Trueerwu Posted August 3, 2019 Share Posted August 3, 2019 Dzisiaj pierwszy raz przetestowałem tą funkcję znajdywania urządzenia z pomocą konta Xiaomi. Jako potencjalny złodziej oczywiście. To jest jakaś kompletna kpina! Autorzy tej funkcji pozwalają na dostęp do ustawień WiFi ... kompletnie pomijając fakt, że w ten sposób dają dostęp do paska powiadomień w którym można wyłączyć dane, WiFi i lokalizację, co pozwala na BEZPOWROTNĄ UTRATĘ URZĄDZENIA!! Jak zaznaczyłem, działałem jako potencjalny złodziej, a dojście do tej ciekawostki zajęło mi ... no nie wiem ... 10 sekund? Jak na pierwszy raz (w życiu) to chyba krótko. Dziękuję za takie bajery, wyłączam, useless funkcja :) Chyba, że ktoś ma jakieś pomysły na odzyskanie skradzionego urządzenia, kiedy ich producent jest oportunistą konsumenta :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 3, 2019 Share Posted August 3, 2019 (edited) 1 godzinę temu, Trueerwu napisał: To jest jakaś kompletna kpina! Żeby wyłączyć dane, wi-fi, lokalizację, wystarczy po prostu wyłączyć telefon, nie trzeba wchodzić w ustawienia. Niby w jaki sposób miałbyś odblokować (zweryfikować hasło do konta Mi) zablokowany telefon bez dostępu do internetu? Właśnie dzisiaj odblokowałem tel znajomego skradziony ponad pół roku temu. Złodziej sprzedał w lombardzie, lombard klientowi na allegro. Na ekranie był tel kontaktowy, zdesperowany nabywca zadzwonił i tel. odzyskany. Nawet zresetowali do ustawień fabrycznych, ale bez hasła do konta nic nie mogli zrobić, włączenie wi-fi w niczym nie pomogło. Oczywiście tel miał zablokowany bl. Edited August 3, 2019 by FromWP Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trueerwu Posted August 11, 2019 Author Share Posted August 11, 2019 Dnia 3.08.2019 o 19:18, dzidexx napisał: Miałeś ustawioną blokadę ekranu? Zdaje się, że nie. Bez pinu/hasła/wzoru 10 sekund to śtraśnie długo. Blokada ekranu ustawiona na PIN i odcisk palca. Lost mode nie blokuje ekranu, przez co rozwinięcie paska powiadomień jest możliwe, kiedy system został włączony w trakcie użytkowania telefonu. Ale powiedzmy sobie szczerze, co w dzisiejszych czasach znaczy PIN... podpatrzysz komuś te 4 cyferki i możesz poruszać się po telefonie, jakby twój był. Taka prawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 2 godziny temu, Trueerwu napisał: co w dzisiejszych czasach znaczy PIN... podpatrzysz komuś te 4 cyferki i możesz poruszać się po telefonie, jakby twój był. Taka prawda. Ale przy "Lost mode" pin jest nieprzydatny, hasło do konta Mi trzeba podać. Nawet jak złodziej wyłączy telefon, wi-fi, czy dane komórkowe, telefonu nie użyje, ani nie dostanie się do twoich danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trueerwu Posted August 12, 2019 Author Share Posted August 12, 2019 MIUI Global nie jest na tyle inteligentne Dnia 3.08.2019 o 19:02, FromWP napisał: Nawet zresetowali do ustawień fabrycznych, ale bez hasła do konta nic nie mogli zrobić Powiedz mi jakim sposobem przywrócili ustawienia fabryczne i nadal konto było przypisane do telefonu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FromWP Posted August 13, 2019 Share Posted August 13, 2019 3 godziny temu, Trueerwu napisał: Powiedz mi jakim sposobem przywrócili ustawienia fabryczne i nadal konto było przypisane do telefonu? Chyba nie ma takiej opcji. Jedynie ponowne zalogowanie na konto, po resecie do fabrycznych, bez przywracania danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
densa Posted August 13, 2019 Share Posted August 13, 2019 Jesteś potencjalnym złodziejem, kradniesz komuś taki telefon z przypisanym kontem Google i Mi oraz zablokowanym bootloaderem. Pierwsze co robisz, to factory reset (twoja wersja - chcesz go sobie przywłaszczyć) i powiedz mi co byś dalej zrobił. Podpowiem, pierwsze co widzisz to prośba o zalogowanie się na konto Mi do którego nie masz dostępu i w sumie na tym kończy się twoja przygoda. Oczywiście takie konto da się zdalnie usunąć przez kogoś z 'uprawnieniami' np. Xiaomi czy nawet w MiCenter, ale musiałbyś udowodnić im że to twój telefon. W przypadku odblokowanego bootloadera sprawa się trochę komplikuje, ale zawsze jest jeszcze blokada IMEI która również powinna 'uceglić' taki telefon. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts