SliniakS Posted July 25, 2021 Share Posted July 25, 2021 (edited) Witam. Mam problem z telefonikiem. Chciałem wgrać Stable Xiaomi.eu i TWRP pojawia się problem. Pojawiają się błędy: unmount of /system failed no such volume unmount of /cust failed no such volume i czasem: unmount of /data failed no such volume Zaaktualizowane TWRP, sprawdziłem jeszcze stan odblokowania BL i jest ok. Dodam że jak jestem w TWRP i klikam reboot do recovery to nie przechodzi. Prosiłbym o pomoc, chciałbym staruszka zreanimować EDIT: TWRP było też na nowo wgrywane przez fastboot. Problem nadal jest. Edited July 25, 2021 by SliniakS Zapomniałem coś dodać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Próbowałeś mimo tych błędów wgrać ROM? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał: Próbowałeś mimo tych błędów wgrać ROM? Dziś całą noc wisiało i tylko logo mi.com i android na dole. Próbowałem na xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_V10.2.1.0.MHOCNXM_v10-6.0 i xiaomi.eu_multi_HMNote3Pro_8.11.22_v10-6.0. Dodam że inny rom np. Resurrection Remix ładuje się po minucie od wgrania w TWRP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 A próbowałeś zrobić format data? Być może tego zabrakło (nie mylić z wipe).Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 (edited) 11 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: A próbowałeś zrobić format data? Być może tego zabrakło (nie mylić z wipe). Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka Robiłem wszystko w różnych kolejnościach i na końcu factory wipe. Niepokoi mnie też reboot do recovery że nie przechodzi ponownie do recovery. Edited July 26, 2021 by SliniakS Uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 Tak tylko jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Jeśli możesz, sprawdź na innym TWRP (masz kenzo czy kate?). Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 16 minut temu, Kacper Skrzypek napisał: Jeśli możesz, sprawdź na innym TWRP (masz kenzo czy kate?). Kenzo. Próbowałem na 3.2.3.0 TWRP i problem ten sam. Problem dotyczy tylko xiaomi.eu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Spróbuj wgrać Globala albo CN przez MiFlash i spróbować z TWRP jeszcze raz starszym na przykład. A RAM-u ile masz? Kiedyś był problem na wersji z 3 GB RAM-u i działało tylko RedWolf Recovery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 (edited) 22 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał: Spróbuj wgrać Globala albo CN przez MiFlash i spróbować z TWRP jeszcze raz starszym na przykład. A RAM-u ile masz? Kiedyś był problem na wersji z 3 GB RAM-u i działało tylko RedWolf Recovery. 3GB. Aczkolwiek kiedyś nigdy nie było problemu przy TWRP. A Global czy China wgrać? Nie zablokuje BL? EDIT: Na RedWolf Recovery również nie działa Edited July 26, 2021 by SliniakS Uzupełnienie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Obojętnie które. Nie zablokuje jeśli nie wybierzesz opcji clean all and lock. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyahi Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 @SliniakS Spróbuj z OrangeFox recovery. Recovery Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 22 minuty temu, Lyahi napisał: @SliniakS Spróbuj z OrangeFox recovery. Recovery Nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 Po wgraniu Globala i ponownym flashu TWRP problem cały czas ten sam, te same błędy i system nie wstaje. Nie wiem co robić, nie mam pomysłów więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Sam global bez twrp też odpalałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 19 minut temu, ZduneX25 napisał: Sam global bez twrp też odpalałeś? Tak, normalnie się wgrał i wszystko śmigało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyahi Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Głupie pytanie ale zadam. Pozwolenie do modyfikacji partycji dla TWRP przyznane? allow system changes (yes/no) Jeśli możesz to zerknij co masz u siebie montowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 @Lyahi ale wiesz, że to jest potrzebne gdy modyfikujesz pliki używając wbudowanego w recovery menadżera plików albo adb, normlanie skrypt instalacyjny zajmuje się montowaniem koniecznych partycji 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyahi Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Spróbowałbym wgrać przy użyciu adb sideload. Jeśli wejdzie, to problem na linii recovery/Xiaomi.eu Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 (edited) 1 godzinę temu, Lyahi napisał: Spróbowałbym wgrać przy użyciu adb sideload. Jeśli wejdzie, to problem na linii recovery/Xiaomi.eu ADB Sideload te same błędy. Edited July 26, 2021 by SliniakS literówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 UWAGA! Na około ze 30 razy wgrywa xiaomi.eu stable na różne sposoby nie udawało się. Teraz spróbowałem z rozwojową i się udało pomimo błędu unmount of /system failed no such volume. Czyli wychodzi na to że skopany jest rom Stable bo tam wywala wszystkie błędy wymienione wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyahi Posted July 26, 2021 Share Posted July 26, 2021 Wrzuć log z recovery. Może czegoś ciekawego się dowiemy, co pomoże rozkminić i wyeliminować ten problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 26, 2021 Author Share Posted July 26, 2021 Warte dodania jest to że na stronie archiwum miuipolska nie ma linków stable pod kenzo. Mi się udało znaleźć tu rom stable: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv10/ Co by może wyjaśniało fakt że były problemy z tą wersją a szkoda że nie działa. Spróbowałem jeszcze teraz opcji z zainstalowaniem pierw rozwojowej a później stabilnej i pomimo wysypania się tych błędów, update wszedł. Nie wiem czy nie będzie po takiej aktualizacji błędów, bo chyba nie powinno się robić z dev na stable. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted July 27, 2021 Share Posted July 27, 2021 Możesz, ale z full wipe by bazy danych wróciły do stanu zerowego. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SliniakS Posted July 27, 2021 Author Share Posted July 27, 2021 5 godzin temu, ZduneX25 napisał: Możesz, ale z full wipe by bazy danych wróciły do stanu zerowego. Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Full Wipe tzn Factory reset w TWRP? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted July 27, 2021 Share Posted July 27, 2021 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts