Jump to content

23 Kwietnia - Nowy Telefon Xiaomi

DanielDTK

Recommended Posts

Tzn to nie jest do końca wywiad tylko odpowiedzi zebrane w czasie zebrania/prezentacji od pracowników Xiaomi. Nie potwierdzili oni, że będzie większy wariant. Póki co Xiaomi czeka na odzew/opinie klientów, chcą sprawdzić czy będzie wystarczająco duże zainteresowanie (a będzie bo w dzisiejszych czasach 16GB to absolutne minimum, szczególnie gdy nie ma możliwości rozszerzenia). Jakkolwiek to rozwiążą tj. poprzez większą pojemność czy skanibalizowanie drugiego SIMa na kartę pamięci - mi pasuje. Choć prawdę mówiąc wolałbym to drugie rozwiązanie - Xiaomi słono sobie liczy za dodatkowe gigabajty (chyba nawet wiecej niż Apple)

No bez przesady. Mipad 16gb 1299 jaunow, 64 gb 1499 jaunow. Raptem 200 jaunow. To nie jest duzo. Co innego posrednicy, ci to potrafia policzyc naprawde duzo. Nie wiem jak teraz ale wczesniej na mipadzie to 300 zl drozej wychodzilo. Jednak posrednicy to nie xiaomi.

Edited by tosshi2

A co xiaomi ma do posrednikow? Pomysl troche. Oficjalnie w Europie nie ma xiaomi, a to gdzie, za ile i jak kupisz ich to nie intetesuje. W chinach kupujesz od nich i cena czy to wersji 16gb czy 64gb jest niska. Roznica miedzy tymi dwoma tez jest niska.

Czy ja wiem, w Mi4 rónież samo Xiaomi życzy sobie trochę. W Indiach w oficjalnym sklepie Mi4 16GB kosztuje 283,5$, a 64GB 346,5$. 232zł różnicy. Co nie zmienia faktu, że jak słusznie zauważa 'Lamcza', z naszego puntu widzenia to nie ma znaczenia bo jesteśmy skazani na pośredników. A u nich jest drogo. Dlatego mam nadzieję, że wzorem kilku konkurentów dołożą po prostu możliwość skanibalizowania jednej karty SIM na rzecz MicroSD.

Karta SD z jednej strony daje "wolność", a z drugiej trochę "psuje" rozkład pamięci, bo powstają dwa miejsca do zapisu danych aplikacji. Moim zdaniem ciekawym wyjściem byłby brak internal storage i obowiązkowy SD zamiast niego, a cała pamięć wewnętrzna poza /system itp. przeznaczona by była na /data.

• Like 3

Właśnie karta pamięci pozwala na optymalne zarządzanie pamięcią. Rzeczy które potrzebują szybszego transferu jak gry i aplikacje zostają w pamięci głównej, a karta robi za "magazynek" dla zdjęć, muzyki, filmów, map itp. Do tego jest tania (w przeciwieństwie do większej pamięci wbudowanej) i wymienna.

No 232 zl to naprawde duzo.

Hehe predzej wypuszcza wersje 32gb albo 64gb niz zrobia mozliwosc skanibalizowania jednrj karty sim na sd.

Dolicz naliczane procentowo podatki, marże itp. i robi się sporo więcej. I w ten sposób ucieka główna zaleta Mi4i czyli przyzwoita cena.

Edited by penguino

@penguino zrozum zaden telefon xiaomi nie jest robiony z mysla o rynku europejskim. Oficjalne miui nie ma nawet jednego jezyka z europy. Nie liczac angielskiego. A cena czy to w indiach czy chinach zawiera juz podatki. Oni kupuja za taka cene i nic wiecej nie musza doplacac.

Edited by tosshi2

Właśnie karta pamięci pozwala na optymalne zarządzanie pamięcią. Rzeczy które potrzebują szybszego transferu jak gry i aplikacje zostają w pamięci głównej, a karta robi za "magazynek" dla zdjęć, muzyki, filmów, map itp. Do tego jest tania (w przeciwieństwie do większej pamięci wbudowanej) i wymienna.

Dla nas pozwala na optymalne zarządzanie pamięcią, dla systemu i aplikacji wręcz przeciwnie, bo kartę SD jeden użytkownik może mieć, drugi nie.

Dla systemu nawet lepiej gdy nie ma SD bo wszystko jest w pamięci, "na podorędziu". Tylko, że telefony raczej powinno się tworzyć dla klienta.

@tosshi2, Xiaomi w ogóle mało myśli geograficznie o czym świadczy szczątkowa sieć sprzedaży oraz tworzenie wielu wersji tego samego modelu, które obsługują różne pasma. Komu pasuje ten bierze.

Edited by penguino

Indie i chiny to rynek na ktorym jest 2 milliardy ludzi. Natomiast sprzedaz wysylkowa przez sklep xiaomi np w Chinach powoduje tansza sprzedaz. Co do pasm to zobacz na jakich pasmach pracuja chinskie sieci albo indyjskie. Oni sie dostosowuja do rynku.

• Like 2

• 2 weeks later...

No cóż, wpadki się zdarzają. Miejmy nadzieję, że wersja 32/64 wydana później będzie lepiej skontrolowana i dopracowana, w końcu jak wezmą z 50$ więcej za kilkanaście GB to większość z tego to marża, więc mogą sobie trochę ująć i dopracować.

• mrosi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...