Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziewczyna kupiła Redmi note 8 pro i od samego początku ma z nim problem, mianowicie nie może połączyć się z internetem. Dane mobilne ma włączone i nad zasięgiem wyskakuje jej literka R, wkładaliśmy do tego telefonu trzy karty, różnych operatorów i działo się tak samo, co najlepsze mam taki sam model telefonu i u mnie wszystko jest ok. Ostatnio pojechaliśmy do serwisu w większym mieście, Pan włożył swoją kartę sim i cud nagle wszystko działa, połączyło się z internetem, oraz było LTE, postanowił włożyć kartę dziewczyny i tu kolejny szok też wszystko działa, wróciliśmy do nas ,,mniejsze miasteczko" nagle cyk, urok prysł, znów brak internetu oraz ta cholerna literak R. Proszę o pomoc co może być nie tak, odsyłaliśmy już ten telefon do osoby która nam go sprzedała i ona nie stwierdziła żadnej usterki. W załączniku dodaje screen. Błagam o pomoc

88320304_338651980409759_5706707416809209856_n.jpg

Opublikowano

Włącz roaming danych. Wejdź w opcje i ustaw: przesył danych podczas roamingu. Znaczek r oznacza, że nie masz zasięgu własnego, czyli Play. Virgin korzysta z nadajników Playa i chyba T-Mobile. To drugie jest ograniczone prędkością i ma właśnie znaczek R. Na ekranie będziesz mieć LTE, gdy się połączysz z zasięgiem Playa, którego u ciebie nie ma

Opublikowano

Łączysz się z 3G. W roamingu nie ma LTE. Tylko jak wskoczysz na nadajniki Playa, będzie LTE. Przywróć domyślne APN, bo zmiana nic nie da. To nie sieć PLUS, która ma dwa różne apn z dostępem i bez lte.

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, paluszek124 napisał:

ale dlaczego na moim starym telefonie w tym samym miejscu mam LTE ?

Każdy telefon troszeczkę inaczej łapie zasięg(inaczej się zachowuje).  Stary telefon to? A nowy kupiony od kogoś w PL? Jest to PL dystrybucja czy z Chin? Jaki masz soft w tym nowym?  Global?

Edytowane przez marcin19883
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marcin19883 napisał:

Każdy telefon troszeczkę inaczej łapie zasięg(inaczej się zachowuje).  Stary telefon to? A nowy kupiony od kogoś w PL? Jest to PL dystrybucja czy z Chin? Jaki masz soft w tym nowym?  Global?

p9 lite, kupione w PL na allegro, powiedz mi jak to sprawdzić a wyślę Ci zaraz odpowiedź

Edytowane przez paluszek124
Opublikowano
15 minut temu, marcin19883 napisał:

Masz najnowszy europejski soft, więc telefon jest ok. Czyli w takim przypadku, masz słaby zasięg PLAYa. W ustawieniach karty SIM, masz preferowany typ sieci na Automatyczny?

Jest ustawione na automatyczne, oraz preferowany typ sieci LTE. Mam ustawiony APN dla Virgin, myślisz że da to coś jak ustawię na Play ? pytam bo to chodzi o dziewczyny telefon, a ona teraz jest w pracy i nie bardzo ma jak to zrobić

Opublikowano

No to ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego na starym telefonie zasięg jest na full i do tego LTE, a na tym jest tylko h i w roamingu ? na dodatek jak jest w roamingu, to okropnie żre baterię

Opublikowano (edytowane)

W Serocku tam dziewczynie łapie LTE, a 8 km od tej miejscowości łapie tylko H, a na starym telefonie full LTE jest to sieć virgin mobile i w ciągu 40 min pobrało 25% baterii, podkreślam że jest to nowy telefon z zafoliowanego pudełka

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, paluszek124 napisał:

W Serocku tam dziewczynie łapie LTE, a 8 km od tej miejscowości łapie tylko H

8km to sporo. Zasięg nadajnika nie jest aż tak mocny, więc nie dziw się, że wchodzi w H(3G). A jesli chodzi o baterie, to czym słabszy zasięg tym więcej baterii zjada.

Opublikowano

tak ale jak patrze na mapie to ma nadajnik play rzut beretem, teraz taka ciekawostka odpaliliśmy wyszukiwanie sieci ręczne i patrzcie co jest nie wyszukuje nam sieci play, a nadajnik play jest najbliżej, dodaje zdjęcie mapki z zaznaczoną lokalizacją

89546551_192665478702944_3081002258733727744_n.jpg

Zrzut ekranu (18).png

Opublikowano (edytowane)

Wejdz w ustawienia > więcej opcji sieci > resetowanie ustawień sieciowych> zresetuj ustawienia. Po wszystkim uruchom telefon ponownie. Nic nie zmianiaj w ustawieniach karty sim. Żadna zmiana APN, wymuszenie lte. Na ustawieniach domyślnych zostań.

Opublikowano (edytowane)

Po resecie wyskakuje ten błąd co na screenie, oczywiście screen jest stary, ale błąd ten sam, to na karcie virgin.

Teraz druga sprawa zakupiliśmy przed chwilą kartę play włożyliśmy no i oczywiście jedna kreska zasięgu i internet E, resetowane były tak samo ustawienia.

Udało się złapać H+, ale ciągle nie ma LTE i jest w tym pieprzonym Roamingu, co żre baterie, na huawei wszystko śmiga elegancko

Nie mamy już siły do tego telefonu...

screen2.jpg

screen 5.jpg

Opublikowano
41 minut temu, paluszek124 napisał:

Nie mamy już siły do tego telefonu...

Może mieć po prostu uszkodzony modem. Trzeba reklamować.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

To nie tylko twój problem z tym telefonem. Posiadam go od grudnia i mam tą samą sytuację. Ale ja mieszkam w dużym mieście. Problem zaczynał się w momencie kiedy wchodziłem do miejsca gdzie nie było zasięgu bądź był słaby. Gdy wychodziłem telefon nie mógł się przestawić na LTE. Musiałem robić to ręcznie za każdym razem. Napisałem do support-u przez aplikację którą mamy w telefonie i po jakimś czasie wszystko było ok. Telefon od razu po wyjściu z parkingu podziemnego łapał LTE. Wszystko było ok ale ostatnio problem powrócił. Nic nie zmienia to czy wyszukiwanie jest automatyczne czy ręczne. Jeśli znalazłeś rozwiązanie chętnie się z nim zapoznam. Pozdrawiam.