Skocz do zawartości
  • 0

Lepiej zainstalować MIUI Polska czy ROM Indonesia ?

Pytanie

Opublikowano

Posiadam POCO X3 NFC dialer oraz apka SMS od Google jest nie do zniesienia. Co jest lepszym wyborem i dlaczego ?

Instalacja ROMa MIUI Polska czy official Indonesia ?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Rom Indonezja to oficjalny globalny rom z aplikacjami od Xiaomi. Xiaomi.eu opiera się na chińskiej wersji oprogramowania i posiada te same, bogatsze funkcje jak wersja chińska oraz dodane ma parę modyfikacji, dodanych przez zespół xiaomi.eu. Przede wszystkim sam musisz wiedzieć czy chcesz mieć oficjalne oprogramowanie czy też nie. 

• 0
Opublikowano

Najważniejsze dla mnie to apka "telefon" oraz "SMS" od Xiaomi ( już pomijam kwestię nagrywania , po prostu jestem przyzwyczajony , uważam że są bardziej personalizowane) oraz aby działało NFC. Czytałem różne opinie . Jedni piszę że wgrywając indonezję nie będzie działało NFC, inni piszą że działa normalnie , jeszcze inni że trzeba na nowo zablokować bootloader podczas instalacji ROM-a co może się wiązać z ucegleniem fona :/

• 0
Opublikowano

Jeżeli posiadasz telefon z Europejskiej dystrybucji to pi wgraniu romu Indonezja i zablokowaniu bootloadera nie uceglisz telefonu. Sam używałem romu Ind na Pocophone F2 Pro, wszystko działało normalnie. Jeśli chcesz mieć działające NFC to albo blokujesz bootloader albo wgrywasz Magiska i roitujesz telefon na romie Indonezja. Radziłbym tą drugą opcję. Jeśli dostałeś zgodę na odblokowanie bootloadera to oo zablokowaniu go, możesz ponownie odblokować bez oczekiwania. Jak zmienisz zdanie to wgrasz coś innego. Najlepiej samemu spróbować i nie słuchać innych, każdy ma swoje zdanie. 

• 0
Opublikowano

Tel kupiłem na banggood. W takim przypadku po wgraniu romu Indonezja i blokadzie bootloadera mogę go uwalić ? Muszę czekać jeszcze jakieś 157h na pozwolenie.

Ale chyba najbezpieczniej jest wgrać rom Indonezja a potem Magista

• 0
Opublikowano

Na romie xiaomi.eu aplikacje dają się klonować, ale nie działają. Aplikacja banku PKO BP  (iko) nie otwiera się. Po wgraniu romu indonezyjskiego, wszystko śmiga aż miło i nie musiałem ponownie zabezpieczyć bootloaderem.

• 0
Opublikowano
16 minut temu, xiaoboy napisał:

wszystko śmiga aż miło i nie musiałem ponownie zabezpieczyć bootloaderem.

Bez zablokowanego bootloadera Twój telefon nie będzie miał certyfikacji. Więc nie wiem, czy będziesz mógł płacić zbliżeniowo. Sklep play też pewnie niecertyfikowany. W netflixie może brakować opcji wyświetlania w najwyższej jakości. Będziesz musiał sam to sprawdzić.

• 0
Opublikowano

Witam. Czy ujawniły się jakieś minusy domu indonesia? Np. problemy ze spolszczeniem, nie działając Google pay, problemy z NFC, aplikacjami bankowymi, czy mObywatel, itp?

• 0
Opublikowano

Indonezja jest oficjalnym globalnym romem (tak jak romy Eea, Mi, Tw) i wszystko normalnie działa pod warunkiem, że będzie zablokowany bootloader.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Wg mnie zdecydowanie lepiej Indonezję niż MIUI polska. Telefon ma być dla mnie a nie ja dla telefonu. Na starym telefonie miałem miui Polska. Na początku ok ale później to ciągłe problemy z płatnościami NFC czy logowaniem odciskiem palca do niektórych aplikacji, lub niemożności ich używania. Fixy, zabawa, magiski i tak w kółko. Do tego dochodzi problem z odblokowaniem BL. Jak lubisz niespodzianki i takie zabawy to wgrywaj MIUI Polska.
Na obecnym telefonie mam Indonezję i żadnych problemów, aktualizacje na bieżąco, nagrywanie rozmów, działa mobywatel, aplikacje bankowe. Jeśli chodzi Ci o blokowanie reklam to DNS adguarda w ustawieniach, ewentualnie przeglądarka z uBlockiem.

• Like 1
  • Thanks 1
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję Wam za info. Czy tak samo powinno być z romem Taiwan? Bo znalazłem jakieś pojedyncze posty, że komuś na Indonezji nie działało NFC, a komuś innemu wgrał się dialer Google ... Rozumiem, że macie już HyoerOS i nadal wszystko hula?

Edytowane przez akm97
  • 0
Opublikowano

Tajwan i Indonezja to podobne romy ... różnią się detalami właściwymi dla danego regionu - w zasadzie jeden i drugi powinien dobrze działać - oczywiście pod warunkiem zablokowania bootloadera ... to co pisał Kolega powyżej to nie doświadczyłem żadnych problemów z logowaniem biometrycznym - tak na mi 11 i romach miui 14 jak i teraz na 14 pro z HOS1 i HOS2 ... z płatnościami nie ma problemów - korzystam z apki PKO bp Google też w porządku (wymagana instalacja fixu ... sprawuje się bez zarzutu) mobywatel też bez problemu logowanie biometria ... ogólnie z tych apek z których korzystam wszystko śmiga jak należy - z tym NFC to też zależy od regionu ... romy indyjskie mogą tu mieć ograniczenia bo tam często są puszczane modele bez tego modułu ... ale Indonezja czy Tajwan powinno być wszystko ok ... z magiska w ogóle nie korzystam bo nie widzę takiej potrzeby ... oczywiście przy odblokowanym bootloaderze mogą się trafić jakieś apki  którymi będzie problem i tu magisk może pomóc ale przez kilka lat na romie Xiaomi eu nie widziałem potrzebny żeby w tomsue bawić 🙃 adguard polecam - sprawdza się bardzo dobrze - szczególnie wersja nightly - ja używam modowanej z apkmody

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
Rozumiem, że macie już HyoerOS i nadal wszystko hula?

Tak, mam hyperOS i wszystko działa bezproblemowo. Przechodziłem z MIUI EEA Android 13 na hyperOS indonezja android 14 i obyło się bez wipe.
Co do dialera google na Indonezję to faktycznie ktoś tu o tym pisał, ale nie wiem w jakim to było telefonie. Dziwne to dla mnie, że w różnych telefonach na ten sam region są różne dialery i nigdzie więcej się z tym nie spotkałem.
adguard polecam - sprawdza się bardzo dobrze - szczególnie wersja nightly - ja używam modowanej z apkmody

A tak zapytam, po co używać aplikacji? Co ona ma więcej niż ustawienie DNS adguarda w telefonie?

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano
14 godzin temu, Marrik napisał(a):

A tak zapytam, po co używać aplikacji? Co ona ma więcej niż ustawienie DNS adguarda w telefonie?

a tego nie robiłem ... tzn gdzieś czytałem że można ... chyba się przyzwyczaiłem do apki ... poza tym można tam reguły ustawiać dla poszczególnych apek co jest przydatne bo miałem problemy np z GG czy allegro lokalnie przez tego vpna i tam zmiany od razu rozwiązały problem 🙃 też wyłączyłem reguły dla backupow Googla i chmury Xiaomi ... ogólnie dobrze mieć to pod ręką ... poza tym nie zauważyłem żeby jakoś specjalnie to powodowało problemy - co nie znaczy oczywiście że nie będzie ...