Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie,
Pisałem wcześniej w innym wątku ale nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi, więc postanowiłem napisać tu.
Mianowicie po przejściu na nowe miui serii 5.x.x nie ma roota, próba zrootowania systemu kończy się niepowodzeniem (pojawia się kod błędu 0x021E82).
Mam zatem prośbę do kogoś kto się naprawdę zna na tej tematyce o odpowiedź co jest nie tak, czy system jest zrootowany czy nie, i co mam zrobić dalej aby mieć dostęp do roota.
W załączeniu screeny z informacją z root checkera.

Aktualna wersja miui 5.7.23 (rozwojowa).
Proszę o konstruktywne odpowiedzi, pozdrawiam.

post-2894-96815_thumb.png

Edytowane przez ketesch
Opublikowano (edytowane)

Systemu MIUI się nie rootuje, no chyba że wersję stable.

Nie włączyłeś roota w panelu sterowania.

W MIUI, roota włącza się dwustopniowo.
Zasada jest taka:

1. Uruchamiasz aplikację wymagającą root-a. Zgłosi ona błąd dostępu do root.

2. Następnie wchodzisz w Panel Sterowania -> Uprawnienia -> Dostęp do ROOT

3. Powinna pojawić się wcześniejsza aplikacja. Włączasz dostęp do root dla niej przełącznikiem i heya.

:)
Jest to bardzo fajne rozwiązanie, bo robisz wszystko "świadomie". Nie ma więc możliwości przypadkowego udostępnienia uprawnień.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano

Witam serdecznie,

Pisałem wcześniej w innym wątku ale nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi, więc postanowiłem napisać tu.

Mianowicie po przejściu na nowe miui serii 5.x.x nie ma roota, próba zrootowania systemu kończy się niepowodzeniem (pojawia się kod błędu 0x021E82).

Mam zatem prośbę do kogoś kto się naprawdę zna na tej tematyce o odpowiedź co jest nie tak, czy system jest zrootowany czy nie, i co mam zrobić dalej aby mieć dostęp do roota.

W załączeniu screeny z informacją z root checkera.

Aktualna wersja miui 5.7.23 (rozwojowa).

Proszę o konstruktywne odpowiedzi, pozdrawiam.

Zamiast robić kompletną głupotę mogłeś poczytać FAQ na stronie lub ogólnie forum.

Potem ludzie piszą posty z problemami a sami je stwarzają. Bardzo dobrze, że w tej apce wyskoczył błąd.

Wysłano z MI Note

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zamiast robić kompletną głupotę mogłeś poczytać FAQ na stronie lub ogólnie forum.

Potem ludzie piszą posty z problemami a sami je stwarzają. Bardzo dobrze, że w tej apce wyskoczył błąd.

Wysłano z MI Note

Bardzo konstruktywna odpowiedź, dzięki wielkie.

A nie przyszło Ci do głowy, że zanim napisałem posta dokładnie przejżałem forum, a nawet nie pamiętam w którym wątku opisywałem, że to o czym napisał powyżej lg4xhd nie działa. Co z tego, że aplikacja zgłasza potrzebę dostępu do roota, jak w panelu sterowania nie mogę jej tego dostępu nadać, jakaś paranoja!

A po adminie forum spodziewałem się czegoś więcej, po to jest forum aby się od mądrzejszych od siebie czegoś dowiedzieć, mylę się?

Nie jestem alfą i omegą jak czegoś nie wiem to pytam, ale po twojej odpowiedzi opadły mi ręce.......

Znajdę rozwiązanie wcześniej czy później.

Edytowane przez ketesch
Opublikowano

Ja miałem to samo. Zacząłem się bawić w rotowanie telefonu, który miał już rota i sp....... m cały system. Pomogło mi wgranie od nowa systemu. Nie czytanie FAQ tak niestety się kończy.

Wysłane z RedMi 2

• Like 1
Opublikowano

Nie chcialbym tego robić, ponieważ mam mnóstwo aplikacji i danych. Ale jak nie będzie wyjścia, chociaż dla mnie to ostateczność i najłatwiejszy sposób rozwiązania problemu, pytanie: dlaczego tak się stało? To jest wyzwanie, może ktoś z zawansowanych użytkowników coś podpowie? 

Opublikowano (edytowane)

Dlatego, że kombinowałeś z rootowaniem zrootowanego już softu...

Krótko, nie czytałeś faq.

Zrób sobie może kopię MIUI, wykasuj wszystkie dane (full wipe). Przywróć z powrotem kopię. Może się naprawi.

Jeżeli nie, to format i wgranie systemu od nowa.

Kto wie co ten Twój programik mógł namieszać, może zapytaj o to jego twórcę.

Po co z tym kombinowałeś...jak roota masz fabrycznie.

Edytowane przez lg4xhd
Opublikowano

Nie chcialbym tego robić, ponieważ mam mnóstwo aplikacji i danych. Ale jak nie będzie wyjścia, chociaż dla mnie to ostateczność i najłatwiejszy sposób rozwiązania problemu, pytanie: dlaczego tak się stało? To jest wyzwanie, może ktoś z zawansowanych użytkowników coś podpowie?

Sprobuj wgrać ta sama wersje rom, może nadpisze Twoje zmienione pliki
Opublikowano

Sprawa załatwiona, wystarczyło zrobić wipe user data, po wcześniejszym zrobieniu kopii danych i aplikacji, na to instalacja ostatniej aktualizacji miui, po instalacji przywrócenie z kopii i wszystko jest ok.

Dzięki wszystkim, którzy nakierowali mnie na właściwą drogę :mrgreen:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...