Kacper Skrzypek Posted January 24, 2022 Posted January 24, 2022 Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 10 Pro (nazwa kodowa: sweet). Link do pobierania ROMu: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_HMNote10Pro_V13.0.2.0.SKFMIXM_v13-12-fastboot.zip/download ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) w pełni działającego TWRP dla tego modelu pod Androida 12. Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco: 1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera. 2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"): Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10. 3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików: 3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ). 4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows. a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat 5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS. 6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu. 7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy. Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku. 2
noisxy Posted January 24, 2022 Posted January 24, 2022 (edited) Zmieniło się coś więcej w tym miui 13, oprócz "Optymalizacje i poprawki, a także aktualizacja tłumaczeń." Pobrałem paczkę o 16;58. Podczas instalowania na czysto (clean) wyskoczył mi jeden błąd, ale wszystko na spokojnie się załadowało, system się wczytał. (fakt trwało to długo, nawet bardzo długo.) Za chwilkę zainstaluje swój bank (PKO) oraz safetynetpass wraz z netflixem. Zedytuje posta i dodam więcej szczegółów. ---------- Po restarcie telefon wpada w ciągły bootloop, nie da się nic zrobić. Jedyne wyjscie to bootloader i na nowo system wgrać. Szkoda, ale widzę, że dopóki nie naprawią TWRP nie mam gdzie się spieszyć Edited January 24, 2022 by noisxy
jacoGURU Posted January 24, 2022 Posted January 24, 2022 Po instalacji wstaje, ale po restarcie bootloop, jak kolega wyżej pisał. Instalowane jako update. Instalacja bez błędów.
Meseq Posted January 24, 2022 Posted January 24, 2022 Czyli Redmi Note 10 jak i Redmi Note 10 Pro trzeba narazie używać bez restartów
Kacper Skrzypek Posted January 24, 2022 Author Posted January 24, 2022 Poszły reuploady. Prośba o sprawdzenie, czy wstanie po restarcie.
Meseq Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 15 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: Poszły reuploady. Prośba o sprawdzenie, czy wstanie po restarcie. trzeba instalowac od nowa czy wystarczy zrobic aktualizacje?
aporophobia Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 @Meseq nie ma konieczności , w dalszym ciągu ty decydujesz czy chcesz clean czy po prostu upgrade.
Meseq Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 (edited) zaraz sprawdzę, bo juz po restarcie sie nie odpalil a dziwnym trafem przestał działać czytnik linii jak narazie nowa wersja sie pobiera Edited January 25, 2022 by Meseq
aporophobia Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 @Meseq mówisz oczywiście o poprzedniej wersji ? (mam na myśli błąd z restartem i czytnikiem?)
Meseq Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 Teraz, aporophobia napisał: @Meseq mówisz oczywiście o poprzedniej wersji ? (mam na myśli błąd z restartem i czytnikiem?) tak dokładnie
aporophobia Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 @Meseq robisz aktulizacje jeszcze dziś? jak tak to poinformujesz jak przebiegła?
Meseq Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 Ok, telefon po restarcie wstaje, czytnik dziala. Niech bedzie pochwalony 1 1
noisxy Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 (edited) @Meseq Oh, ślicznie dzięki byczku! Ja się dzisiaj dwa razy męczyłem więc wolalem już na kogoś poczekać. Robiłeś CLEAN czy upgrade? Edited January 25, 2022 by noisxy
Meseq Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 1 minutę temu, noisxy napisał: @Meseq Oh, ślicznie dzięki byczku! Ja się dzisiaj dwa razy męczyłem więc wolalem już na kogoś poczekać. Robiłeś CLEAN czy upgrade? Jak @Kacper Skrzypek napisał wystarczył upgrade z wersji z bootloopem i ruszyło
noisxy Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 (edited) @Meseq No nic, spróbuję zrobić clean, mam nadzieje ze wszystko będzie ok //// Wszystko działa, działa skaner odcisków, brak bootloopa po restarcie czy wyłączeniu i właczeniu telefonu. Wszystko na razie git Edited January 25, 2022 by noisxy 1
jacoGURU Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 Zagadza się wstaje normalnie po zwykłym update. Na tą chwilę działa chyba wszystko. Mam tylko taki problem jak na screenie. Stoi na tym i koniec dalej nie pójdzie, można oczywiście anulować sprawdzanie. Ktoś wie jak to rozwiązać?Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
jebzdzidy9 Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 (edited) Czy u Was przy wchodzeniu do twrp prosi o haslo i mówi, że błędne, chociaż nic sie nie zmienilo? Ciągle mam takie same, po aktualizacji nie chce przyjąć hasła. Edited January 25, 2022 by jebzdzidy9
Kacper Skrzypek Posted January 25, 2022 Author Posted January 25, 2022 To już kwestia Androida 12 niestety. TWRP nie odszyfrowuje danych na Androidzie 12, nie tylko na tym modelu. Między innymi z tego powodu jest to paczka fastboot... 1
noisxy Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 31 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: To już kwestia Androida 12 niestety. TWRP nie odszyfrowuje danych na Androidzie 12, nie tylko na tym modelu. Między innymi z tego powodu jest to paczka fastboot... A przypadkiem DFE + orangefox nie naprawiłby problemu? 8 godzin temu, jacoGURU napisał: Zagadza się wstaje normalnie po zwykłym update. Na tą chwilę działa chyba wszystko. Mam tylko taki problem jak na screenie. Stoi na tym i koniec dalej nie pójdzie, można oczywiście anulować sprawdzanie. Ktoś wie jak to rozwiązać? Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka U mnie to bez problemu dochodzi do końca 100% i nie mam żadnego laga.
jacoGURU Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 @noisxy ale jak dobrze kojarzę robiłeś instalkę na czysto, nie update. Być może w tym tkwi problem, usuwanie danych apki nie pomaga.
jebzdzidy9 Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 2 minuty temu, jacoGURU napisał: @noisxy ale jak dobrze kojarzę robiłeś instalkę na czysto, nie update. Być może w tym tkwi problem, usuwanie danych apki nie pomaga. ja robiłem update i skanowanie fakt, zatrzymuję się na chwile na tej opcji 'ogranicz dostęp...' ale idzie dalej do końca.
Kacper Skrzypek Posted January 25, 2022 Author Posted January 25, 2022 29 minut temu, noisxy napisał: A przypadkiem DFE + orangefox nie naprawiłby problemu? Jeśli naprawiłby, to jednocześnie prawdopodobnie spowodowałby wyłączenie czytnika linii papilarnych.
noisxy Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 (edited) 34 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał: Jeśli naprawiłby, to jednocześnie prawdopodobnie spowodowałby wyłączenie czytnika linii papilarnych. Hm, a tego nie wiem. Czytałem o tym na XDA https://forum.xda-developers.com/t/android-12-recovery.4390735/ Edited January 25, 2022 by noisxy
aporophobia Posted January 25, 2022 Posted January 25, 2022 @jacoGURU ja akurat robiłem update i nie mam żadnego problemu z skanowaniem
Morowiec Posted January 26, 2022 Posted January 26, 2022 Ja robiłem root magisk działa bardzo dobrze ,a co do systemu dalej problemy z Messenger kwadratowe dymki chatu ,myślałem że to wreszcie naprawia ,ogólnie system lubi złapać laga i tak ,a jak miałem baterie na wyczerpaniu jakieś 6% to nie mogłem go odblokować czytnikiem tylko przytrzymanie przycisku power i reset i tak do wyczerpania baterii do 0 masakra wracam na customa ,ale temat miui 13 będę śledził
noisxy Posted January 26, 2022 Posted January 26, 2022 20 minut temu, Morowiec napisał: Ja robiłem root magisk działa bardzo dobrze ,a co do systemu dalej problemy z Messenger kwadratowe dymki chatu ,myślałem że to wreszcie naprawia ,ogólnie system lubi złapać laga i tak ,a jak miałem baterie na wyczerpaniu jakieś 6% to nie mogłem go odblokować czytnikiem tylko przytrzymanie przycisku power i reset i tak do wyczerpania baterii do 0 masakra wracam na customa ,ale temat miui 13 będę śledził 1. Kwadratowych dymków już przecież raczej nie naprawią. Nie wrócą stare okrągłe dymki. (CHYBA, ze o czymś nie wiem.) 2. Jakiego customa uzywasz z ciekawości zapytam?
