conshima Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 (edited) Witam! Szybkie pytanko odnośnie nowego urządzenia wprowadzonego wczoraj przez Xiaomi - Xiaomi Mi Flood Guard. Chciałem zastąpić swoje czujniki Fibaro pod Apple HomeKit rozwiązaniem jednej firmy. Nowy czujnik łączy się po standardzie Bluetooth z bramką BLE Xiaomi. Aktualnie posiadam wszystkie urządzenia podłączone na serwerze EU (Polska) + Mi Smart Gateway v3 z Chin, który jednak pięknie współpracuje z polską aplikacją i europejskimi serwerami (czyta wszystkie czujniki/sensory). Wszystko w języku polskim. Czy aplikacja umożliwi mi dodanie takiego czujnika zalania po łączności Bluetooth z Chin na nasz serwer czy powstanie konflikt tak jak w przypadku urządzeń po WI-FI? Dodam, że działam na iOS i nie wchodzą w grę żadne modowane aplikacje. PS. Widziałem już taki temat, ale czy wiadomo coś kiedy można spodziewać się naprawienia Bramek BLE w Europie? Z góry dzięki za pomoc! Edited October 28, 2020 by conshima Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 masz jakies sensory mijia ble? generalnie od tygodnia nic z ble nie dziala na eu przez bramki ble. ten sensor ble flood na dzis jest tylko na china. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
conshima Posted October 28, 2020 Author Share Posted October 28, 2020 W takim razie będę musiał czekać na wersję EU tego sensora bo Aqara gryzie mi się z HomeKitem i nie działa do końca tak jakbym chciał. Jeśli chodzi BLE to mam tylko dwa termometry Mi Bluetooth Temperature & Humidity Monitor + czajnik Xiaomi i od tygodnia bez odzewu na bramce BLE, a wcześniej wszystko pięknie śmigało. Mam nadzieję, że szybko się z tym uporają. Dzięki za informację! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remi_K Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 Zastanawiam się czy jak serwery wstaną to wszystko ruszy czy trzeba pod nowa pododawać te urządzenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted October 28, 2020 Share Posted October 28, 2020 nie wiadomo, ale powinno samo wstac. bramki normalnie dalej dane wysylaja, tylko chmura ma problem, zeby je przetworzyc. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Remi_K Posted November 1, 2020 Share Posted November 1, 2020 Czy gdzieś można śledzić czy ta awaria serwerów nadal jest, albo bardziej - kiedy się skończy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
migelus Posted November 5, 2020 Share Posted November 5, 2020 Dnia 28.10.2020 o 16:59, conshima napisał: W takim razie będę musiał czekać na wersję EU tego sensora bo Aqara gryzie mi się z HomeKitem i nie działa do końca tak jakbym chciał. Jeśli chodzi BLE to mam tylko dwa termometry Mi Bluetooth Temperature & Humidity Monitor + czajnik Xiaomi i od tygodnia bez odzewu na bramce BLE, a wcześniej wszystko pięknie śmigało. Mam nadzieję, że szybko się z tym uporają. Dzięki za informację! ja mam elektrozawory podlaczone pod smart gniazdko a jako water flood sensor przerobiony z okiennych wedle instrukcji ponizej - wiec masz komunikacje na zigbee- - dziala jak nalezy https://community.home-assistant.io/t/portable-rain-drop-sensor-made-with-xiaomi-door-sensor/74090 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phil_ips Posted November 9, 2020 Share Posted November 9, 2020 ja mam elektrozawory podlaczone pod smart gniazdko a jako water flood sensor przerobiony z okiennych wedle instrukcji ponizej - wiec masz komunikacje na zigbee- - dziala jak nalezy https://community.home-assistant.io/t/portable-rain-drop-sensor-made-with-xiaomi-door-sensor/74090 Wygodniej płytkę wykrywającą deszcz połączyć bezpośrednio z czujnikiem zalania od xiaomi. Żadnego lutowania, wyrywania, rozbierania. Kabelki wkręcamy bezpośrednio do pinów czujnika zalania Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
migelus Posted November 9, 2020 Share Posted November 9, 2020 7 godzin temu, Phil_ips napisał: Wygodniej płytkę wykrywającą deszcz połączyć bezpośrednio z czujnikiem zalania od xiaomi. Żadnego lutowania, wyrywania, rozbierania. Kabelki wkręcamy bezpośrednio do pinów czujnika zalania Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka no ale kolega ma problem z BLE, dlatego zaproponowalem mu flood sensor na Zigbee Link to comment Share on other sites More sharing options...
Phil_ips Posted November 10, 2020 Share Posted November 10, 2020 no ale kolega ma problem z BLE, dlatego zaproponowalem mu flood sensor na Zigbee No przecież czujnik zalania działa na zigbee Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts