Jump to content

Xiaomi Mi Flood Guard CN (urządzenie bluetooth) czy zadziała na europejskim serwerze?

conshima

Recommended Posts

Witam!

Szybkie pytanko odnośnie nowego urządzenia wprowadzonego wczoraj przez Xiaomi - Xiaomi Mi Flood Guard. Chciałem zastąpić swoje czujniki Fibaro pod Apple HomeKit rozwiązaniem jednej firmy.

Nowy czujnik łączy się po standardzie Bluetooth z bramką BLE Xiaomi. Aktualnie posiadam wszystkie urządzenia podłączone na serwerze EU (Polska) + Mi Smart Gateway v3 z Chin, który jednak pięknie współpracuje z polską aplikacją i europejskimi serwerami (czyta wszystkie czujniki/sensory). Wszystko w języku polskim.

Czy aplikacja umożliwi mi dodanie takiego czujnika zalania po łączności Bluetooth z Chin na nasz serwer czy powstanie konflikt tak jak w przypadku urządzeń po WI-FI? Dodam, że działam na iOS i nie wchodzą w grę żadne modowane aplikacje.

PS. Widziałem już taki temat, ale czy wiadomo coś kiedy można spodziewać się naprawienia Bramek BLE w Europie?

Z góry dzięki za pomoc!

Edited by conshima

W takim razie będę musiał czekać na wersję EU tego sensora bo Aqara gryzie mi się z HomeKitem i nie działa do końca tak jakbym chciał.

Jeśli chodzi BLE to mam tylko dwa termometry Mi Bluetooth Temperature & Humidity Monitor + czajnik Xiaomi i od tygodnia bez odzewu na bramce BLE, a wcześniej wszystko pięknie śmigało. Mam nadzieję, że szybko się z tym uporają.

Dzięki za informację!

Dnia 28.10.2020 o 16:59, conshima napisał:

W takim razie będę musiał czekać na wersję EU tego sensora bo Aqara gryzie mi się z HomeKitem i nie działa do końca tak jakbym chciał.

Jeśli chodzi BLE to mam tylko dwa termometry Mi Bluetooth Temperature & Humidity Monitor + czajnik Xiaomi i od tygodnia bez odzewu na bramce BLE, a wcześniej wszystko pięknie śmigało. Mam nadzieję, że szybko się z tym uporają.

Dzięki za informację!

ja mam elektrozawory podlaczone pod smart gniazdko a jako water flood sensor przerobiony z okiennych wedle instrukcji ponizej - wiec masz komunikacje na zigbee-  - dziala jak nalezy :)

https://community.home-assistant.io/t/portable-rain-drop-sensor-made-with-xiaomi-door-sensor/74090 

ja mam elektrozawory podlaczone pod smart gniazdko a jako water flood sensor przerobiony z okiennych wedle instrukcji ponizej - wiec masz komunikacje na zigbee-  - dziala jak nalezy
https://community.home-assistant.io/t/portable-rain-drop-sensor-made-with-xiaomi-door-sensor/74090 
Wygodniej płytkę wykrywającą deszcz połączyć bezpośrednio z czujnikiem zalania od xiaomi. Żadnego lutowania, wyrywania, rozbierania. Kabelki wkręcamy bezpośrednio do pinów czujnika zalania

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

7 godzin temu, Phil_ips napisał:

Wygodniej płytkę wykrywającą deszcz połączyć bezpośrednio z czujnikiem zalania od xiaomi. Żadnego lutowania, wyrywania, rozbierania. Kabelki wkręcamy bezpośrednio do pinów czujnika zalania emoji16.png

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

no ale kolega ma problem z BLE,  dlatego zaproponowalem mu flood sensor na Zigbee :)