Bartek1906 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Opublikowano 18 Stycznia 2023 (edytowane) Mam ROM z 3 stycznia i problemy z aplikacją Aktualizacje. Działa bardzo ospale, gdy jest dostępna aktualizacja i klikam "Wygeneruj link i pobierz" nie dzieje się nic, a po jakimś czasie jedna z dwóch rzeczy: albo rusza pobieranie, albo komunikat "Aplikacja nie odpowiada". Zaznaczam, że w tym momencie cały system działa normalnie, mogę płynnie przechodzić między aplikacjami czy rozwijać belkę z góry. Kiedy już się pobiera, dzieje się to baaaaaaaardzo powoli, mimo szybkiego internetu (aktualizacje aplikacje ze sklepu play pobierają się z taką szybkością, jaką powinny). Nie udało się nawet pobrać całości, ale gdy podjąłem drugą próbę, to jednak się udało. Potem kolejna batalia z kliknięciem "Zainstaluj" - albo się wykrzacza, albo zadziała po długim czasie. Czy tylko mnie spotyka ten problem? Trochę strach aktualizować, całe szczęście, że dobrze parsuje paczki (chociaż to pewnie już nie jej zasługa :P) Po aktualizacji do obecnie najnowszej wersji również czuć, że aplikacja przymula, ale jeszcze nie ma okazji, by w pełni ją przetestować PS. Z ciekawości, gdybym nie miał ustawionego pinu na ekranie blokady, to czy nie mógłbym zainstalować aktualizacji z uwagi na deszyfrację pamięci w TWRP? Edytowane 18 Stycznia 2023 przez Bartek1906
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Stycznia 2023 Opublikowano 18 Stycznia 2023 36 minut temu, Bartek1906 napisał(a): Z ciekawości, gdybym nie miał ustawionego pinu na ekranie blokady, to czy nie mógłbym zainstalować aktualizacji z uwagi na deszyfrację pamięci w TWRP? Mógłbyś, po prostu pamięć w TWRP nie byłaby w ogóle zaszyfrowana. Co do reszty - @ZduneX25 powinien wiedzieć więcej na ten temat. 1
ZduneX25 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Sprawa wygląda tak, że w odróżnieniu od serwera do kompilacji (płatny) same romy trzymamy na darmowym hostingu, mirrorów jest około 20. Przy kliknięciu Pobierz, apka sprawdza kolejno wszystkie mirrory i przy pierwszym, na którym plik istnieje inicjuje pobieranie, na każdy serwer dałem timeout 5s. Android wypluwa, że apka nie odpowiedna w momencie jeżeli zadanie zajmuje więcej niż 10 sekund, a 20 * 5 to 40s (w przypadku jeżeli tylko jeden mirror jest online). Dodatkowo w przeciągu ostatniej doby nasz hosting padł i większość romów zwyczajnie znikła. Jeżeli chodzi o przyciski Zainstaluj, to apka sprawdza MD5 pobranego romu (żeby mieć pewność, że plik został pobrany w całości - inaczej nie puści instalacji), a nawet dobry komp potrzebuje czasu by wczytać MD5 paczki o rozmiarze 3-4gb. Podsumowując, darmowy hosting wymagał ode mnie napisania kilku funkcji w konkretny sposób, które nie idą po drodze z wytycznymi google, szczególnie na androidzie 13. 1
Bartek1906 Opublikowano 19 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 19 Stycznia 2023 Ok, no to już wiem wszystko, dzięki!
Adam Błażejewski Opublikowano 20 Stycznia 2023 Opublikowano 20 Stycznia 2023 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty.
Rekomendowane odpowiedzi