ptu Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 Cześć Będę niedługo odbierał mieszkanie od dewelopera i chciałbym od razu wrzucić tam trochę "smart" Złożyłem na razie taki zestaw: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ooMwKomfB6XKPT330CdIz59tp9u1rv-tZY6-UIsTzGE Mam jednak kilka pytań: 1. Jakie gniazdka polecacie? Xiaomi z tego co widzę nie ma na EU? 2. Czy ktoś montował włączniki, które mam na liście czy kupił coś innego na europejską okrągłą puszkę? 3. Rozumiem, że robiąc włączniki z ZigBee nie ma sensu kupować żarówek "smart" bo nic nie wniosą dodatkowego? 4. Może warto dokupić coś jeszcze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaFcio Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 1. Zawsze jest opcja na wrzucenie Aqara Relay do środka. Jest na serwerze eu nawet. 2. Mam takie zamontowane. Konieczna była wymiana puszek na 86x86. Poradziłem sobie młotkiem, przecinakiem, szpachlówką i farbą. Generalnie europejskie okrągłe puszki uważam za bezsens. Mało miejsca, a też większość monterów mocuje elementy na rozpychaczach zamiast na śrubach. Później wiecznie wszystko wylatuje po pociągnięciu... 3. Tru dat. 4. vide 1? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptu Posted October 30, 2019 Author Share Posted October 30, 2019 Dziękuję za odpowiedź 1. Super takie coś raczej zamontuję aby nie montować gniazdek i do nich przejściówek 2. OK 4. Możesz wyjaśnić o jaki sprzęt chodzi bo google nie pomaga Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMART HOME PL Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 5 godzin temu, ptu napisał: Dziękuję za odpowiedź 1. Super takie coś raczej zamontuję aby nie montować gniazdek i do nich przejściówek 2. OK 4. Możesz wyjaśnić o jaki sprzęt chodzi bo google nie pomaga może coś ci przyjdzie do głowy tutaj masz mój filmik,na kanale znajdziesz dużo rzeczy xiaomi jak odkurzacze,żarówki,przełączniki,kostki,czujniki temperatur,kamery i wiele więcej do smart home rzeczy takich jak przełączniki sonoff,broadlink rm pro,czy amazon alexa która steruje xboxem,tv,głośnikami,projektorem,lampkami itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
ptu Posted October 30, 2019 Author Share Posted October 30, 2019 (edited) 18 minutes ago, SMART HOME PL said: może coś ci przyjdzie do głowy tutaj masz mój filmik,na kanale znajdziesz dużo rzeczy xiaomi jak odkurzacze,żarówki,przełączniki,kostki,czujniki temperatur,kamery i wiele więcej do smart home rzeczy takich jak przełączniki sonoff,broadlink rm pro,czy amazon alexa która steruje xboxem,tv,głośnikami,projektorem,lampkami itp Mam jakieś inne graty jak odkurzacz, oczyszczacz, lampkę biurową od Xiaomi oraz Echo dot. O dodatkowe rzeczy bardziej chodziło mi o coś typowo wrzucone przy remoncie. Dodatkowy sprzęt dokupię najwyżej później. @PaFcio jeszcze co do puszek to takie wystarczą z głębokością 3.2cm? https://sklep.rms.pl/lindy-73088-puszka-natynkowa-86-x-86mm?pozostale Edited October 30, 2019 by ptu Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaFcio Posted November 5, 2019 Share Posted November 5, 2019 Dnia 30.10.2019 o 21:58, ptu napisał: @PaFcio jeszcze co do puszek to takie wystarczą z głębokością 3.2cm? https://sklep.rms.pl/lindy-73088-puszka-natynkowa-86-x-86mm?pozostale To zależy tak naprawdę od instalacji. Przy łysych przewodach bez problemu ale jak w środku pojawią się jakieś kostki itp. to możesz się nie pomieścić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts