brawo Opublikowano 25 Lutego 2023 Opublikowano 25 Lutego 2023 Chyba jasno napisałem defragmentuje, a nie optymalizuje.
Master Opublikowano 25 Lutego 2023 Opublikowano 25 Lutego 2023 (edytowane) 15 minut temu, brawo napisał(a): Chyba jasno napisałem defragmentuje, a nie optymalizuje. jeśli defragmentujesz ssdka to w zasadzie jest to zbędne - a poza tym zmniejszasz mu żywotność defragmentacja dotyczy tylko hhdkow - to z grubsza chodzi o to żeby głowice szybciej ustawiały się nad danymi sektorami - a tego procesu nie ma w ssdkach ... system operacyjny po wykryciu dysku jako półprzewodnikowy nawet nie daje możliwości jego defragmentacji - tylko optymalizację - w sumie przy aktywnej funkcji trim to nie ma specjalnie znaczenia no ale taka optymalizacje co jakiś czas można zapodac oczywiście na siłę defragmentować SSDka można innym oprogramowaniem niż systemowe - no ale to zupełnie zbędne to raz a dwa nawet niekorzystne bo zapisy komórek zmniejszają ich żywotność ... Edytowane 25 Lutego 2023 przez Master
brawo Opublikowano 25 Lutego 2023 Opublikowano 25 Lutego 2023 6 minut temu, Master napisał(a): jeśli defragmentujesz ssdka to w zasadzie jest to zbędne - a poza tym zmniejszasz mu żywotność Nie wiem po co jakieś porady piszesz i głupoty niczym nie poparte wpraktyce. Czy ja prosiłem o jakieś porady? Nie pomyślałeś, że skracasz tym sobie życie? Będę wciąż to robił
Master Opublikowano 25 Lutego 2023 Opublikowano 25 Lutego 2023 18 minut temu, brawo napisał(a): Nie wiem po co jakieś porady piszesz i głupoty niczym nie poparte wpraktyce. Czy ja prosiłem o jakieś porady? Nie pomyślałeś, że skracasz tym sobie życie? Będę wciąż to robił ot nawiązała się ciekawa dyskusja to można trochę popisać w temacie jasne że tak - można robić 😉 nawet sam zarzucę dzisiaj defragmentację na HDD bo dawno tego nie robiłem - a zapchany już nieźle ... może i porządków trochę się zrobi przy okazji 🙃
skay77 Opublikowano 26 Lutego 2023 Opublikowano 26 Lutego 2023 Master ściągnij Spinrite działa z poziomu biosu Don't drink and root 2201122G
Master Opublikowano 26 Lutego 2023 Opublikowano 26 Lutego 2023 12 minut temu, skay77 napisał(a): Master ściągnij Spinrite działa z poziomu biosu Don't drink and root 2201122G a obadam - nie widziałem tego softu - chyba miałeś na myśli z poziomu DOSu
Rekomendowane odpowiedzi