Erill Opublikowano 10 Lutego 2023 Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Cześć. Mam problem z WiFi - znika po chwili od włączenia telefonu, a próba wejścia w ustawienia wifi powoduje zawieszenie aplikacji "ustawienia". Dodatkowo telefon się zawiesza. Po przywróceniu ustawień fabrycznych działa jakieś 15 minut, akurat tyle by pologowac się do wszystkich kont, a później się resetuje i za każdym razem po uruchomieniu zawiesza kilka sekund po uruchomieniu. Zarówno na ekranie kodu PIN jak i po zalogowaniu do "pulpitu". Jest przy tym ciepły/letni jakby próbował coś przetrawić, ale mu nie wychodziło. Gorący nie jest, tylko "ciepły" tak ze 30-35*C. Nawet ekranu wygasić się nie da. Ktoś zna przyczynę i rozwiązanie? Edytowane 10 Lutego 2023 przez Erill
Netoper Opublikowano 10 Lutego 2023 Opublikowano 10 Lutego 2023 Na którym romie siedzisz? To się z dnia na dzień stało, czy np po aktualizacji?Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Erill Opublikowano 10 Lutego 2023 Autor Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) MIUI xiaomi.eu 13.0.12 Pożyczyłem telefon na 2 tygodnie ojcu "na wyjazd". On na 99,9% nic nie grzebał w ustawieniach bo dla niego odpalić aparat to spora sztuka. Telefon wrócił w takim stanie. Uszkodzeń mechanicznych nie widać i wierzę ojcu, ze nic z telefonem się nie działo. On wifi nie używał, więc nie wie kiedy, a zawieszanie się telefonu to jakieś 3 dni temu. Chwilowo odkąd wyłączyłem "dodatkowe rozszerzenie ram o 3gb" nie łapie zwiech (jakaś godzina). WiFi jednak dalej nie chce działać. Nie wiem czy to wina aktualnie braku SIM czy całość zbiega się w jedno, ale równo z wyłączeniem rozszerzenia ramu (i brakiem zwiech) przestało też działać szybkie ładowanie, a mam oryginalną ładowarkę 67W. Dziwny temat 😕 PS. Jako, że zwiechy ustały, to pobawiłem się telefonem robiłem aktualizację do wersji 14. coś tam i położyłem sie spać. W nocy po przebudzeniu telefon jeszcze działał, ale rano znów wróciły zwiechy w starym wydaniu. Chwila pracy urzadzenia i totalny frost. Edytowane 11 Lutego 2023 przez Erill
Bar.Tek Opublikowano 10 Lutego 2023 Opublikowano 10 Lutego 2023 (edytowane) Spróbowałbym przywrócić rom do ustawień fabrycznych i dodatkowo przeinstalować. A jak nie to wgrać global przez miflash i potestować. Potem wrócić do 13.0.12 Problemy z niedziałającym wifi powstają głównie z powodu przegrzania procesora, wtedy powstają słabe połączenia na nóżkach procesora i znika wifi. Rozwiązaniem takiego problemu jest wylutowanie procesorów i postawienie ich na nowo, rebaling się to nazywa. Edytowane 10 Lutego 2023 przez Bar.Tek
Erill Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Opublikowano 11 Lutego 2023 (edytowane) 5 godzin temu, Bar.Tek napisał(a): Spróbowałbym przywrócić rom do ustawień fabrycznych i dodatkowo przeinstalować. A jak nie to wgrać global przez miflash i potestować. Potem wrócić do 13.0.12 Problemy z niedziałającym wifi powstają głównie z powodu przegrzania procesora, wtedy powstają słabe połączenia na nóżkach procesora i znika wifi. Rozwiązaniem takiego problemu jest wylutowanie procesorów i postawienie ich na nowo, rebaling się to nazywa. Jak wiele prób naprawy w ten sposób pomaga? Wolałbym nie ryzykować roboty w ciemno. Dodatkowo mam lekko uszczerbiony ekran u góry (przy głośniku) i boje sie o jego doszczętne uszkodzenie podczas demontażu 😕 Już sprawdzałem hard reset i aktualizację do v14 i dalej to samo. Zapewne fizyczna przypadłość 😕 Edytowane 11 Lutego 2023 przez Erill
Bar.Tek Opublikowano 11 Lutego 2023 Opublikowano 11 Lutego 2023 Postawić procesor na nowo musisz w serwisie elektroniki który się na tym zna. To są mikrometry i trzeba mieć matryce do tego. Szukaj w Google rebaling. Może w okolicy coś znajdziesz.
Netoper Opublikowano 11 Lutego 2023 Opublikowano 11 Lutego 2023 Wgraj najpierw global żeby na 100% wykluczyć jakiś zakrzak softowy.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Erill Opublikowano 11 Lutego 2023 Autor Opublikowano 11 Lutego 2023 Trochę "na lenia", czy macie pod ręką jakiś konkretny poradnik jak wgrać soft? Kiedyś to robiłem w Mi5, Mi8 i K800i, ale zawsze wg instrukcji i porad No może poza K800i bo tam to już wszystko szło z głowy i własnej inwencji #Najlepszytelefon ❤️
Erill Opublikowano 12 Lutego 2023 Autor Opublikowano 12 Lutego 2023 Dziękuje CI ślicznie. Jeszcze dopytam. Czy jest jakiś sposób by zrobić backup/kopię systemu "gotowca" jak na PCach? Wgrywam i wszystko, ale to wszystko jest po staremu? Łącznie z zapisanymi hasłami do aplikacji, ich ustawieniami, brakiem potrzeby przechodzenia wszystkich procedur weryfikacji w bankach itd?
Licht Opublikowano 12 Lutego 2023 Opublikowano 12 Lutego 2023 Kompletne backupy można robić z poziomu TWRP.
Netoper Opublikowano 12 Lutego 2023 Opublikowano 12 Lutego 2023 Nie ma takiego backupa który by i hasła i wszystkie ustawienia zarchiwizował.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Licht Opublikowano 12 Lutego 2023 Opublikowano 12 Lutego 2023 Nie wiem jak na Xiaomi (bo tymczasem nie ma w pełni działającego TWRP pod mój telefon), ale na Samsungach robiłem z poziomu TWRP absolutnie kompletne backupy OSa ze wszystkimi przyległościami, także wydaje się że jednak jest to możliwe.
Erill Opublikowano 12 Lutego 2023 Autor Opublikowano 12 Lutego 2023 (edytowane) Chwilowo jeszcze muszę próbować walczyć na xiaomi.eu, wgrałem wersję rozwojową. Dlaczego nie działa mi GPAY? W ogóle nie mogę kliknąć tej opcji w mojej aplikacji banku 😕 Dla bezpieczeństwa staram się utrzymać telefon w niskiej temperaturze i o dziwo od wczoraj nie uświadczyłem już zwiech. WiFi działa czasami chwilę, ale szybko wysiada. Edytowane 12 Lutego 2023 przez Erill
Netoper Opublikowano 12 Lutego 2023 Opublikowano 12 Lutego 2023 Nie wiem jak na Xiaomi (bo tymczasem nie ma w pełni działającego TWRP pod mój telefon), ale na Samsungach robiłem z poziomu TWRP absolutnie kompletne backupy OSa ze wszystkimi przyległościami, także wydaje się że jednak jest to możliwe.Razem z hasłami np. do banku robiło? Na którym androidzie? 4.0? To chyba były jeszcze czasy jak można było flagę w knoxie wygasić.Jak Ci się uda na obecnych romach to daj znać i podziel się tutorialem, kupa luda będzie wdzięczna.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Licht Opublikowano 12 Lutego 2023 Opublikowano 12 Lutego 2023 Faktycznie, https://twrp.me/faq/backupexclusions.html Piszą, że team twrp podjął decyzję, aby od pewnego czasu nie robić już kompletnej kopii pamięci wewnętrznej. A jeszcze niecałe dwa lata temu było to możliwe, nie są to zmiany na lepsze.
Rekomendowane odpowiedzi