Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, już od dwóch aktualizacji (właściwie trzech ale jedna zniknęła z serwera i nie byłem w stanie jej sprawdzić) tj. 21.8.11 oraz 21.8.25 po zaktualizowaniu błędnie działa aparat. W trybie zdjęć nie ostrzy i nie wyświetla opcji przełączenia między zoomami, tak jakby widział tylko jeden obiektyw. Ostatnia poprawnie działająca wersja to 21.8.4. 

Mam również dwa pytania dot. MIUI polska rozwojowego i oficjalnego romu MIUI.

1. Cały czas korzystam z nieoficjalnego recovery od pitchproject w najnowszej wersji. Nie uruchamiam z adb ale też nie mogę aktualizować z poziomu systemu, muszę wyłączyć telefon i włączyć recovery poprzez power+volume up. Czy mogę bez utraty danych na tel. wgrać nowsze recovery aby aktualizować z poziomu systemu? 

2. Czy mogę przejść na official lub MIUI polska stable bez utraty danych na telefonie? 

Z góry dzięki za pomoc! 

Opublikowano (edytowane)

My wiemy że aparat nie działa. Nie bez powodu w informacji o .25 jest wyraźnie napisane żeby nie aktualizować. Nie mamy Mi 10T Pro u siebie i nie możemy naprawić póki co tego problemu. Te smużenie jest spowodowane tym że nie wykrywa aparatu 108Mpx.

Możesz wgrać nowsze recovery bez utraty danych.

Nie, nie możesz przejść na Globala czy wersję stabilną bez utraty danych (przynajmniej tych dot. ustawień i aplikacji bo dane z pamięci wewnętrznej zostaną).

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Opublikowano

@Kacper Skrzypek

Bardzo dziękuję za rzeczowa odpowiedź i przepraszam za moje niedopatrzenie. 

Odnośnie recovery, czy mógłbym prosić o nakierowanie na tutorial z najnowszym, które pozwoli na automatyczne aktualizowanie z poziomu systemu? 

Opublikowano

Musialbys sprawdzić które TWRP z zakładki Pobierz TWRP będzie działać, tam jest kilka wydań dla Mi 10T/Pro.

Jak już znajdziesz to wgrywasz tak jak zwykle czyli najpierw fastboot flash recovery nazwa_pliku.img, potem fastboot reboot i trzymasz vol+.

Opublikowano
Dnia 27.08.2021 o 09:18, Kacper Skrzypek napisał:

My wiemy że aparat nie działa. Nie bez powodu w informacji o .25 jest wyraźnie napisane żeby nie aktualizować. 

Ja też się pospieszyłem i zaktualizowałem. Pytanie brzmi: czy jest możliwość downgradeu do starszej wersji? Po sflaszowaniu do którejkolwiek wersji starszej niż 8.25 telefon uruchamia się w stockowym recovery (flash robię przez fastboot boot twrp-xxx).

Pzdr, dr

Opublikowano

Ja z wersji 11 do 4 wróciłem przez wgranie romu w twrp i normalnie wstał. Nowszych wersji nie wygrywałem bo wiedziałem o aparacie. Jak się nie uruchamia to wygraj na czysto paczkę z 4 sierpnia ale wtedy wszystko stracisz

Opublikowano
3 godziny temu, patrikos23 napisał:

Ja z wersji 11 do 4 wróciłem przez wgranie romu w twrp i normalnie wstał. Nowszych wersji nie wygrywałem bo wiedziałem o aparacie. Jak się nie uruchamia to wygraj na czysto paczkę z 4 sierpnia ale wtedy wszystko stracisz

Podmieniłem już stockowe recovery na TWRP na stałe ale niewiele to wniosło do sprawy. Jakakolwiek wersja starsza niż 8.25 powoduje bootowanie do recovery. Czy 8.25 ma jakiś anty - rollback? Może wystarczy usunąć jakiś magiczny plik i uda się wrzucić którąkolwiek starszą wersję?

pzdr, dr

Opublikowano
1 minutę temu, patrikos23 napisał:

Jakiego twrp używasz? Jedyne działające poprawnie to te od whyle z XDA

Używam 3.5.2 by Master ale wcześniej próbowałem na 3.5.2 by whyle i efekt był taki sam. Spróbuję jeszcze wrzucić na stałe wersję whyle ale nie sądzę by to coś zmieniło.

Opublikowano
42 minuty temu, patrikos23 napisał:

Whyle nie ma 3.5.2 tylko TWRP_apollo_3.5.0_10-beta_1_whyle.img

Masz rację oczywiście, numerki wpisywałem z pamięci. Tak czy inaczej użycie TWRP whyle'a nic nie zmienia. Starsze wersje bootują się do recovery i już. 

@Kacper Skrzypek zasugerujesz jakieś wyjście z tej sytuacji?

pzdr, dr

Opublikowano
39 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Prawdopodobnie trzeba będzie zrobić wipe data.

Auć. A jest jakiś skuteczny sposób na backup i przywrócenie aplikacji i danych? Czy wykonanie backupu partycji /data pod 8.25 i przywrocenie jej po zainstalowaniu 8.04 to dobry pomysł i pozwoli mi zachować aplikacje i ich dane?

pzdr, dr

Opublikowano

Raczej nie zadziała. Ja zawsze zgrywam media, kopię apek robię przez titanum backup i wtedy system stawiam na nowo przywracając to co zrobiłem. Titanum wymaga root. Ale tak robię ją. Może ktoś inny ma inny patent

Opublikowano
42 minuty temu, patrikos23 napisał:

Raczej nie zadziała. Ja zawsze zgrywam media, kopię apek robię przez titanum backup i wtedy system stawiam na nowo przywracając to co zrobiłem. Titanum wymaga root. Ale tak robię ją. Może ktoś inny ma inny patent

Problem polega na tym, ze nie mam roota i nie bardzo chce mi się bawić w jego instalację. Poszukam może jakiejś innej mało bolesnej metody.

Opublikowano
W dniu 27.08.2021 o 09:18, Kacper Skrzypek napisał:

My wiemy że aparat nie działa. Nie bez powodu w informacji o .25 jest wyraźnie napisane żeby nie aktualizować. Nie mamy Mi 10T Pro u siebie i nie możemy naprawić póki co tego problemu. Te smużenie jest spowodowane tym że nie wykrywa aparatu 108Mpx.

Możesz wgrać nowsze recovery bez utraty danych.

Nie, nie możesz przejść na Globala czy wersję stabilną bez utraty danych (przynajmniej tych dot. ustawień i aplikacji bo dane z pamięci wewnętrznej zostaną).

Widzę, że jest nowa wersji 21.9.1, lecz nigdzie nie znalazłem informacji aby jej nie instalować na 10T Pro. Czy problem z aparatem w tej wersji już nie występuje i mogę śmiało aktualizować? Ewentualnie gdzie szukać informacji o tym, że nie jest zalecana instalacja na jakimś modelu? W "Co nowego" oraz informacjach o wersji nie ma takiej wzmianki. 

Opublikowano

W pełnej liście zmian, która jest również w menu Co nowego, jest nadal informacja dot. Mi 10T Pro. Nie dodawałem jej na portal, bo był problem z aparatem na zwykłym Mi 10T i przez to musieliśmy chwilę po wydaniu usunąć ROM. Problem na Mi 10T jest naprawiony, ale niestety na Pro dalej nie. I prawdopodobnie nie będzie, dopóki twórca patchy, Igor Eisberg, nie będzie mieć Mi 10T Pro do testów u siebie.

Opublikowano
11 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

W pełnej liście zmian, która jest również w menu Co nowego, jest nadal informacja dot. Mi 10T Pro. Nie dodawałem jej na portal, bo był problem z aparatem na zwykłym Mi 10T i przez to musieliśmy chwilę po wydaniu usunąć ROM. Problem na Mi 10T jest naprawiony, ale niestety na Pro dalej nie. I prawdopodobnie nie będzie, dopóki twórca patchy, Igor Eisberg, nie będzie mieć Mi 10T Pro do testów u siebie.

Wszystko jasne, dziękuję bardzo za odpowiedź. Już wiem gdzie na przyszłość szukać tej informacji i żeby czytać do końca;) 

Opublikowano

Ja wróciłem do wersji z początku sierpnia, niestety aplikacja galeria nie może się włączyć, najlepiej jakby dało się upgrade zrobić w twrp bo z poziomu apk nie mogę aktualizowac aplikacji systemowych...

Opublikowano
W dniu 7.09.2021 o 18:09, Kacper Skrzypek napisał:

Pisałem już gdzieś na forum, usuń w TWRP folder databases z katalogu /data/data/com.miui.gallery.

Też mam problem z galerią i natrafiłem na tę instrukcje, lecz najnowszy TWRP jest z Pitchblack recovery I przyznam szczerze, że nie mogę w nim znaleźć nigdzie opcji file managera jak w standardowym recovery. Czy mógłbym prosić o radę jak usunąć database dla galerii? 

Mam też inny problem po tym downgradzie. Google chrome działa normalnie z lecz jeżeli zablokuje telefon w momencie jak jest włączony to po odblokowaniu chrome jest zamrożony, muszę wyłączyć aplikacje i włączyć ponownie. Czy to również kwestia usunięcia database? 

Z góry dzięki za pomoc. 

Opublikowano
33 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał:

Jeśli dobrze kojarzę to powinno to być w Advanced > File Manager.

Co do problemu z Chrome - to było spowodowane przez jedną z bibliotek, nie przez bazę. Niestety bez Magiska nie jesteś w stanie tej biblioteki podmienić.

Dzięki! Galeria naprawiona. 

Znajdę gdzieś jakiś tutorial instalacji Magiska oraz podmiany bibliotek? 

Opublikowano

Instalacja Magiska to pobranie pliku z githuba, zmiana jego rozszerzenia na zip i instalacja w TWRP. Potem jeszcze odpalasz apkę żeby skończyła konfigurację.

Z podmianą bibliotek jest trochę trudniej, bo to ja muszę wyciągnąć je z ROM-u ;) No chyba że sobie pobierzesz i jakoś wypakujesz pliki libsurfaceflinger.so z najnowszych bet. Jak nie to jutro albo w weekend poszukam, tylko się przypomnij.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

Moich problemów ciąg dalszy. Po instalacji romu 8.25 i problemach z aparatem zrobilem finalnie wipe'a i zainstalowalem wersje z lipca. Aparat ruszył ale pojawily sie problemy z platnosciami i netflixem. Probowalem instalowac Magiska ale ktorys z modulow wywalal mi system. Wrocilem wiec z powrotem do romu z lipca jednak nadal nie dzialaja platnosci (po aktualizacji gpaya z wrzesnia) i netflix. 

Poradzcie co zrobic zeby miec 3 dzialajace funkcje:

- dialer z miuipolska

- dzialajace platnosci

- dzialajacy aparat

- dzialajacy netlix. 

Moze powinienem wrocic do globala i od nowa zainstalowac twrp a potem ktoras z wersji miuipolska? Tylko czy to w rezultacie da oczekiwane efekty?

pzdr, dr

Opublikowano
17 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał:

Wgrać wersję stable.

Dzięki za pomoc.

Czyli po wykonaniu wipe'a wersja stable usunie wszystkie moje bolączki? Przepraszam, że dopytuje ale przewalenie całego telefonu to trochę zabawy więc wolę się upewnić.

Pzdr,dr

Opublikowano
4 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał:

Tak, może poza płatnościami, bo nie wiem, czy nasz nowy fix na SafetyNeta już tam jest, czy nie (chyba jeszcze nie).

Ano właśnie.... Niestety płatności nie działają. Czy jest jakaś metoda na wrzucenie tego fixa po instalacji? Tak bardzo jestem przyzwyczajony do płatności telefonem, że cierpię jak mało kto... 😕

pzdr, dr

3 minuty temu, doktorski napisał:

Ano właśnie.... Niestety płatności nie działają. Czy jest jakaś metoda na wrzucenie tego fixa po instalacji? Tak bardzo jestem przyzwyczajony do płatności telefonem, że cierpię jak mało kto... 😕

pzdr, dr

A, i Netflix nadal nie chce się pobrać ze sklepu. Coś jest chyba nie tak. Czy mimo wykonania factory wipe w TWRP może gdzieś zostać ślad po magisku? 

pzdr, dr

Opublikowano (edytowane)

Hm wgrałem najnowsze MIUI EU  12.5.5.0.RJDCNXM - Android 11 no i wszystko działa bez problemu, Netflix/Dialer/Aparat - tylko nie działają płatności Google Pay. Czy jakbym cofnął się do starszej wersji np. sprzed miesiąca to płatności tam działały? Ewentualnie jak tutaj naprawić te płatności. 

Mam Magiska, moduł Proof, zrobiłem co w instrukcji i SafetyNet Test blokuje się na CTS Profile Match... 

Edytowane przez Note3
Opublikowano
34 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał:

Bo to moduł pod Magiska. Musisz go instalować z poziomu Magiska.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

A, ok. Jak rozumiem na dzień dzisiejszy nie ma rozwiazania problemu z platnosciami bez uzycia Magiska?