Jump to content

Smart home - nowe mieszkanie

ptu

Recommended Posts

Cześć

Będę niedługo odbierał mieszkanie od dewelopera i chciałbym od razu wrzucić tam trochę "smart" :)

Złożyłem na razie taki zestaw:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ooMwKomfB6XKPT330CdIz59tp9u1rv-tZY6-UIsTzGE

Mam jednak kilka pytań:

1. Jakie gniazdka polecacie? Xiaomi z tego co widzę nie ma na EU?

2. Czy ktoś montował włączniki, które mam na liście czy kupił coś innego na europejską okrągłą puszkę?

3. Rozumiem, że robiąc włączniki z ZigBee nie ma sensu kupować żarówek "smart" bo nic nie wniosą dodatkowego?

4. Może warto dokupić coś jeszcze?

1. Zawsze jest opcja na wrzucenie Aqara Relay do środka. Jest na serwerze eu nawet.

2. Mam takie zamontowane. Konieczna była wymiana puszek na 86x86. Poradziłem sobie młotkiem, przecinakiem, szpachlówką i farbą. Generalnie europejskie okrągłe puszki uważam za bezsens. Mało miejsca, a też większość monterów mocuje elementy na rozpychaczach zamiast na śrubach. Później wiecznie wszystko wylatuje po pociągnięciu...

3. Tru dat.

4. vide 1?

5 godzin temu, ptu napisał:

Dziękuję za odpowiedź

1. Super takie coś raczej zamontuję aby nie montować gniazdek i do nich przejściówek

2. OK :)

4. Możesz wyjaśnić o jaki sprzęt chodzi bo google nie pomaga :)

może coś ci przyjdzie do głowy tutaj masz mój filmik,na kanale znajdziesz dużo rzeczy xiaomi jak odkurzacze,żarówki,przełączniki,kostki,czujniki temperatur,kamery i wiele więcej do smart home rzeczy takich jak przełączniki sonoff,broadlink rm pro,czy amazon alexa która steruje xboxem,tv,głośnikami,projektorem,lampkami itp

18 minutes ago, SMART HOME PL said:

może coś ci przyjdzie do głowy tutaj masz mój filmik,na kanale znajdziesz dużo rzeczy xiaomi jak odkurzacze,żarówki,przełączniki,kostki,czujniki temperatur,kamery i wiele więcej do smart home rzeczy takich jak przełączniki sonoff,broadlink rm pro,czy amazon alexa która steruje xboxem,tv,głośnikami,projektorem,lampkami itp

Mam jakieś inne graty jak odkurzacz, oczyszczacz, lampkę biurową od Xiaomi oraz Echo dot. O dodatkowe rzeczy bardziej chodziło mi o coś typowo wrzucone przy remoncie. Dodatkowy sprzęt dokupię najwyżej później. 

@PaFcio jeszcze co do puszek to takie wystarczą z głębokością 3.2cm? https://sklep.rms.pl/lindy-73088-puszka-natynkowa-86-x-86mm?pozostale

Edited by ptu