Skocz do zawartości

Xiaomi Mi 11 Pro / Ultra - MIUI 14 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 14.0.6.0.TKACNXM - Android 13

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaraz będę instalował tą nowa wersję potestuję parte dni i dam znać co i jak. A ogólnie w aplikacjach które często używasz masz ustawiony autostart ? 

Opublikowano

Dawniej nie miałem autostartu i było OK. Teraz jak od jakiegoś czasu pojawiły się problemy z powiadomieniami na gmail, messenger i whatsaap to na nich mam autostart. 

Dzisiaj np messenger dopiero po południu zaczął wysyłać powiadomienia, a wczoraj nie.

Co dziwne messenger lite (już go nie ma w sklepie play) wysyła powiadomienia. Ale messenger na innych telefonach xiaomi działa OK.

Opublikowano
2 minuty temu, Bar.Tek napisał(a):

Dzisiaj rano messenger nie odezwał się na 14.0.9.0 :(

mam to samo na najnowszej rozwojowej ... słychać tylko takie pikniecie - ale nie ma dźwięku ani powiadomienia ... inne aplikacje są ok (Whatsapp gadu gadu bankowa olx itp.) ale była tez ostatnio jakaś aktualizacja Messengera ... może to popsuło ... 🙃

Opublikowano
17 godzin temu, misiek18186 napisał(a):

Ja tak samo kiedyś nie miałem autostartu na żadnej aplikacji a teraz na tych głównych mam a i tak nie wysyłają powiadomień tak jak się należy. 

no ja mam na wszystkich z których otrzymuje powiadomienia i autostart i brak ograniczeń co do zużycia baterii - tak na wszelki wypadek właśnie po to żeby nie było problemu z brakiem powiadomień ... no ale jak widać nie tylko na dev beta jest problem z messengerem 🙃

57 minut temu, Bar.Tek napisał(a):

Chyba nie, żona ma mi11 lite 5g na xiaomi eu i tam zawsze wszystkie powiadomienia działają. 

nowy stable będzie za jakiś czas ... a rozwojowa pewnie tradycyjnie w sobotę ... zobaczymy czy będzie lepiej ... dam znać co i jak po przetestowaniu ... na razie raczej nic z tym się nie zrobi 🙃

Opublikowano

U mnie teraz messenger działa spoko ale dalej nie dostaje powiadomień z Gmail i bmw aplikacji Telefon od Google jak ktoś do mnie dzwoni to jest ciemny ekran j tak jak tel by był zablokowany tylko jest wibracja. Jak ktoś skończy dzwonić wtedy pokazuje nieodebrane połączenie od danej osoby. Aplikacja Telefon od Xiaomi działa bez zarzutu. Powiadomienia z, banku przychodzą ale troszkę z lekkim opóźnieniem. 

Opublikowano

U mnie messenger działa kiedy chce, a nie zawsze chce działać.

Gmail działa choć nie zawsze dostaje powiadomienia, ale ja mam dużo zakładek na różne maile i pewnie dlatego.

Co do telefonu google to sprawdź czy masz nadane uprawnienia ID telefonu. Jak to włączysz to powinno być OK. Ale musisz zablokować aplikacje xiaomi by się nie gryzły. 

Co do aplikacji BMW też sprawdź ID telefonu 

Opublikowano
13 godzin temu, Bar.Tek napisał(a):

U mnie messenger działa kiedy chce, a nie zawsze chce działać.

Gmail działa choć nie zawsze dostaje powiadomienia, ale ja mam dużo zakładek na różne maile i pewnie dlatego.

Co do telefonu google to sprawdź czy masz nadane uprawnienia ID telefonu. Jak to włączysz to powinno być OK. Ale musisz zablokować aplikacje xiaomi by się nie gryzły. 

Co do aplikacji BMW też sprawdź ID telefonu 

A mozesz podpowiedzieć gdzie to znajdę czy mam nadane uprawnienia ID telefonu?  Gdzie to się wł? I jak zablokować aplikacje od xiaomi? 

Opublikowano (edytowane)

Przytrzymaj palcem na ikonie apki > o aplikacji> uprawnienia i na liście niżej jest ID Telefonu.

Co do wyłączenia aplikacji to ... o aplikacji i na dole na środku masz wyłącz, jeśli jest opcja nieaktywna to musisz mieć root.  Ew co do dialera google wejdź w ustawienia telefonu, aplikacje, zarządzanie, 3 kropeczki, domyślne aplikacje i tam ustaw dialer od google

Edytowane przez Bar.Tek
  • Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Bar.Tek napisał(a):

Przytrzymaj palcem na ikonie apki > o aplikacji> uprawnienia i na liście niżej jest ID Telefonu.

Co do wyłączenia aplikacji to ... o aplikacji i na dole na środku masz wyłącz, jeśli jest opcja nieaktywna to musisz mieć root.  Ew co do dialera google wejdź w ustawienia telefonu, aplikacje, zarządzanie, 3 kropeczki, domyślne aplikacje i tam ustaw dialer od google

Wł te id telefonu i dalej to samo ale miałem oszczędzanie energii na tej aplikacji i wył bez ograniczeń i teraz jest dobrze 👍 mam ustawiony dialer od Google i jeszcze wył te id telefonu dla aplikacji od xiaomi i teraz myślę że będzie sztos. Po tej nowej aktualizacji do 14.0.9.0. jest ciut lepiej z powiadomieniami ale to jeszcze nie to. Może dopracują to w następnej aktualizacji. W tych najczęściej używanych aplikacjach mam wł autostart to jakoś te powiadomienia działają. Tak na próbę wyłączyłem na każdej apce autostart to już powiadomień żadnych nie ma. Prędzej na poprzednich aktualizacjach działały wszystkie powiadomienia bez problemu bez autostartu. Nie wiem od czego to jest zależne. Moja ponad połowa rodziny ma różne Xiaomi i nikt nie ma takich problemów. Tylko że wszystkie te tel były kupione w Polsce a ja sprowadzałem z Chin i to może też być coś na rzeczy. 

Opublikowano

Ja kiedyś miałem dialer google i nie było problemu, ale to dawno.

Co do powiadomień to chyba nie ma reguły. Ja mam 11 Ultra w wersji Globalnej, nie chińskiej.  Ogólnie problem jest taki, że usługi google są dodawane do tego romu i chyba coś nie zatrybiło. Autostart nie powinien mieć nic do rzeczy. 

A czy poprawią w następnej wersji? Jak w ogóle będzie jeszcze następna wersja to skupią się raczej na na czym innym niż powiadomienia. Szczególnie że ten nasz to hybryda.

Sądzę ze bardziej będą się skupiać na androidzie 14 i miui15. 

Opublikowano
16 minut temu, misiek18186 napisał(a):

W takim razie czekam z utęsknieniem na Miui15 i pewnie te Miui będzie ostatnie na te nasze 11 :)

obstawialbym że miui 15 będzie już na kolejnym andku ... a mi 11 go nie dostanie ... o ile mnie pamięć nie myli z serii mi to od 12tki w górę ... wersję dev beta kończą się we wrześniu i pewnie co jakiś czas będą jeszcze wychodzić stable no ale cały czas oparte na 13tce ...

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.06.2023 o 23:15, Bar.Tek napisał(a):

Z mi10 też tak miało być. A dostał. portal xiaomiui.net twierdzi że dostanie, przynajmniej spełnia wymagania.

Zobaczymy.

dokładnie - pożyjemy (oby) i zobaczymy 🙃 ostatnio trochę było o tej becie andka 14 ... to co pisałem to już na kilku serwisach znalazłem ... z jednej strony sprzęt może być jeszcze w miarę aktualny no ale polityka firmy jest jaka jest ... też w jakiś sposób zachęca wtedy do wymiany na nowsze modele ... tu przykładowo link do miuirom.org

https://miuirom.org/updates/xiaomi-android-14

aktualna lista z początku czerwca ...

Xiaomi 11T
-Xiaomi 11T Pro
-Xiaomi 12
-Xiaomi 12 Lite
-Xiaomi 12 Pro
-Xiaomi 12S
-Xiaomi 12S Pro
-Xiaomi 12S Ultra
-Xiaomi 12T
-Xiaomi 12T Pro