Kacper Skrzypek Posted March 7, 2024 Author Posted March 7, 2024 15 minut temu, erem napisał(a): Podsyłam zrzut ekranu. OK, poprawione. A ten "Pozostały czas pracy na ekranie"?
Master Posted March 7, 2024 Posted March 7, 2024 10 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Poprawione. Co do linku - tam można zmienić na angielski. zmienić można ... tylko się nie ładuje strona 🙃 myślałem że to może przez adguarda ale nie ... korzystam z chroma dev - może to jego wina ... nie sprawdzałem na innych przeglądarkach 🙃 w sumie nawet myślę że można od razu zalinkowac ta wersję angielską zamiast chińskiej https://privacy.miui.com/en/#/
erem Posted March 8, 2024 Posted March 8, 2024 W dniu 7.03.2024 o 09:25, Kacper Skrzypek napisał(a): OK, poprawione. A ten "Pozostały czas pracy na ekranie"? Ciężko to dobrze przetłumaczyć. Nie wiem ile masz dostępnego miejsca. Propozycje: 1. Czas czuwania przy aktywnym (włączonym) ekranie 2. Czas czuwania - aktywny (włączony) ekran 3. Pozostały czas baterii przy aktywnym (włączonym) ekranie Aktywny/włączony do wyboru
Kacper Skrzypek Posted March 8, 2024 Author Posted March 8, 2024 Teraz, erem napisał(a): Ciężko to dobrze przetłumaczyć. Nie wiem ile masz dostępnego miejsca. Propozycje: 1. Czas czuwania przy aktywnym (włączonym) ekranie 2. Czas czuwania - aktywny (włączony) ekran 3. Pozostały czas baterii przy aktywnym (włączonym) ekranie Aktywny/włączony do wyboru Chodziło mi raczej o zrzut ekranu Na razie zrobiłem "Pozostały czas pracy" (bez dopisku).
erem Posted March 12, 2024 Posted March 12, 2024 Czy aplikacje typu Galeria też wchodzą w skład tłumaczenia czy tłumaczy je bezpośrednio Xiaomi?
Kacper Skrzypek Posted March 13, 2024 Author Posted March 13, 2024 Galeria jest tłumaczona przeze mnie, ale edytor, który widać w jej ramach, to już robota Xiaomi.
Master Posted March 20, 2024 Posted March 20, 2024 drobne detale do tłumaczenia - zgodnie z załącznikiem
Master Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 (edited) detal do tłumaczenia - aparat - zdjęcie w trybie pro - focus peaking też w zwykłym zdjęciu jest tilt shift przy okazji - focus peaking jest też w trybie reżyserskim focus peaking to chyba podświetlenie ostrości a tilt shift to głębia ostrości i perspektywa Edited March 27, 2024 by Master
Kacper Skrzypek Posted March 27, 2024 Author Posted March 27, 2024 Tilt-shift jest celowo zostawiony tak jak jest. Tego się nie tłumaczy, przynajmniej sądząc po wujku Google'u. Focus peaking też jest celowo niespolszczony (kiedyś był po polsku, parę miesięcy temu Acid to zmienił).
Master Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Tilt-shift jest celowo zostawiony tak jak jest. Tego się nie tłumaczy, przynajmniej sądząc po wujku Google'u. Focus peaking też jest celowo niespolszczony (kiedyś był po polsku, parę miesięcy temu Acid to zmienił). jasna sprawa ... ot tak rzuciło się w oczy bo reszta ładnie zrobiona 🙃 w sumie i tak pewnie zdecydowana większość która się tym bawi to wie o co chodzi ...
Master Posted April 14, 2024 Posted April 14, 2024 taki detal jak w załączeniu ... nie wiem czy to powinno być tłumaczone czy nie ale daje znać na wszelki wypadek ...
Kacper Skrzypek Posted April 15, 2024 Author Posted April 15, 2024 Powinno być jak najbardziej. Ten ciąg jest u nas przetłumaczony już dawno, więc problem leży gdzieś po stronie filtra usuwającego podczas kompilacji rzeczy, które tłumaczone być nie powinny. Edit 7:05 - ciąg dodany na whitelistę, więc w kolejnej wersji powinno być OK.
Kuchta2022 Posted April 30, 2024 Posted April 30, 2024 (edited) Brak tłumaczenia "tilt-shift" w aparacie HyperOS 1.0.4.0 Opcje programisty Edited April 30, 2024 by Kuchta2022
Kacper Skrzypek Posted April 30, 2024 Author Posted April 30, 2024 Tilt-shift jest celowo nieprzetłumaczone. 3-way reboot też. Co do drugiej opcji - sprawdzę. 1
Kuchta2022 Posted May 1, 2024 Posted May 1, 2024 (edited) Motywy mają pewne braki w tłumaczeniu. Chińskie napisy oraz nieprzetłumaczony napis Home Edited May 1, 2024 by Kuchta2022
Kacper Skrzypek Posted May 1, 2024 Author Posted May 1, 2024 Chińskie napisy są online i z tym nie da się nic zrobić. Home sprawdzę. 1
Kuchta2022 Posted May 18, 2024 Posted May 18, 2024 Na najnowszej wersji Panel sterowania od Xiaomi.eu w Opcje ładowania jest błąd tłumaczenia. Na romach DEV jest prawidłowo Maksymalna prędkość. U mnie jest Niskie napięcie (ROM Stable 1.0.4.0 dla Redmi Note 13 Pro 5G)
Kacper Skrzypek Posted May 18, 2024 Author Posted May 18, 2024 To nie jest błąd. Opcje są różne w zależności od urządzenia.
Kuchta2022 Posted May 23, 2024 Posted May 23, 2024 (edited) W dniu 18.05.2024 o 21:43, Kacper Skrzypek napisał(a): To nie jest błąd. Opcje są różne w zależności od urządzenia. Jest to błąd bo w poprzednich wersjach, w tym fabrycznej miałem prawidłowo przetłumaczone tj. Przyspieszone ładowanie. Na Romach DEV oraz Global jest Maksymalna prędkość. Tym bardziej że ta opcja która jest błędnie nazwana Niskie napięcie, działa i zachowuje się właśnie tak jak powinna czyli ładuje z mocą 67W. Niskie napięcie to chyba ma standardowe ładowanie, ale nie ładowanie 67W Edited May 23, 2024 by Kuchta2022
Kacper Skrzypek Posted May 23, 2024 Author Posted May 23, 2024 5 minut temu, Kuchta2022 napisał(a): Jest to błąd Nie, to nie jest błąd. Tłumaczenie jest zgodne z tym, co dodało samo Xiaomi. https://github.com/ingbrzy/Xiaomi.eu-HyperOS-1.0-XML-Compare/blob/master/houji/SecurityCenter.apk/res/values/strings.xml#L3958 Zatem zażalenia do Xiaomi, nie do mnie. Być może po prostu jest coś w kodzie, co sprawia, że funkcja nie działa zgodnie ze swoją nazwą.
Kuchta2022 Posted May 23, 2024 Posted May 23, 2024 1 minutę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie, to nie jest błąd. Tłumaczenie jest zgodne z tym, co dodało samo Xiaomi. https://github.com/ingbrzy/Xiaomi.eu-HyperOS-1.0-XML-Compare/blob/master/houji/SecurityCenter.apk/res/values/strings.xml#L3958 Zatem zażalenia do Xiaomi, nie do mnie. Używam wersji od Xiaomi.eu a z tego co wiem to ty ją tłumaczysz. Niskie napięcie to nie jest prawidłowe tłumaczenie. Ładowanie 67W ma wyższe napięcie niż standardowe. I po ustawieniu na "Niskie napięcie" ładuje się właśnie z mocą 67W
Kacper Skrzypek Posted May 23, 2024 Author Posted May 23, 2024 Raz jeszcze powtarzam: tłumaczenie jest na podstawie tego, co dało Xiaomi. Nie zmienię tłumaczenia tylko dlatego, że nie działa ta funkcja tak jak powinna (bo skoro ładuje z mocą 67 watów, to raczej nie działa tak jak powinna). Koniec tematu.
Kuchta2022 Posted May 24, 2024 Posted May 24, 2024 (edited) Działa tak jak powinna bo są tylko dwie opcje Standardowa i Niskie napięcie (błędnie nazwane) które odpowiada za ładowanie z pełną prędkością tak jak powinno. Widocznie kod tłumaczenia jest nieprawidłowy. Niema czegoś takiego jak niskie napięcie ładowania. Edited May 24, 2024 by Kuchta2022
Master Posted May 24, 2024 Posted May 24, 2024 no jeśli to dotyczy prędkości ładowania i mamy opcje standardowa - to tak na zdrowy rozum druga opcja (która jest szybsza) powinna być opisana jako wysoka / maksymalna ... 🙃
zeno55 Posted May 24, 2024 Posted May 24, 2024 Działa tak jak powinna bo są tylko dwie opcje Standardowa i Niskie napięcie (błędnie nazwane) które odpowiada za ładowanie z pełną prędkością tak jak powinno. Widocznie kod tłumaczenia jest nieprawidłowy. Niema czegoś takiego jak niskie napięcie ładowania.Jeśli już idziemy w takie nazewnictwo to niskie napięcie ładowania (czyt. standardowe 5V bo niższego nie ma) to ładowanie standardowe, dla QC czy PD na wyjściu w zależności od kontrolera napięcie wyjściowe sięga do 11V a przy PD nawet do 20V. Zatem szybkie czy ultra szybkie ładowanie można ewentualnie potraktować jako wysokie napięcie, choć tak naprawdę wysokie napięcie to kV więc napięcie rzędu 9-11V bym co najwyżej nazwał wyższym. Nazywanie tego na odwrót na pewno prawidłowe nie jest więc tutaj xiaomi popełnia błąd już w oryginale (a xiaomi pl go powiela) jeśli te opisy działają odwrotnie w rzeczywistości 1
Master Posted May 24, 2024 Posted May 24, 2024 34 minuty temu, zeno55 napisał(a): 2 godziny temu, Kuchta2022 napisał(a): Działa tak jak powinna bo są tylko dwie opcje Standardowa i Niskie napięcie (błędnie nazwane) które odpowiada za ładowanie z pełną prędkością tak jak powinno. Widocznie kod tłumaczenia jest nieprawidłowy. Niema czegoś takiego jak niskie napięcie ładowania. a xiaomi pl nie ma czegos takiego jak Xiaomi PL 🙃 tylko Xiaomi EU (nasza brygada to miui polska ...) ... pan Kacper może (choć nie musi) tego uwzglednic ... ciekawe jak to opisali w innych wersjach jezykowych ...
Kacper Skrzypek Posted May 24, 2024 Author Posted May 24, 2024 Jak Xiaomi poprawi, to poprawię. Nie mam nawet jak tej opcji sprawdzic, u mnie jej nie ma. Jeśli dobrze rozumiem chińskie tłumaczenia to nawet samo Xiaomi nie jest w tej kwestii zgodne, tak że ja bym poczekał. Bez powodu nie robiliby dwóch różnych ciągów (bo Maksymalne ładowanie jest w innym ciągu niż to Niskie napięcie)...
Kuchta2022 Posted May 25, 2024 Posted May 25, 2024 (edited) Kacper a jest jakaś opcja przełączenia aplikacji na język angielski by sprawdzić jak to w tym języku wygląda? Skoro są tylko 2 ciągi i jeden z nich to Maksymalna prędkość, a w pierwotnej wersji na ROM 1.0.4.0 dla Redmi Note 13 Pro 5G to "Niskie napięcie" było u mnie nazwane "Przyspieszone ładowanie" To sprawdź w tamtej wersji czy to "Niskie napięcie" tam też występuje i porównaj ciąg "Przyspieszone ładowanie" z tym ciągiem "Niskie napięcie" bo to może być ten sam ciąg, tylko coś się z nazewnictwie mogło pomylić firmie Xiaomi. Edited May 25, 2024 by Kuchta2022
Kacper Skrzypek Posted May 25, 2024 Author Posted May 25, 2024 1 godzinę temu, Kuchta2022 napisał(a): Kacper a jest jakaś opcja przełączenia aplikacji na język angielski by sprawdzić jak to w tym języku wygląda? W języku angielskim wygląda to tak jak w linku, który wcześniej wysłałem. To nie jest ten sam ciąg. Maksymalne ładowanie jest odrobinę niżej. To nie chodzi o wersję ROMu, tylko o apkę. Apki mogą być aktualizowane niezależnie od ROMu... Niskie napięcie dodali niedawno dopiero.
Kuchta2022 Posted May 25, 2024 Posted May 25, 2024 Wiem że Maksymalne ładowanie to osobna linia. Przyspieszone ładowanie to też osobna. Skoro Niskie napięcie to nowa opcja, mógłbyś sprawdzić czy nie usunęli tego ciągu gdzie wcześniej było Przyspieszone ładowanie? Wygląda to na błąd ze strony Xiaomi z tym ciągiem. Skoro wiemy że to błąd po ich stronie to co szkodzi przetłumaczyć tak by było poprawnie. Tym bardziej że wiemy co ta opcja robi i że robi to prawidłowo
Kacper Skrzypek Posted May 25, 2024 Author Posted May 25, 2024 Nie, nie usunęli. On jest tak jak był. Jak Xiaomi poprawi, to poprawię.
biuro-tlumaczen Posted June 20, 2024 Posted June 20, 2024 Jeśli nadal jest sprawa z tłumaczeniem z chińskiego lub angielskiego, to mógłbym pomóc. Mam pod ręką Chinkę-tłumaczkę z doktoratem ;-), a w zakresie angielskiego pomogę sam jako tłumacz techniczny.
Kacper Skrzypek Posted August 10, 2024 Author Posted August 10, 2024 Przez ostatnie parę dni porządkowałem nasze tłumaczenie. W następnych wersjach większość tłumaczenia będzie pochodzić z Globala (choć nie wszystko); nasze zmiany są tylko tam, gdzie uznałem, że tłumaczenie z Globala jest takie sobie. Zmiany w pełni zobaczycie dopiero na kolejnych wersjach; jeśli znajdziecie coś, co wymaga przetłumaczenia bądź jest sformułowane nie do końca zgodnie z tym, jak powinno być, dajcie znać 2
Master Posted August 15, 2024 Posted August 15, 2024 taki detal do poprawy w opcjach programisty - na ostatniej becie chyba było ok - zrzut z najnowszej stable ...
Recommended Posts