DyndaS Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Witam, Posiadam Redmi Note 4 Global, a więc snapdragon. Muszę wymienić wyświetlacz po raz pierwszy w swoim życiu i tutaj mam dylemat... Wiadomo, że kupię z ramką, ale co wybrać? Kupić oryginał czy jakiś zamiennik? Nie chcę przepłacać, a z drugiej strony nie chcę się rozczarować jak będzie jakaś totalna siara z jakością obrazu. Niby bym kupił z Chin, ale w PL zawsze jest rękojmia w razie coś. Proszę o porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moogoom Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 A nie lepiej od razu załatwić problem tutaj: https://micenter.pl/?Ja bym chyba najpierw zaczął od tego, żeby tam zapytać o wycenę wykonania tej usługi.Może się okazać, że nie warto samemu się za to zabierać, bo koszt wyjdzie podobny, a tam przynajmniej na 100% usługę wykonają ci profesjonalnie, bez niespodzianek typu pęknięte plecki telefonu podczas demontażu starego wyświetlacza.Nie chcę doradzać, bo być może już zdecydowałeś, że będziesz to sam naprawiał, ale... Jednak mimo wszystko zapytać chyba warto...?Wysłane z mojego telefonu przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
DyndaS Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 (edited) Bardzo wątpię aby to wyszło to samo, a na pewno sporo drożej. Tutaj dowód https://sklep.micenter.pl/pl/p/Wymiana-LCDszybki-Redmi-Note-4/125 Edit. Sam panel u nich 210 zł Edited December 3, 2020 by DyndaS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Jak nie chcesz przepłacać i nie być rozczarowany, to tylko oryginał, tylko kwestia aby znaleźć sprzedawcę oryginałów... A co do ceny w micenter, może i szokuje w stosunku do wartości samego telefonu ( 200-250 zł za używany), ale z drugiej strony nie jest to dużo za pewny wyświetlacz z wymianą i gwarancją.Chyba żeby właśnie ten sprzedać jako uszkodzony za 50zl (?) i kupić nieuszkodzoną używkę. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DyndaS Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 Gdyby telefon był więcej warto to wiadomo, że cena by nie szokowała. Ten telefon i tak będę zmieniał. Zostawię go sobie jako drugi dodatkowy, a więc ekran wypadałoby wymienić. To uszkodzone coś ktoś kupi? Pół szkła zbite. Sam ekran działa normalnie. Gdzieś czytałem, że nie ma nawet oryginałów do tych telefonów i wszystko to w sumie zamienniki lepszej lub gorszej jakości. Te lepsze to od 100 zł z aliexpress trzeba liczyć. Zarówno na aliexpress jak i allegro są opisy "oryginał", ale tak czytając po necie, to nie są to oryginały, bo np. 20-30% ciemniejsze. Zamienniki po ~65 zł, podobno są kiepskie patrząc po opiniach. Śmieszny opis na tym micenter: Cytat Wymiana wyświetlacza w Redmi Note 4 Global Snapdragon Wymiana na oryginalne części! Dostępne kolory: kolor biały lub czarny Naprawa z wykorzystaniem wysokiej jakości zamiennika ekranu. Dodatkowo szkło hartowane nałożone na ekran. Kompatybilność: Redmi Note 4 lub Redmi Note 4X na procesorze Snapdragon No to wymiana na oryginalną część, czy wysokiej jakości zamiennik ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 Uszkodzone, dosyć często serwisy kupują dla części, albo ktoś kto ma np sprawny wyświetlacz a klękło mu coś innego.A co do oryginał/zamiennik to Xiaomi nie produkuje wyświetlaczy tylko zamawia u zewnętrznych dostawców, i serwisy też z tych fabryk mają części. Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 6 godzin temu, DyndaS napisał: Bardzo wątpię aby to wyszło to samo, a na pewno sporo drożej. Sam panel u nich 210 zł Naturalne jest, że sama część będzie droższa. Jeśli wykupisz usługę wymiany, część wychodzi stosunkowo taniej. W każdym serwisie tak jest. Poza tym to już... hmmm..., nieco stary model (premiera w 2016). Stąd wysokie ceny i być może brak oryginalnych ekranów. Napisz do @Acida, to będziesz wiedział. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 210 zł. Oryginalny ekran z ramką czarny. Cena z wymianą. Wysłane z MI 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
moogoom Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 To ostatnie chyba już na poziomie akceptowalnym? Jak pisałem w pierwszym poście - samodzielna wymiana może skutkować uszkodzeniem innych elementów (wiem bo sam rozwaliłem szklane plecki w nokii).Chyba nie warto. A w serwisie na bank zrobią to jak trzeba. Za 210 dotykowego fona nie kupisz. A ten jako drugi (sprawny!) rzeczywiście czasami może być dobrą alternatywą dla starego rupiecia z klawiszami... Ja bym się chyba długo nie zastanawiał... Wysłane z mojego telefonu przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
DyndaS Posted December 3, 2020 Author Share Posted December 3, 2020 10 godzin temu, Acid napisał: 210 zł. Oryginalny ekran z ramką czarny. Cena z wymianą. Jakiej marki jest to ekran? Cena 210 zł, a w sumie i wysyłka zwala trochę z nóg przy tej cenie telefonu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 @DyndaS Chcesz naprawić telefon, czy jojczyć i się żalić? Popsułeś, uszkodziłeś telefon. Więc albo go naprawisz, albo kupisz nowy. W każdym przypadku nikt nie pokryje kosztów Twojego niedbalstwa. Tak, niedbalstwa, bo niczym innym jest uszkodzenie ekranu, wszak ekrany same nie pękają. Chcesz po taniości? Kup ekran na Ali, wymień. Tylko nie przychodź potem z pretensjami (zawsze się to tak kończy), że ekran żółty, że się odkleja, że coś nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DyndaS Posted December 4, 2020 Author Share Posted December 4, 2020 7 godzin temu, mrosi napisał: @DyndaS Chcesz naprawić telefon, czy jojczyć i się żalić? Jojczyć i się żalić z całą pewnością. Niby nie pisałem aby ktoś pokrywał koszty tego... ale skoro proponujesz... /sarkazm No z tymi tańszymi jak czytałem, to wiadomo, że to do odrzucenia. Lepsze ekrany za 100 zł kupi patrząc po opiniach. Jak mam wydać 230 zł z wysyłką czy ileś, to szczerze mówiąc nawet przy 50/50% szans, ze telefon bym przy tym rozwalił, to wolałbym to zrobić sam tak czy inaczej, a patrząc na YT jest do proste. Chcę kupić ekran z ramką samemu i go wymienić. Chcę aby był dobry, ale 210 jak na ten telefon za dużo. Chcę to zrobić jak najtaniej, ale bez lipy. Pytanie tylko jaki z chin kupić aby był dobry. Oceny bardzo dobre mają te za ~100zł z aliexpress, lecz podobno są trochę ciemniejsze niż te normalnie stosowane oryginalnie. Pytanie czego więc najlepiej szukać i nie... za 210 zł tego u nas co jest nie kupię. Gdzieś czytałem, że chyba też da się wymienić samo szkło ekranu. Chociaż to już trochę wyższa jazda i nie wiem czy bez sprzętu to da radę zrobić i czy przy tym note 4 w ogóle to ma sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 1 godzinę temu, DyndaS napisał: Gdzieś czytałem, że chyba też da się wymienić samo szkło ekranu. Chociaż to już trochę wyższa jazda i nie wiem czy bez sprzętu to da radę zrobić i czy przy tym note 4 w ogóle to ma sens. Napiszę tak. Z pewnością wysłałbym chętniej do naprawy do Acida, niż do autoryzowanego serwisu. Miałem styczność z obydwoma naszymi serwisami i przyznam szczerze - jak najdalej, a najlepiej tylko oglądać ich www. I nie piszę tego z sympatii do Acida. On telefony Xiaomi naprawia odkąd ludzie tylko usłyszeli o tej marce. Serwisy - od 2016 roku, kiedy Xiaomi poszło na rynek globalny, poza Chiny. Pytanie natomiast jest takie, czy chcesz reanimować 5-letni telefon. Jeśli tak, to uważam, że 210 PLN za całość, z dostawą, naprawą i częścią, nie jest wygórowane. Oczywiście - Twoja kasa. Natomiast co do samodzielnej wymiany. Przejrzyj Forum. Masa jest wątków opisujących problemy osób, które samodzielnie wymieniały ekran. A to aparat nie działa, a to antena nie zbiera, etc. Decyzja należy do Ciebie. W sumie to wolny (póki co) kraj... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 Wiadomo że taniej samemu. Jak ekran kosztuje np 150 zł z dostawą z hurtowni + odsylka do klienta z serwisu to odejmij sobie od podanej ceny serwisu tę kwotę i wyjdzie robocizna. Dużo za robociznę? Czy to drogo? Ok ale za darmo ci serwis nie zrobi. Wysłane z MI 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DyndaS Posted December 4, 2020 Author Share Posted December 4, 2020 (edited) 51 minut temu, Acid napisał: Wiadomo że taniej samemu. Jak ekran kosztuje np 150 zł z dostawą z hurtowni + odsylka do klienta z serwisu to odejmij sobie od podanej ceny serwisu tę kwotę i wyjdzie robocizna. Dużo za robociznę? Czy to drogo? Ok ale za darmo ci serwis nie zrobi. Nie twierdzę, że usługa jest droga, lecz przy cenie telefonu średnio sensowna, szczególnie, że ma to służyć jako drugi telefon. Wolę więc pobawić się sam nawet dla zdobycia pewnej wprawy/doświadczenia. No to mam do Ciebie kilka pytań: 1) Ile kosztowałby u Ciebie sam oryginalny wyświetlacz z ramką bez wymiany? 2) Jaki byłby koszt wymiany samego szkła? Edited December 4, 2020 by DyndaS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Acid Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 Tak 160 zł + wysyłka. Szybki nie wymieniam. Nie osiągniesz jakości oryginalnej na żadnej szybce. Wysłane z MI 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DyndaS Posted January 14, 2021 Author Share Posted January 14, 2021 (edited) Ekran przyszedł i wymieniłem. Tianma. Dałem 98 zł, lecz gratis etui, szkło i jeszcze mi dorzucił ear speaker gratis po rozmowie, bo ten mój stary był mega cichy. Zeszło mi się niecałe 2 godziny. Poziom trudności? 6,5/10, ale to chyba głównie przez same otwieranie obudowy, bo nie miałem tych specjalnych narzędzi. Śrubek sobie jakoś szczególnie nie segregowałem i w finale totalnie pomieszałem, bo zebrało się tego zbyt dużo Jedna taśma klejąca spod baterii mi się momentalnie urwała. Druga pięknie cała zeszła. Wszystko działa jak trzeba. Czy warto oddawać do serwisu? Jak się ma dwie lewe ręce lub telefon jest faktycznie bardzo drogi, to tak. Jednak przy tego typu telefonie jak redmi note 4, to zdecydowanie nie. Edit. Nie widzę żadnej różnicy w jasności, a może nawet ten nowy jest jaśniejszy (placebo?) Edited January 14, 2021 by DyndaS Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts