paluszek124 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Witam. Dziewczyna kupiła Redmi note 8 pro i od samego początku ma z nim problem, mianowicie nie może połączyć się z internetem. Dane mobilne ma włączone i nad zasięgiem wyskakuje jej literka R, wkładaliśmy do tego telefonu trzy karty, różnych operatorów i działo się tak samo, co najlepsze mam taki sam model telefonu i u mnie wszystko jest ok. Ostatnio pojechaliśmy do serwisu w większym mieście, Pan włożył swoją kartę sim i cud nagle wszystko działa, połączyło się z internetem, oraz było LTE, postanowił włożyć kartę dziewczyny i tu kolejny szok też wszystko działa, wróciliśmy do nas ,,mniejsze miasteczko" nagle cyk, urok prysł, znów brak internetu oraz ta cholerna literak R. Proszę o pomoc co może być nie tak, odsyłaliśmy już ten telefon do osoby która nam go sprzedała i ona nie stwierdziła żadnej usterki. W załączniku dodaje screen. Błagam o pomoc
marcin19883 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Włącz roaming danych. Wejdź w opcje i ustaw: przesył danych podczas roamingu. Znaczek r oznacza, że nie masz zasięgu własnego, czyli Play. Virgin korzysta z nadajników Playa i chyba T-Mobile. To drugie jest ograniczone prędkością i ma właśnie znaczek R. Na ekranie będziesz mieć LTE, gdy się połączysz z zasięgiem Playa, którego u ciebie nie ma
paluszek124 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 Zrobiłem tak jak pisałeś ale ciągle nie mam LTE tylko H, załączam screen. Na starym telefonie mam LTE po próbie ustawienia APN na play wyskakuje coś takiego
marcin19883 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Łączysz się z 3G. W roamingu nie ma LTE. Tylko jak wskoczysz na nadajniki Playa, będzie LTE. Przywróć domyślne APN, bo zmiana nic nie da. To nie sieć PLUS, która ma dwa różne apn z dostępem i bez lte.
paluszek124 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 ale dlaczego na moim starym telefonie w tym samym miejscu mam LTE ?
marcin19883 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) 57 minut temu, paluszek124 napisał: ale dlaczego na moim starym telefonie w tym samym miejscu mam LTE ? Każdy telefon troszeczkę inaczej łapie zasięg(inaczej się zachowuje). Stary telefon to? A nowy kupiony od kogoś w PL? Jest to PL dystrybucja czy z Chin? Jaki masz soft w tym nowym? Global? Edytowane 7 Marca 2020 przez marcin19883
paluszek124 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) ale aż tak ? na redmi note 8 mam tylko h, a na huawei p9 lite LTE ? no trochę to dziwne Edytowane 7 Marca 2020 przez paluszek124
paluszek124 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, marcin19883 napisał: Każdy telefon troszeczkę inaczej łapie zasięg(inaczej się zachowuje). Stary telefon to? A nowy kupiony od kogoś w PL? Jest to PL dystrybucja czy z Chin? Jaki masz soft w tym nowym? Global? p9 lite, kupione w PL na allegro, powiedz mi jak to sprawdzić a wyślę Ci zaraz odpowiedź Edytowane 7 Marca 2020 przez paluszek124
marcin19883 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 9 minut temu, paluszek124 napisał: powiedz mi jak to sprawdzić a wyślę Ci zaraz odpowiedź Ustawienia > o telefonie > pełna specyfikacja. Tam masz Wersja Miui.
marcin19883 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Masz najnowszy europejski soft, więc telefon jest ok. Czyli w takim przypadku, masz słaby zasięg PLAYa. W ustawieniach karty SIM, masz preferowany typ sieci na Automatyczny?
paluszek124 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 15 minut temu, marcin19883 napisał: Masz najnowszy europejski soft, więc telefon jest ok. Czyli w takim przypadku, masz słaby zasięg PLAYa. W ustawieniach karty SIM, masz preferowany typ sieci na Automatyczny? Jest ustawione na automatyczne, oraz preferowany typ sieci LTE. Mam ustawiony APN dla Virgin, myślisz że da to coś jak ustawię na Play ? pytam bo to chodzi o dziewczyny telefon, a ona teraz jest w pracy i nie bardzo ma jak to zrobić
marcin19883 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 41 minut temu, paluszek124 napisał: Mam ustawiony APN dla Virgin, myślisz że da to coś jak ustawię na Play ? Nic to nie da oprócz braku internetu. APN nie poprawia zasięgu.
paluszek124 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 Więc mam reklamować ten telefon, czy da się temu jakoś zaradzić ?
marcin19883 Opublikowano 7 Marca 2020 Opublikowano 7 Marca 2020 Więc mam reklamować ten telefon, czy da się temu jakoś zaradzić ?Jeżeli zasięg jest, to reklamacja nic nie da. Przełączanie między 3G a LTE nie podlega gwarancji.
paluszek124 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Opublikowano 8 Marca 2020 No to ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego na starym telefonie zasięg jest na full i do tego LTE, a na tym jest tylko h i w roamingu ? na dodatek jak jest w roamingu, to okropnie żre baterię
paluszek124 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) W Serocku tam dziewczynie łapie LTE, a 8 km od tej miejscowości łapie tylko H, a na starym telefonie full LTE jest to sieć virgin mobile i w ciągu 40 min pobrało 25% baterii, podkreślam że jest to nowy telefon z zafoliowanego pudełka Edytowane 8 Marca 2020 przez paluszek124
marcin19883 Opublikowano 8 Marca 2020 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, paluszek124 napisał: W Serocku tam dziewczynie łapie LTE, a 8 km od tej miejscowości łapie tylko H 8km to sporo. Zasięg nadajnika nie jest aż tak mocny, więc nie dziw się, że wchodzi w H(3G). A jesli chodzi o baterie, to czym słabszy zasięg tym więcej baterii zjada. Edytowane 8 Marca 2020 przez marcin19883
paluszek124 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Opublikowano 8 Marca 2020 tak ale jak patrze na mapie to ma nadajnik play rzut beretem, teraz taka ciekawostka odpaliliśmy wyszukiwanie sieci ręczne i patrzcie co jest nie wyszukuje nam sieci play, a nadajnik play jest najbliżej, dodaje zdjęcie mapki z zaznaczoną lokalizacją
marcin19883 Opublikowano 8 Marca 2020 Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Wejdz w ustawienia > więcej opcji sieci > resetowanie ustawień sieciowych> zresetuj ustawienia. Po wszystkim uruchom telefon ponownie. Nic nie zmianiaj w ustawieniach karty sim. Żadna zmiana APN, wymuszenie lte. Na ustawieniach domyślnych zostań. Edytowane 8 Marca 2020 przez marcin19883
paluszek124 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Opublikowano 8 Marca 2020 nie mam nic takiego, jedynie w punktach dostępu mogę zresetować
marcin19883 Opublikowano 8 Marca 2020 Opublikowano 8 Marca 2020 wejdz w ustawienia i wpisz u góry w belce wyszukiwania reset, czy jakoś tak. Znajdziesz wyniki
FromWP Opublikowano 8 Marca 2020 Opublikowano 8 Marca 2020 13 minut temu, paluszek124 napisał: nie mam nic takiego Powinieneś mieć w ustawieniach, połączenia i udostępnianie.
paluszek124 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Opublikowano 8 Marca 2020 (edytowane) Po resecie wyskakuje ten błąd co na screenie, oczywiście screen jest stary, ale błąd ten sam, to na karcie virgin. Teraz druga sprawa zakupiliśmy przed chwilą kartę play włożyliśmy no i oczywiście jedna kreska zasięgu i internet E, resetowane były tak samo ustawienia. Udało się złapać H+, ale ciągle nie ma LTE i jest w tym pieprzonym Roamingu, co żre baterie, na huawei wszystko śmiga elegancko Nie mamy już siły do tego telefonu... Edytowane 8 Marca 2020 przez paluszek124
FromWP Opublikowano 8 Marca 2020 Opublikowano 8 Marca 2020 41 minut temu, paluszek124 napisał: Nie mamy już siły do tego telefonu... Może mieć po prostu uszkodzony modem. Trzeba reklamować.
paluszek124 Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Opublikowano 8 Marca 2020 Tak zrobimy, dziękuje wam za chęć pomocy
meli9706 Opublikowano 10 Maja 2020 Opublikowano 10 Maja 2020 To nie tylko twój problem z tym telefonem. Posiadam go od grudnia i mam tą samą sytuację. Ale ja mieszkam w dużym mieście. Problem zaczynał się w momencie kiedy wchodziłem do miejsca gdzie nie było zasięgu bądź był słaby. Gdy wychodziłem telefon nie mógł się przestawić na LTE. Musiałem robić to ręcznie za każdym razem. Napisałem do support-u przez aplikację którą mamy w telefonie i po jakimś czasie wszystko było ok. Telefon od razu po wyjściu z parkingu podziemnego łapał LTE. Wszystko było ok ale ostatnio problem powrócił. Nic nie zmienia to czy wyszukiwanie jest automatyczne czy ręczne. Jeśli znalazłeś rozwiązanie chętnie się z nim zapoznam. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi