Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Dzisiaj jakimś cudem udało mi się pierwszy raz zbrickować mój 5 telefon xiaomi.
Przechodziłem z Romu China/India ( z wyłączonym NFC) na soft MIUIPolska.
Jednak po tym jak okazało się, że w miuipolska nie działa Google Pay bez przeróbek chciałem wrócić do oficjalnego softu Chinskiego z włączonym NFC.
Bootloader był odblokowany już przy wyjęciu telefonu z pudełka, jednak przy próbie zablokowania go na sofcie chinskim telefon uległ brickowi.
The system destroyed... 
Wchodzi jedynie w tryb Fastboot.
po sprawdzeniu bootloader jest zablokowany.

Czy da się telefon odblokować bez wysyłania do serwisu?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

O to będzie wydatek. Najlepiej jak chińska wersja przychodzi z oficjalnym softem i to Ty odblokujesz bootloader. Teraz czy telefon jest przypisany w opcjach programistycznych do Twojego konta? Jak nie to serwis lub sam musisz znaleść tańsze rozwiązanie jak ha w moim R6pro. Jak jest przypisany, w co wątpie to odblokuj bootloader ponownie.

Edytowane przez mariusz.ur
Opublikowano

Podejmę jeszcze próbę flashowania przez mi flash bo tam wykrywa telefon.
Próbowałem przez mi unlock ale nie działa.

Co rozumiesz przez tańsze rozwiązanie?

Opublikowano

@ToxXx

Spróbuj przez MiFlash jeszcze sflashować chiński stable. Co cię pokusiło, by zablokować bootloader? To chyba najgorsze co można zrobić, tym bardziej, że Xiaomi ostatnio wypuszcza takie oprogramowanie, co potrafi zepsuć urządzenie po aktualizacji (Mi 9SE)... Jeśli nie uda się sflashować, to zostają Ci tylko dwie opcje: pierwsza, czyli oddanie do serwisu, a druga (ale tu już trzeba znać język angielski i być bardziej "zaawansowanym użytkownikiem") to flash przez edl mode. O ile przez styki załączyć w tym trybie jest łatwo, to jeszcze musisz znaleźć kogoś kto posiada uprawnienia do robienia takich typu rzeczy, by zalogował się zdalnie przez TeamViewer i Ci to zrobił. ;) 

Na pewno "fastboot continue" nie pomaga?

Opublikowano (edytowane)

@ToxXx Napisz jak wgrałeś ten chiński rom, bo czegoś tu nie rozumiem. Skoro to chińska wersja i wgrałeś chiński rom miflashem z opcją blokowania bootloadera to nie powinno być problemu.

Czy nazwa kodowa tego k20pro to  Raphael? Sprawdź to w fastboot za pomocą komendy fastboot getvar product lub fastboot getvar all

W edl nie da się instalować romu bez autoryzacji konta. To mnie coraz bardziej zniechęca do tej firmy. Jeśli czujesz się na siłach to musisz zrobić tak jak pisał @Zenderable lub kontakt z serwisem.

Edytowane przez mariusz.ur
Opublikowano

Właśnie bootloadera nie wiem co mnie podkusiło blokować skoro nigdy na zadnym urządzeniu xiaomi a już sporo ich przerobiłem na róznych softach tego nie robiłem.

Miflash i flashowanie bez wejscia w deep edl nie zadziała bo bootloader zablokowany jednak. Tak samo fastboot continue i fastboot oem unlock nic działa.

Możliwe ze zepsułem powrót z miui polska do china stable i przez wiersz poleceń bez sprawdzenia zablokowałem bootloader. Zmęczenie i głupota nic więcej ;)

Dowiedziałem się, że kablem w edl juz sie nie da wprowadzić a jakoś rozklejać 2 dniowego telefonu mi się nie widzi a następnie szukać kogoś z uprawnieniami więc tym razem pierwszy raz pora na kontakt z miserwis.

Btw. A jak uzyskać samodzielnie autoryzację konta na przyszłość

Dzięki wszystkim za odpowiedzi i pomoc.

Opublikowano

@ToxXx

Niestety nie ma "zwykłego" sposobu na uzyskanie takiej autoryzacji. Można spróbować napisać na forum Mi Community, ale nawet administrator (Cresden) chyba za bardzo nie wie co to ten EDL jest... ;) Napisałem do niego, to otrzymałem taką odpowiedź:

Cytat

Hej, niestety, ale ja nie mam takiej możliwości. Musisz czekać aż autoryzacja przejdzie oficjalną drogą.

Pisałem też e-mail do [email protected], ich odpowiedź:

Cytat

I would like to inform you that we won't be able to assist in this regards as your device has been bricked also as of now there is no provision to authorize the Mi account. However, would request you kindly get in touch with the respective point of purchase. 

Wydaje mi się, że wszyscy myślą o autoryzacji konta Mi na odblokowanie bootloadera. :-? Też miałem ostatnio hard brick Mi 9T, ale na szczęście nie musiałem rozbierać telefonu, bo po podłączeniu przez USB urządzenie od razu wchodziło w tryb EDL (w Mi Flash widniało jako COM10). U mnie naprawa zajęła 10 minut, bo zapłaciłem pewnej osobie 11 dolarów, która zdalnie przez TeamViewer zalogowała się na swoje konto. A skąd miał autoryzację? Niektórzy mają szczęście i takową dostają, inni prowadzą serwis. Jeśli nadal chciałbyś zdalnie to możesz wejść tu: https://s-unlock.com/ (drożej) lub napisać np. do tego gościa: https://www.facebook.com/Dilshad.khan.8953. Jest jeszcze sporo osób co wykonują takie coś, bo poszczęściło im się z posiadaniem takiej autoryzacji.

• Zenderable zmienił(a) tytuł na K20 Pro - hard brick po zablokowaniu bootloadera
Opublikowano

Faktycznie patrząc na to co się dzieje i ile zezwoleń na odblokowanie edl, bootloadera etc jest potrzebnych i doliczyć do tego czas czekania na odblokowanie BL to pora zakonczyć przygodę z Xiaomi ;)

Telefon pojechał dzisiaj do serwisu ale na przyszłość dobrze wiedzieć, że można samemu mniejszym kosztem to zrobić ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...