Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Mam problem z xiaomi redmi note 10. Zakupił go mój ojciec (niestety na allegro z chin) i telefon był z odblokowanym bootloaderem. Było to dla niego problematyczne dlatego chciałem go zablokować. Znalazłem jakąś instrukcję w necie i za pomocą adb chciałem go zablokować, jednak coś poszło nie tak w tym procesie i teraz system się nie odpala. Odpala się menu z opcją reboot, wipe data, connect with miassistant, safe mode. Za pomocą adb mogę też przejść w tryb fastboot, bo skrótem klawiszowym nie jestem w stanie tego zrobić. Był on połączony z moim kontem google a nie z kontem xiaomi. Przez to że nie mogę go zablokować (mi unlock pokazuje że jest zablokowany), nie mogę go też sflashowaćy i koło się zamyka. 

Może ktoś wie jak sobie z tym poradzić albo zna jakiś serwis ogarnięty w sofcie? Wysyłałem telefon już do dwóch serwisów (głównych serwisujących xiaomi w Polsce) ale odsyłali tylko z informacją, że nie serwisują urządzeń które nie były przeznaczone na nasz rynek...
Edytowane przez kczyzu
Opublikowano

Być może nie trzeba było blokować bootloadera... Nie wiadomo nawet, jaki wariant Redmi Note 10 kupił. Jakbyś podesłał informacje z pudełka to pewnie by się coś udało znaleźć, ale najprawdopodobniej trzeba będzie wgrać chiński soft przez EDL.

Opublikowano (edytowane)

Teraz bym go już pewnie drugi raz nie próbował blokować no ale niestety próbowałem. Teraz to chciałbym odpalić telefon na jakimkolwiek sofcie. Wcześniej (i w sumie obecnie) miał wgrany soft globalny.

Zdjęcie pudełka poniżej.

Aktualnie telefon zachowuje się tak: https://youtube.com/shorts/x7AebBOFfd0?feature=share

image0.jpeg

Edytowane przez kczyzu
Opublikowano

Ten ktoś z Allegro miał Redmi Note 10 5G w wersji chińskiej. W takiej sytuacji Global działa tylko z odblokowanym bootloaderem. Jego blokowanie = restart do recovery (informacja "This MIUI version can't be installed on this device").

Trzeba byłoby spróbować odblokować bootloader. Ponieważ oficjalną metodą tego nie zrobisz (nie podepniesz konta w opcjach programisty, bo system się nie uruchamia), trzeba to zrobić sposobami nieoficjalnymi. Z szybkiego przeglądu grupy RN10 5G na Telegramie widzę, że ten sposób powinien działać dla MTK (nie tylko tego telefonu): https://youtu.be/1GQdgrHydmA

Trzeba tylko wymyślić sposób na to, jak wyłączyć telefon. Z recovery tego nie zrobisz (ani przyciskami, ani przez ADB).

Opublikowano

A tak próbowałeś.

Ja miałem kiedyś podobnie i mi poszło

Ściągasz

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_HMNote10Pro_V13.0.4.0.SKFMIXM_v13-12-fastboot.zip/download

Piszesz że fastboota uruchamiasz.

Uruchamiasz telefon w trybie fastboot  i podłączasz do komputera po przez kabel USB

Postępujesz jak na screenach uruchamiając plik zaznaczone strzałką jako admin. i czekasz kilka minut telefon sam się zrestartuje i masz nowy system.

7.thumb.png.97ebe9c3b737ad17a144d1468887e902.png

8.png.1535afcac441d56a758d48c487bfb0cc.png

Opublikowano
16 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał:

Ten ktoś z Allegro miał Redmi Note 10 5G w wersji chińskiej. W takiej sytuacji Global działa tylko z odblokowanym bootloaderem. Jego blokowanie = restart do recovery (informacja "This MIUI version can't be installed on this device").

Trzeba byłoby spróbować odblokować bootloader. Ponieważ oficjalną metodą tego nie zrobisz (nie podepniesz konta w opcjach programisty, bo system się nie uruchamia), trzeba to zrobić sposobami nieoficjalnymi. Z szybkiego przeglądu grupy RN10 5G na Telegramie widzę, że ten sposób powinien działać dla MTK (nie tylko tego telefonu): https://youtu.be/1GQdgrHydmA

Trzeba tylko wymyślić sposób na to, jak wyłączyć telefon. Z recovery tego nie zrobisz (ani przyciskami, ani przez ADB).

Udało się! Dzięki wielkie! Myślałem, że telefon będzie na części choć ciężko było mi się pogodzić z tym, że przez software tak ma być.

Udało się go odblokować zgodnie z instrukcją z tego filmu.

Teraz przy odpalaniu mam jakiś komunikat "Your Device is Corrupted and Cannot Be Trusted..." ale da się go odpalić i używać.

To teraz jeszcze jedno małe pytanie. Jak sprawić, żeby był w pełni używalny? Rozumiem, że przez to że jest z Chin to nie mam opcji zablokowania go? Wczoraj próbowałem wgrać TRWP i soft EU ale niestety TRWP nie chce się wgrać (chyba muszę zrobić flasha do oryginalnego systemu i znowu spróbować). Jakieś pomysły jak zrobić go najbardziej cywilizowanym i żeby działały Netflixy i gPay?

Opublikowano
2 godziny temu, kczyzu napisał:

To teraz jeszcze jedno małe pytanie. Jak sprawić, żeby był w pełni używalny? Rozumiem, że przez to że jest z Chin to nie mam opcji zablokowania go? Wczoraj próbowałem wgrać TRWP i soft EU ale niestety TRWP nie chce się wgrać (chyba muszę zrobić flasha do oryginalnego systemu i znowu spróbować). Jakieś pomysły jak zrobić go najbardziej cywilizowanym i żeby działały Netflixy i gPay?

Niestety zablokować go nie możesz (chyba że wgrasz chiński soft, ale wtedy nie masz języka polskiego). Możesz albo z tym się pogodzić i zostawić to tak, jak jest, albo ewentualnie zrootować telefon i wgrać jakiś moduł naprawiający safetynet (certyfikacja Google stricte pod Google Pay), albo spróbować wgrać jakiś custom ROM, może na nim nie trzeba będzie kombinować. Oczywiście wszystko z odblokowanym bootloaderem, nie możesz go zablokować.

Xiaomi.eu na ten model nie ma.