tego procesu nie ma w ssdkach ... system operacyjny po wykryciu dysku jako półprzewodnikowy nawet nie daje możliwości jego defragmentacji - tylko optymalizację - w sumie przy aktywnej funkcji trim to nie ma specjalnie znaczenia no ale taka optymalizacje co jakiś czas można zapodac :) oczywiście na siłę defragmentować SSDka można innym oprogramowaniem niż systemowe - no ale to zupełnie zbędne to raz a dwa nawet niekorzystne bo zapisy komórek zmniejszają ich żywotność ...

Edytowane przez Master
Opublikowano
6 minut temu, Master napisał(a):

jeśli defragmentujesz ssdka to w zasadzie jest to zbędne - a poza tym zmniejszasz mu żywotność

Nie wiem po co jakieś porady piszesz i głupoty niczym nie poparte wpraktyce. Czy ja prosiłem o jakieś porady? Nie pomyślałeś, że skracasz tym sobie życie?

Będę wciąż to robił ;)

Opublikowano
18 minut temu, brawo napisał(a):

Nie wiem po co jakieś porady piszesz i głupoty niczym nie poparte wpraktyce. Czy ja prosiłem o jakieś porady? Nie pomyślałeś, że skracasz tym sobie życie?

Będę wciąż to robił ;)

ot nawiązała się ciekawa dyskusja to można trochę popisać w temacie :) jasne że tak - można robić 😉 nawet sam zarzucę dzisiaj defragmentację na HDD bo dawno tego nie robiłem - a zapchany już nieźle ... może i porządków trochę się zrobi przy okazji 🙃

Opublikowano
12 minut temu, skay77 napisał(a):

Master ściągnij Spinrite działa z poziomu biosu

Don't drink and root 2201122G

a obadam - nie widziałem tego softu - chyba miałeś na myśli z poziomu DOSu :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...