rezmus Posted December 25, 2019 Share Posted December 25, 2019 (edited) firmware jest juz testowane, pewnie niedlugo bedzie dla wszystkich. interfejs tez zmienili w pluginie na taki jak w s6. https://www.facebook.com/groups/1963580733664463/permalink/2876867562335771/ Edited December 27, 2019 by rezmus 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
simcold Posted December 26, 2019 Share Posted December 26, 2019 firmware jest juz testowane, pewnie niedlugo bedzie dla wszystkich. interfejs tez zmienili w pluginie na taki jak w s6.https://www.facebook.com/groups/1963580733664463/permalink/2876867562335771/Jak dostać update?Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted December 27, 2019 Author Share Posted December 27, 2019 udzial w testach jest juz zamkniety, trzeba czekac na update dla wszystkich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 generalnie super sprawa z tą aktualizacją,lecz zastanawiam się jakie są realne różnice pomiędzy s5 a s6 zakładając że oba mają już taki sam soft. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted December 28, 2019 Author Share Posted December 28, 2019 niewielkie. na pewno nie warte roznicy w cenie. w s5 raczej nie dadza multimap.kiedy w s6 to naprawia to pewnie bedzie glowna roznica w firmware Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 Fajnie, tylko już dawno sobie to zrobiłem w Home Assistant. Widać nacisk użytkowników coś dał. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 okej,ale ja nie używam home assistant,to dla mnie idealnie,że coś takiego wprowadzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted December 28, 2019 Author Share Posted December 28, 2019 2 godziny temu, KuChar napisał: Fajnie, tylko już dawno sobie to zrobiłem w Home Assistant. Widać nacisk użytkowników coś dał. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka to samo mozna zrobic w mi home mod. mapowanie stref na pokoje, a pozniej automatyzacja, przypisywanie do fizycznych switchy, itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 to samo mozna zrobic w mi home mod. mapowanie stref na pokoje, a pozniej automatyzacja, przypisywanie do fizycznych switchy, itp.Tak, ale już tego nie połączysz z Google Assistant i nie wywołasz głosowo. Dzięki HA + IFTTT I Webhook wybieram głosowo pokoje 1 zmienną komendą i jedzie tam, gdzie chcę. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted December 28, 2019 Author Share Posted December 28, 2019 18 minut temu, KuChar napisał: Tak, ale już tego nie połączysz z Google Assistant i nie wywołasz głosowo. Dzięki HA + IFTTT I Webhook wybieram głosowo pokoje 1 zmienną komendą i jedzie tam, gdzie chcę. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka nie kazdy uzywa GH w HA ogarneli juz format mapy z nowych modeli (s6/s4/1s)? jesli nie to nie aktualizuj fw, bo mapka teraz bedzie w nowym formacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 a ja używam roborocka s55 tylko przez aplikacje i głosowo przez alexe i zastanawia mnie,czy będzie więcej komend przez to jak zmieni się soft(ale wątpie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted December 30, 2019 Author Share Posted December 30, 2019 leci juz update do 2008 (room clean) dla wszystkich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted December 30, 2019 Share Posted December 30, 2019 2008 ? tzn ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 leci juz update do 2008 (room clean) dla wszystkich.Wgrałem wczoraj przez Flovac. Po aktualizacji nie widać nowej mapy w Flovec. Jakiś pomysł jak ściągnąć koordynaty? Mapa robiona od nowa po aktualizacji. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 4, 2020 Author Share Posted January 4, 2020 tak jak pisalem teraz mapa ma nowy format zainstaluj vevs mod i zrob katalog w pamieci wewnetrznej /vevs/logs/ tam gdzie sie robil log urzadzenia dla zone/room clean. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 tak jak pisalem teraz mapa ma nowy format zainstaluj vevs mod i zrob katalog w pamieci wewnetrznej /vevs/logs/ tam gdzie sie robil log urzadzenia dla zone/room clean.Nie bardzo rozumiem. Od początku używam twojego moda. Mam katalog vevs/logs po tym jak xiaomi zrezygnowało z SmartHome. Jak teraz mam wyciągnąć nowe koordynaty z mapy, skoro FloleVac jej nie czyta? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 4, 2020 Author Share Posted January 4, 2020 (edited) po co ci flolevac? wysylasz go w mi home na sprzatanie stefy lub pokoju i masz w logach wszystko (wspolrzedne / roomid). oczywiscie sprzatac nie musi, wystarczy wystartowac. Edited January 4, 2020 by rezmus 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 kiedy pojawi się oficjalnie w mi home ? ktoś coś wie ? bo czekam na nowy soft i sprawdzam codziennie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 4, 2020 Author Share Posted January 4, 2020 oficjalnie jest od tygodnia, ale jak kazdy update idzie partami do kolejnych kont. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted January 5, 2020 Share Posted January 5, 2020 po co ci flolevac? wysylasz go w mi home na sprzatanie stefy lub pokoju i masz w logach wszystko (wspolrzedne / roomid). oczywiscie sprzatac nie musi, wystarczy wystartowac.A jak odnaleźć pin n go? W logach tego nie widzę. Zawsze były 2 koordynaty. Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 5, 2020 Author Share Posted January 5, 2020 https://github.com/marcelrv/XiaomiRobotVacuumProtocol/blob/master/app_goto_target.md Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted January 5, 2020 Share Posted January 5, 2020 https://github.com/marcelrv/XiaomiRobotVacuumProtocol/blob/master/app_goto_target.mdPrzed chwilą wysłałem go w miejsce. W tym logu nie ma koordynatów. Może mi coś nie tworzy? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 5, 2020 Author Share Posted January 5, 2020 napisz na priv i udostepnij go, zobacze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 mnie to zawsze spychają na koniec kolejki. Raz udało mi się jako pierwszy dostać aktualkę do MI9. Dawno nie obserwowałem tematu a tu taka niespodzianka. Flolevac poszedł w ruch. Wywalam choinkę z domu bo mi przy bazie stoi, czyszczę wszystkie mapy i jadę od zera Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman89 Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 Czy pokoje które są na szaro po którymś odkurzaniu pokoloruje? Przy nowym rysowaniu mapy miałem jeden pokój zamknięty, po 2 odkurzaniu oczywiście wykrył pokój lecz jest na szaro. Nie mogę go też "przerobić" na pokój manualnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 (edited) U mnie dało się przerobić pokoje na kolory w edycji mapy, ale nie umiedo łązienki wjechać bo przy starcie z bazy twierdzi, że ma przeszkodę. Miałem zamkniętą łazienkę i mam to samo co ty Wjechałem tam joystickiem i dałem sprzątanie i robi to właśnie. Zobaczę czy wróci do bazy bo właśnie jest w trakcie. Jak nie to i tak jutro nowa mapa pójdzie bo choinki nie bede wynosił teraz bo mróz na polu a mam w doniczce i idzie do ziemi w ogrodzie EDIT: Otworzył se drzwi na mapie Wszystko jest jak powinno. Wjedz do tego pomieszczenia joystickiem i daj odkurzanie. Jak skończy to wróci do bazy i drzwi beda otwarte Zerknij na dół na screen. Edycja pokoi jest gdy dasz na ALL i po lewej na te kreski z pinezka. Tam dajesz EDIT ROOM i na DIVIDE masz dzielenie. Dodaje drugiego screena z backupem mapy na którym widać zamkniętą łazienkę. Wg tego wnioskuję, że jak dam odkurzacz na piętro to mi wyrysuje drugą mapę i będę mógł tam przełączać między piętrami. Szkoda, że góra w remoncie. Ciekawe czy potrzebuje drugiej bazy na górze czy wywali tylko komunikat, że nie umie wrócić. Edited January 6, 2020 by witek_77 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkman89 Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 (edited) 14 godzin temu, witek_77 napisał: U mnie dało się przerobić pokoje na kolory w edycji mapy, ale nie umiedo łązienki wjechać bo przy starcie z bazy twierdzi, że ma przeszkodę. Miałem zamkniętą łazienkę i mam to samo co ty Wjechałem tam joystickiem i dałem sprzątanie i robi to właśnie. Zobaczę czy wróci do bazy bo właśnie jest w trakcie. Jak nie to i tak jutro nowa mapa pójdzie bo choinki nie bede wynosił teraz bo mróz na polu a mam w doniczce i idzie do ziemi w ogrodzie EDIT: Otworzył se drzwi na mapie Wszystko jest jak powinno. Wjedz do tego pomieszczenia joystickiem i daj odkurzanie. Jak skończy to wróci do bazy i drzwi beda otwarte Zerknij na dół na screen. Edycja pokoi jest gdy dasz na ALL i po lewej na te kreski z pinezka. Tam dajesz EDIT ROOM i na DIVIDE masz dzielenie. Dodaje drugiego screena z backupem mapy na którym widać zamkniętą łazienkę. Wg tego wnioskuję, że jak dam odkurzacz na piętro to mi wyrysuje drugą mapę i będę mógł tam przełączać między piętrami. Szkoda, że góra w remoncie. Ciekawe czy potrzebuje drugiej bazy na górze czy wywali tylko komunikat, że nie umie wrócić. Dzięki za odpowiedź i pomoc ale u mnie wygląda to tak: Nie mogę scalić ani podzielić tego szarego pokoju. Przy pierwszym sprzątaniu miałem drzwi zamknięte i wtedy zrobiłem tak jak Ty czyli pojechałem odkurzaczem aby był w pobliżu pokoju i wjechał sobie tam i zeskanował ten pokój który był zamknięty lecz po sprzątaniu wrócił do bazy i pokój zrobil na szaro bez podziału. No nic.. pewnie muszę puscic go jeszcze raz na sprzątanie całego mieszkania. Ale to już jutro ps. Mam nadzieję że nie będę musiał kasować całej mapy i dać na nowo bo walczyłem z tym aby mapa była pionowo (robił mi cały czas w poziomie) Edit: Obyło się bez kasowania mapy. Szare pola wydzielił sobie jako pokoje Pytanko - od czego zależy jaki kolor będzie miał pokój? Edited January 7, 2020 by Darkman89 Edycja Link to comment Share on other sites More sharing options...
cebik Posted January 7, 2020 Share Posted January 7, 2020 (edited) 23 godziny temu, Darkman89 napisał: Dzięki za odpowiedź i pomoc ale u mnie wygląda to tak: Nie mogę scalić ani podzielić tego szarego pokoju. Przy pierwszym sprzątaniu miałem drzwi zamknięte i wtedy zrobiłem tak jak Ty czyli pojechałem odkurzaczem aby był w pobliżu pokoju i wjechał sobie tam i zeskanował ten pokój który był zamknięty lecz po sprzątaniu wrócił do bazy i pokój zrobil na szaro bez podziału. No nic.. pewnie muszę puscic go jeszcze raz na sprzątanie całego mieszkania. Ale to już jutro ps. Mam nadzieję że nie będę musiał kasować całej mapy i dać na nowo bo walczyłem z tym aby mapa była pionowo (robił mi cały czas w poziomie) Edit: Obyło się bez kasowania mapy. Szare pola wydzielił sobie jako pokoje Pytanko - od czego zależy jaki kolor będzie miał pokój? Weź se zrób nową mapę bo masz krzywą. Ustaw bazę prostopadle do ściany. No chyba, że Ci to nie przeszkadza... Ja nie mogę patrzeć jak on potem krzywo po pokojach jeździ. ------------------ Mi floevac pokazuje że mam wersję 3.5.7.2008. A odkurzacz mówi że ma starą 3.5.4.1910 Mi-home zaktualizował się do 5.6.46 (bo się na betatestera zapisałem) a aktualizacji do odkurzacza nie znajduje (CN/EU działający na EU przerobiony z wersji EU) Ma ktoś najnowszą wersję oprogramowania w pliku? Wrzuciłbym ręcznie. Pewnie przez te przerabianie mi się nie aktualizuje a floevac się gubi i pokazuje nową wersję i jakieś same stare. Chociaż wydaje mi się że wcześniej też dostawałem późno i rzadko aktualizacje. Edited January 7, 2020 by cebik Więcej info Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted January 7, 2020 Share Posted January 7, 2020 Jak chcesz ręcznie to TUTAJ masz softy do pobrania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cebik Posted January 7, 2020 Share Posted January 7, 2020 Dzięki! Zrobiłem z córką wtedy 3,5 letnią głosy do odkurzacza - może komuś się spodoba. Ten mechaniczny jest nieprzyjemny. Niestety jest tego sporo więc zrobiliśmy większość a reszta jest z syntezatora głosowego polskiego. Wszystkie w zip: https://drive.google.com/open?id=1tmL6uSxxa_z2Qivj5mlQS7YX73626BRb W załącznikach kilka przykładów. start.wav stop.wav sysupd_start.wav finish.wav back_dock_failed.wav error1.wav Link to comment Share on other sites More sharing options...
cebik Posted January 7, 2020 Share Posted January 7, 2020 1 godzinę temu, witek_77 napisał: Jak chcesz ręcznie to TUTAJ masz softy do pobrania. Żaden nie wchodzi :/ WIN-MIROBO 1.1.0 Mi Robot Vacuum Cleaner route: 192.168.7.186 <-> 192.168.7.191 Mi Robot Vacuum Cleaner state: Charging (100%) Flashing firmware: v12_vacuum_2eu_2008_beta_v2.pkg Sending firmware: Press any key for main menu... Od razu się pokazuje Press any key... Firewalle wyłączone, różne kompy sprawdzone :/ I nie wiem która nawet wersje wybrać ale testowałem wszystkie: v12_vacuum_2eu_2008_beta.pkga v12_vacuum_2prc_2008_beta v11_002008.fullos.fd043420-6ddb-4e54-bdb7-a8deec19f0fd i potem starsze wersje to samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witek_77 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 może przekombinowałeś ?? Spróbuj folder GEN2 (bo mamy generecję 2) z folderu STOCK wgrać najnowszą. Nie mam więcej pomysłów. Ewentualnie reset do fabryki, ale oprócz reset wifi nie wiem czy jest jakiś hard reset. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cebik Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 (edited) 26 minut temu, witek_77 napisał: może przekombinowałeś ?? Spróbuj folder GEN2 (bo mamy generecję 2) z folderu STOCK wgrać najnowszą. Nie mam więcej pomysłów. Ewentualnie reset do fabryki, ale oprócz reset wifi nie wiem czy jest jakiś hard reset. Dzięki za odpowiedź. Pammukale w awatarze? Flashing firmware: v11_002008.fullos.fd043420-6ddb-4e54-bdb7-a8deec19f0fd.pkg To samo. Miałem w planach ten reset tylko mi się nie chciało go robić bo po nim trzeba znowu wyciągnąć nowy token. A mój sposób to z apki przerobionej na innym urządzeniu tylko niestety muszę go przepisać - nie da się skopiować i wkleić. Jak przyjdę do domu to zresetuje. Factory Reset restores the original Firmware from the Recovery partition. Vacuum Robot must be charged >=80% and in the charging station. Recovery takes up to 10 minutes. Gen1: Hold Home Button and press WiFi-reset button, continue holding the home button until reset notification is played. Gen2: Hold Home/Plug Button, short press WiFi-reset button and continue holding the Home/Plug button until reset notification is played. Edited January 8, 2020 by cebik Link to comment Share on other sites More sharing options...
rezmus Posted January 8, 2020 Author Share Posted January 8, 2020 jesli masz teraz w nim firmware inne niz 3.3.9_X to nie zrobisz update tokenem, musisz przywrocic fabryczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KuChar Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Co daje faktycznie ten reset? Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts