Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam problem: Xiaomi Mi 11 wersja CN 8/256GB - odblokowałem bootlader i przystąpiłem do instalacji xiaomi.eu_multi_MI11_21.3.11_v12-11-fastboot według poradnika.

Wszystko szło dobrze do momentu aż wysypał się jakiś proces make_f2fs.exe (używam Win 7 64 bitowy):

error.thumb.png.4eaea492959a3ea1e498723b4e241f7f.png

Instalacja przerwana, z tego co widzę w nieodpowiednim momencie i z tego co czytałem poszło trochę za szybko. Telefon normalnie wstał i pokazuje w opcjach MIUI 12.5 by xiaomi.eu jednak pytanie co teraz?

Posted

Grubsza sprawa, zaktualizowałem paczkę narzędzi stąd: https://developer.android.com/studio/releases/platform-tools

Teraz instalacja przechodzi do końca i się nie wysypuje (załączam log), tylko kolejny problem - restart i jedyne co się po tym uruchamia to od nowa tryb FastBoot :|

Sprawdziłem jeszcze w miflash_unlock-en-5.5.224.24 czy bootloader się przypadkiem nie zblokował, ale pokazuje nadal odblokowany.

log.txt

Posted

@Kacper Skrzypek- na domyślnej paczce instalacja się wywala, ale system w telefonie wstaje i na oko wydaje się być ok. Pytanie jak to bardziej zweryfikować, bo jak już przeniosę się ze starego Mix'a to lepiej żeby wszystko działało. A tu nie do końca przeszło wszystko jak trzeba, doprawdy fajny początek z nowym sprzętem.

Posted

Nie wiem z jakiego powodu się wywala, ale paczka najnowsza z google ma właśnie problem z restartem do fastboota i nie idzie. Nie bez powodu napisałem, żeby tego nie zmieniać.

Jeśli pamięć jest wykrywana poprawnie, tj. jest jej tyle, ile ma być, to większrgo kłopotu nie powinno być, niemniej upewnię się jeszcze.

Posted
[mention=29619]Kacper Skrzypek[/mention]- na domyślnej paczce instalacja się wywala, ale system w telefonie wstaje i na oko wydaje się być ok. Pytanie jak to bardziej zweryfikować, bo jak już przeniosę się ze starego Mix'a to lepiej żeby wszystko działało. A tu nie do końca przeszło wszystko jak trzeba, doprawdy fajny początek z nowym sprzętem.
Chyba nie robisz tego na Głównym?(do takich zabaw trzeba mieć dwa najlepiej identyczne telefony jeden testowy,w innym przypadku szkoda nerwów).Wiem z doświadczenia,kiedyś byłem beta testerem Microsoft u jak jeszcze był Windows 10 Mobile....I wiele razy się przekonałem,że na Jednym to Porażka.
Od siebie mogę dodać,ale jest to tylko Subiektywna Rada.Że najlepiej to jak jeszcze danych nie przeniosłeś to "zaorać"i wgrać ten,który był od nowości soft.A ze szrotu bądź z AlleDrogo kupić jakiś "okazjonalny"powypadkowy,ale Działający typu(wyświetlacz pęknięty,ale digitalizer ok i dopiero)....No można i tak jak teraz jesteś,ale masz pewność,że coś się nie posypie w jakimś kluczowym,nie miłym momencie(typu bateria się do zera wyczerpie,albo wpadnie w boot-loop bo jakiś pakiet słusznie nie przeszedł sygnaturę spofing?)

Wysłane z mojego Y8 przy użyciu Tapatalka

Posted

@Kacper Skrzypek dzisiaj znalazłem chwilę i sięgnąłem po zupełnie innego kompa z Windows 10 (64 bit). Straciłem godzinę na instalację sterowników usb:

Instalacja kończy się na tym samym etapie (log w załączniku) z tą różnicą, że teraz nie wywala make_f2fs.exe ale zwraca błąd:

[f2fs_init_sit_area: 556]       Filling sit area at offset 0x00600000
C:\Users\A\Desktop\xiaomi.eu_multi_MI11_21.3.11_v12-11-fastboot\platform-tools-windows/make_f2fs failed: 3221225477
fastboot: error: Cannot generate image for userdata

Telefon normalnie wstaje, jest wgrane xiaomi.eu i wyczyszczona pamięć (ok) - mam nadzieję, że się "naprawia" po restarcie. Hmm może to przez wersję 8/256GB...

Brak TWRP mocno doskwiera, przypuszczałem, że tak będzie i mi się zachciało nowinek. Wczoraj z tego co sprawdziłem, wszystko wydaje się działać normalnie.

log_10.txt