jebzdzidy9 Posted January 26, 2022 Posted January 26, 2022 8 godzin temu, andrucha napisał: Ktos probowal rootowac? Magisk daje radę. Działa wszystko jak powinno
Morowiec Posted January 27, 2022 Posted January 27, 2022 (edited) 11 godzin temu, noisxy napisał: 1. Kwadratowych dymków już przecież raczej nie naprawią. Nie wrócą stare okrągłe dymki. (CHYBA, ze o czymś nie wiem.) 2. Jakiego customa uzywasz z ciekawości zapytam? Obecnie oxygen os v11.0.0.9-port Fajnie działa i bateria fajnie trzyma Ogólnie działanie płynność działania Nie testowałem ANX bo aparat w telefonie mnie nie interesuje już tak Edited January 27, 2022 by Morowiec
noisxy Posted January 27, 2022 Posted January 27, 2022 2 godziny temu, Morowiec napisał: Obecnie oxygen os v11.0.0.9-port Fajnie działa i bateria fajnie trzyma Ogólnie działanie płynność działania Nie testowałem ANX bo aparat w telefonie mnie nie interesuje już tak Orientujesz się może jaki masz SOT, albo czas na ekranie czy cokolwiek tam w tym systemie jest?
Morowiec Posted January 28, 2022 Posted January 28, 2022 21 godzin temu, noisxy napisał: 21 godzin temu, noisxy napisał: Orientujesz się może jaki masz SOT, albo czas na ekranie czy cokolwiek tam w tym systemie jest? bateria trzyma cały dzień ,AOD działa i jest lepsze niż w xiaomi ,dżwięki działaja ,Atmos tak samo musisz sam przetestować bo tak cieżko jednemu to się podoba drugiemu coś innego
R3jn1971 Posted January 30, 2022 Posted January 30, 2022 W dniu 27.01.2022 o 08:08, Morowiec napisał: Obecnie oxygen os v11.0.0.9-port Fajnie działa i bateria fajnie trzyma Ogólnie działanie płynność działania Nie testowałem ANX bo aparat w telefonie mnie nie interesuje już tak gdzie go znaleść bo na XDA nie widze. zainstalowalem i odrazu bootlop po restarcie... wtf swieża instalacja także bootlop.... co jest grane ;/ Nie piszemy postów jeden pod drugim. Połączono. Kolejne takie działanie = warn /Kacper Skrzypek
jacoGURU Posted January 31, 2022 Posted January 31, 2022 Wygląda jakbyś miał starą wersję, która wpadała w bootlop. Pobierz ponownie i sprawdź.
Morowiec Posted February 2, 2022 Posted February 2, 2022 (edited) W dniu 30.01.2022 o 12:42, R3jn1971 napisał: gdzie go znaleść bo na XDA nie widze. zainstalowalem i odrazu bootlop po restarcie... wtf swieża instalacja także bootlop.... co jest grane ;/ Nie piszemy postów jeden pod drugim. Połączono. Kolejne takie działanie = warn /Kacper Skrzypek Ściągnij Kernel OSS od vantom Kernel bo ROM się opiera na os a nie na miui wszystko jest na telegram szukasz grupy redmi note 10 pro updated Edited February 2, 2022 by Morowiec
Recommended Posts