riDERQS Opublikowano 8 Lutego 2015 Opublikowano 8 Lutego 2015 (edytowane) Hej, Zastanawiam sie jak zmniejszyc rozmiar zdjęcia w mi4? Sa naprawde duze jak i sporo zamują. Producenci przescigaja sie kto ma wiecej megapixeli. Dla mnie liczy sie jakosc zdjecia a nie jego rozmiar. Chetnie zmieniłbym zdjecia z tylnej kamery na np 2megapiksele i odpowiednio rozmiar zdjecia by sie zmniejszyl. Porownywalem zdjecia z iphonem 5s. Zdjecia na nim sa delikanie mniejsze rozmiarowo i zajmyja ok 500kb, gdzie zdjecie tego samego obiektu w Mi4 zajelo 3.5MB. Bez sensu. Doszukalem sie opcji "jakosc zdjecia", ktora raczej nie zmienia rozmiaru pliku. Jest to troche dziwna funkcja albo dziwne tlumaczenie, bo nie rozumiem dlaczeo ktos by ustawiał jakosc zdjecia na najgorsza, jesli nie zmniejsza tym ilosci MP czy rozmiaru pliku. To tak jakby byla funkcja "ustaw szybkosc swojego telefonu" nie zmnieniajac przy tym zadnych innych parametrów. To jasne ze zdjecia musza byc dobrej jakosci bez wzgledu na ich rozmiar. Pytanie zatem: da sie zmniejszyc zdjecia robione aparatem, nie tracac 'jakosci zdjecia' (nie mowie o rozmiarze)? Edytowane 8 Lutego 2015 przez riDERQS
Acid Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 Hej, Zastanawiam sie jak zmniejszyc rozmiar zdjęcia w mi4? Sa naprawde duze jak i sporo zamują. Producenci przescigaja sie kto ma wiecej megapixeli. Dla mnie liczy sie jakosc zdjecia a nie jego rozmiar. Chetnie zmieniłbym zdjecia z tylnej kamery na np 2megapiksele i odpowiednio rozmiar zdjecia by sie zmniejszyl. Porownywalem zdjecia z iphonem 5s. Zdjecia na nim sa delikanie mniejsze rozmiarowo i zajmyja ok 500kb, gdzie zdjecie tego samego obiektu w Mi4 zajelo 3.5MB. Bez sensu. Doszukalem sie opcji "jakosc zdjecia", ktora raczej nie zmienia rozmiaru pliku. Jest to troche dziwna funkcja albo dziwne tlumaczenie, bo nie rozumiem dlaczeo ktos by ustawiał jakosc zdjecia na najgorsza, jesli nie zmniejsza tym ilosci MP czy rozmiaru pliku. To tak jakby byla funkcja "ustaw szybkosc swojego telefonu" nie zmnieniajac przy tym zadnych innych parametrów. To jasne ze zdjecia musza byc dobrej jakosci bez wzgledu na ich rozmiar. Pytanie zatem: da sie zmniejszyc zdjecia robione aparatem, nie tracac 'jakosci zdjecia' (nie mowie o rozmiarze)?Proponuję najpierw sprawdzić a potem się wypowiadać i to jeszcze takie bzdury o tłumaczeniu. Nie wiem z czym masz problem ale przy 13MP i jakości Bardzo dobrej zdjęcie mam 3,8MB a przy Niskiej i bez ruszania telefonem mam 0,9MB. To chyba tyle w temacie. I przy okazji poczytaj o fotografii. Wysłane z MI4
riDERQS Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Opublikowano 9 Lutego 2015 A zmniejszales kadr na 10MP? Tak, ale kadr/proporcje to jednak nie, a funkcja której szukam, pomimo iz 10mp zajmuje mniej niż 13mp Proponuję najpierw sprawdzić a potem się wypowiadać i to jeszcze takie bzdury o tłumaczeniu. Nie wiem z czym masz problem ale przy 13MP i jakości Bardzo dobrej zdjęcie mam 3,8MB a przy Niskiej i bez ruszania telefonem mam 0,9MB. To chyba tyle w temacie. I przy okazji poczytaj o fotografii. Wysłane z MI4 Z całym szacunkiem Acid do roboty jaka tutaj robisz ale tłumaczenie nie odzwierciedla tutaj funkcji a) zmniejszania rozmiaru pliku, nie wpływa na rozmiar zdjęcia, a to jest temat mojego posta. Zapytalem, zresztą grzefznie, czy jest możliwość robienia zdjęć np w 2mp, a Polala się fala goryczy. Zwracam honor za rozmiar pliku. Sprawdzalem, ale w warunkach których test robilem (kolorowa choinka) różnica wydala mi się na tyle mala ze ja olalem. Za to porownalem z ip5s. Amen Wysłane z mojego MI 4W
Acid Opublikowano 9 Lutego 2015 Opublikowano 9 Lutego 2015 No ale masz podane w ustawieniach aparatu tylko dwie rozdzielczości i tylko te masz. Gdyby było napisane 2MP to byś mógł ustawić. A tak do zmiany objętości pliku jest co najwyżej zmiana Jakości zdjęcia - a tu tłumaczenie jest prawidłowe. To, że iPhone robi inaczej to inna bajka. Wysłane z MI4
Wojtasss Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Też to zauważyłem, że nie da się w aparacie w prosty sposób zmniejszyć rozdzielczości zdjęcia. Przykładowo jakieś przypadkowe zdjęcie z wyprawy rodzinnej robię w max rozdzielczości, ale furę zdjęć w pracy (np wykonana instalacja - zdjęcia do dokumentacji technicznej) potrzebuję zrobić w 2 Mpix, bo tyle mi wystarczy i od razu mam gotowe zdjęcia, a nie potem marnuję czas na resizing. Większość telefonów ma opcję zmiany rozdzielczości zdjęcia. Na takim SGS3 zdjęcie w 8M zajmuje 3.9MB, a w 2.4M jedynie 600kB.
Eru Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zainstalujcie sobie inną aplikację aparatu i się znajdzie
Acid Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Tu możesz co najwyżej ustawić 10MP i niską jakość by osiągnąć najmniejszy rozmiar. Wysłane z MI Note
Eru Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 W sumie to dziwne, że usunęli możliwość zmiany rozdzielczości - toć kiedyś można było wybierać do ponad 1MPix o ile dobrze pamiętam.
Endriu Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ja jestem zwolennikiem wyłącznie najwyższej możliwej jakości każdego sprzętu, ale faktycznie możliwość wyboru stockowa aplikacja mieć powinna. Już nie chodzi o samą wagę zdjęcia, ale niektóre osoby mogłyby obchodzić się bez żadnego kadrowania, a tak wiele osób może mieć z tym problem. Dziwna podejście.
raf7705 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgadzam się, taka funkcja powinna być dostępna.
Rekomendowane odpowiedzi