king89yaku Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) Witam. Mam problem z aktualizacją do Androida 12. Telefonu jeszcze nie używałem, po zakupie wgrałem najnowszy wtedy dostępny soft czyli 12.5.20.0 Stabilna EEA. Aktualizowałem z poziomu telefonu przez Recovery. Firmware pobrałem z oficjalnej strony. Wyszła nowa wersja ROMU, dokładnie V13.0.8.0.SKDEUXM, niestety podczas próby instalacji wyskakiwał komunikat: "Nie można zweryfikować aktualizacji. Nie można flaszować tej stabilnej pamięci ROM". Zrobiłem więc update do najnowszej wersji z sytemem 11 czyli V12.5.21.0.RKDEUXM. Telefon się zaktualizował bez problemu. Jednak przy próbie wgrania docelowo Androida 12 czyli V13.0.8.0.SKDEUXM wyskakuje komunikat: "Nie można zweryfikować aktualizacji Nie można zredukować wersji ROM" Zrobiłem factory reset, dalej ten sam komunikat. Znajomy ma ten sam model i po zmianie u niego regionu na Szwajcarię bez problemu zaktualizowało mu się przez OTA do wersji V13.0.8.0.SKDEUXM (nigdy nie aktualizował przez recovery). Edit: Dodam, że telefon kupiony w plusie, nigdy się na nim nie logowałem bo przejść na ten telefon z mojego starego LG Velvet chciałem dopiero po przeprowadzeniu czystej aktualizacji do Androida 12 i wtedy na spokojnie przenieść sobie wszystkie dane. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 17 Marca 2022 przez king89yaku
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 2 minuty temu, king89yaku napisał: Znajomy ma ten sam model i po zmianie u niego regionu na Szwajcarię bez problemu zaktualizowało mu się przez OTA do wersji V13.0.8.0.SKDEUXM (nigdy nie aktualizował przez recovery). OK, ale nie wiadomo, jaką wersję softu miał ten znajomy. Możesz pokombinować z tym sposobem (oczywiście paczki muszą być inne, chodzi o sposób opisany na filmie): https://miuipolska.pl/forum/topic/54853-redmi-note-10-pro-official-miui-rom/page/6/#comment-617082 1
king89yaku Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Opublikowano 17 Marca 2022 (edytowane) Znajomy przesłał mi screen swojego telefonu: Jeżeli chodzi o poradę, którą przesłałeś chodzi o ten filmik? Cytat Ewentualnie można próbować postąpić jak na tym filmie, słyszałem, że czasem działa, ale sam tego nie sprawdzałem (tylko paczek trzeba innych: Orange, EEA). Nie za bardzo rozumiem, co miałbym zrobić wg tego poradnika z filmu? Edytowane 17 Marca 2022 przez king89yaku
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 7 minut temu, king89yaku napisał: Znajomy przesłał mi screen swojego telefonu: Tu raczej chodzi o wersję sprzed aktualizacji. Trik polega na tym, że pobierasz dwie paczki: obecną V12.5.21.0.RKDEUXM i tą nową V13.0.8.0.SKDEUXM. W aktualizatorze wybierasz paczkę V12.5.21.0.RKDEUXM. Jak będzie komunikat, czy przejść do aktualizowania telefonu, to go NIE AKCEPTUJ. Przechodzisz do menedżera plików i zmieniasz nazwę paczki z V13.0.8.0.SKDEUXM na nazwę paczki z V12.5.21.0.RKDEUXM. Potem wracasz do aktualizatora i akceptujesz dopiero informację. To przynajmniej działało na RN10Pro, ale tam jeszcze było recovery. Tu może już nie zatrybić, bo Xiaomi 11T Pro ma partycje A/B. Trzeba sprawdzić. Jeśli nie zatrybi, to tylko odblokowanie bootloadera i wgranie Androida 12 przez MiFlash. 1
king89yaku Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Opublikowano 17 Marca 2022 Ok teraz rozumiem. Niestety, po tym triku wyskakuje komunikat "nie można zweryfikować plików instalacji". Czyli ta opcja odpada. Ok, odblokuje bootloader i wgram 12 fastbootem. Przepraszam za laickie pytanie ale nie siedzę w Xiaomi (to mój pierwszy telefon, lata temu wgrywałem custom romy ale w samsungu ale tu jest inaczej). Czy po odblokowaniu bootloadera wgrać oficjalny soft ze strony xiaomi czy lepiej Xiaomi.eu stabilne - 13.0.2.0.SKDMIXM - Android 12?
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 To już zależy od Ciebie. Jeśli chcesz mieć oficjalne oprogramowanie od Xiaomi, no to Global (tu uwaga: na stronie są zazwyczaj paczki pod recovery, nie pod fastboota, a właśnie ta paczka będzie Ci potrzebna). Jeśli chcesz mieć apki od Xiaomi (i np. nagrywanie rozmów) no to xiaomi.eu, ewentualnie Global na Tajwan lub Indonezję. Możesz sobie wgrać i sprawdzić, czy Ci odpowiada, czy nie. 1
king89yaku Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Opublikowano 17 Marca 2022 Różnica między wersją recovery a fastboot to wiem - różnią się wielkością i formatem .zip na recovery i .tgz na fastboota. Do tej pory wgrywałem wersję na recovery EEA czyli te z oznaczeniem V12.5.21.0.RKDEUXM i ważne były przy tym te 4 literki od końca. Ale jeżeli dobrze rozumiem to mogę spróbować wgrać przez RECOVERY inną wersję? Np. tą? Xiaomi 11T Pro Global Stable Recovery V13.0.2.0.SKDMIXM Czy to tak nie działa?
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Marca 2022 Opublikowano 17 Marca 2022 Możesz spróbować, ale tylko wtedy, gdy masz TWRP. Na stockowym recovery to nie przejdzie. Ewentualnie próbujesz ponownie tym trikiem co poprzednio. Sugerowałbym pobranie V12.5.21.0.RKDEUXM na nowo, możliwe, że to przez wcześniej wybraną już paczkę był komunikat o braku możliwości weryfikacji pliku (choć pewności nie mam). 1
king89yaku Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Opublikowano 18 Marca 2022 (edytowane) Ok, żebym dobrze zrozumiał Pobieram V12.5.21.0.RKDEUXM oraz V13.0.8.0.SKDEUXM. Wrzucam na telefon. Wybieram paczkę V12.5.21.0.RKDEUXM żeby zainstalowało, przed akceptacją wchodzę w menadżer plików i kopiuję nazwę pliku V12.5.21.0.RKDEUXM (usuwając cześć nazwy po kopiowaniu) i podmieniam nazwę pliku V13.0.8.0.SKDEUXM na nazwę V12.5.21.0.RKDEUXM. Wracam do aktualizatora i akceptuję. Dokładne nazwy plików miui_VILIEEAGlobal_V13.0.8.0.SKDEUXM_5142aa18f5_12.0.zip miui_VILIEEAGlobal_V12.5.21.0.RKDEUXM_97653e3865_11.0.zip, Edytowane 18 Marca 2022 przez king89yaku
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Marca 2022 Opublikowano 18 Marca 2022 Tak, dokładnie tak jak napisałeś. 1
king89yaku Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Opublikowano 18 Marca 2022 Dla potomnych Pobrałem na nowo 2 pliki z V12 i V 12 i niestety na 11T Pro ten trick nie działa. Wyskakuje komunikat o braku weryfikacji instalacji. Mimo wszystko dzięki za pomoc Ogarnę proces odblokowanie bootloadera i zastanowię się nad wersją. .eu lub oficjalną. A powiedz mi jeszcze czy wersję od .eu wychodzą dość regularnie i są długo wspierane? Bo aktualnie wg najnowszy firmware to V13.0.8.0.SKDEUXM a .eu 13.0.2.0.SKDMIXM
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Marca 2022 Opublikowano 18 Marca 2022 Wychodzą wtedy, kiedy wychodzą Globale. W tej kwestii jesteśmy zależni od Xiaomi. Numerki inne niż V13.0 (w sensie dalsze) nie mają większego znaczenia - moze być dla jednego modelu wersja np. V13.0.1.0, która jest nowsza niż V13.0.4.0 (to już zależy od konkretnego przypadku). 1
king89yaku Opublikowano 18 Marca 2022 Autor Opublikowano 18 Marca 2022 (edytowane) Ok. Znalazłem tabelkę z porównaniem https://miuipolska.pl/o-romie-miuipolska/ Czyli jak wgram przez fastboota wersję .eu to potem kolejne aktualizację robię już przez OTA czy muszę aktualizować przez fastboota? I jak jest z gwarancją? (telefon w Plusie) czy jeżeli odblokuję bootloader i sam proces wgrywania V13 przebiegnie pomyślnie, ale z telefonem coś będzie nie tak (hardware) i wyśle na gwarancję to będą jakieś problemy? Edytowane 18 Marca 2022 przez king89yaku
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Marca 2022 Opublikowano 18 Marca 2022 39 minut temu, king89yaku napisał: Czyli jak wgram przez fastboota wersję .eu to potem kolejne aktualizację robię już przez OTA czy muszę aktualizować przez fastboota? Dopóki nie będzie recovery działającego z Androidem 12, dopóty niestety trzeba aktualizować przez fastboota. 39 minut temu, king89yaku napisał: I jak jest z gwarancją? (telefon w Plusie) czy jeżeli odblokuję bootloader i sam proces wgrywania V13 przebiegnie pomyślnie, ale z telefonem coś będzie nie tak (hardware) i wyśle na gwarancję to będą jakieś problemy? Gwarancji nie tracisz. https://miuipolska.pl/oficjalna-gwarancja-a-miuipolska/ Możesz ewentualnie, jeśli już jakieś problemy się pojawią, wgrać oficjalnego Globala (przez MiFlash) i tak przygotowany telefon wysłać na gwarancję. 1
king89yaku Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2022 Witam. Miałem odblokowywać bootloader ale z braku czasu jakoś tak zeszło. Wyszła nowa aktualizacja a konkretnie Xiaomi 11T Pro EEA Stable Beta Recovery V13.0.9.0.SKDEUXM 12.0 3.8 GB 2022-04-15 Wgrałem ją normalnie przez recovery i instalacja ruszyła, najnowszy android 12 i MIUI 13 wgrane. To tak jakby ktoś potrzebował:)
pepeEL Opublikowano 26 Lutego 2023 Opublikowano 26 Lutego 2023 Daj linka skąd pobrać takie softy ? Mam problem na Redmi Note 10S że ani nie znajduje aktualizacji od 2021 roku ani nie chce wgrać nic co znalazłem bo twierdzi że niepoprawna weryfikacja.
skay77 Opublikowano 26 Lutego 2023 Opublikowano 26 Lutego 2023 Wpisz na telegramie miui updates trackerDon't drink and root 2201122G
pepeEL Opublikowano 26 Lutego 2023 Opublikowano 26 Lutego 2023 No ok ale jak tam wyszukać soft do Redmi Note 10S ? Przy każdym socie dostaje info że nie można zweryfikować pakietu aktualizacyjnego. Aktualizuje przez USB.
Rekomendowane odpowiedzi