Jump to content

Recenzja Xiaomi Mi9

alilove-pl

Recommended Posts

Recenzja flagowego telefonu XIAOMI MI 9

Mi9 to pierwszy na świecie telefon z procesorem Snapdragon 855. Topowy model zarówno na świecie jak i w portfolio Xiaomi. Posiada kilka innowacyjnych rozwiązań znanych z telefonów innych producentów. Czy warto go kupić? Zdecydowanie tak!

Zapraszam do wideorecenzji.

Edited by alilove-pl

Hmm, z tyłu nie masz tworzywa sztucznego tylko GG 5.

Nie "efpeesów" tylko klatek na sekundę.

Mega, a nie "Mego".

Testowałeś wersję chińską, więc masz przycisk asystenta MIUI, w wersji globalnej jest to skrót do asystenta Google.

Powiedziałeś:

"Dokładne wymiary to 15,5cm na 7,5cm"

Słaba ta Twoja dokładność, szczególnie, że prawdziwe wymiary to: 

74.7 mm x 157.5 mm x 7.6 mm

To albo podajesz dokładne i prawdziwe, albo niedokładne. W każdym razie po plastikowych plecach to kolejna ściema.

8 godzin temu, kosinho4 napisał:

Dobrze widziałem ikonę powiadomienia z messengera na Always on Display?

A nie powinno jej tam być? Normalnie jest pokazywana, jak gmail i inne.

Dnia 18.03.2019 o 15:35, sp4ubw napisał:

W każdym razie po plastikowych plecach to kolejna ściema.

Odpowiem komentarzem na Youtube:

"

Skąd informacja o GG5? W specyfikacji mowa jest o szkle GG6 na froncie, szkle z domieszką szafiru na aparacie, plastikiem i aluminium. Xiaomi na swojej stronie też nic nie wspomina o GG5 na plecach. Tym bardziej, że w dotyku i po prostu pukając w plecki, brzmią jak plastik, a nie szkło. Mi Note3 jest wykonany z obu stron ze szkła i jest cięższy, twardszy i inaczej brzmiący od mi9. Jedyna wzmianka o szkle na plecach jest w nagłówku "Holographic Glass Design", który oznacza nie, że plecy są wykonane ze szkła, ale w stylu szkła holograficznego. Dalej nie ma ani słowa o szkle, a tym samym GG5. Ten sam efekt "holographic glass" można uzyskać np. na paznokciach za pomocą odpowiedniego lakieru ;) No ale mogę się mylić, dlatego prosiłbym o sensowne źródło, bo może być, że przeoczyłem ;)
"
Dnia 18.03.2019 o 15:35, sp4ubw napisał:

74.7 mm x 157.5 mm x 7.6 mm

Oczywiście wszyscy recenzenci podają dane aż do dziesiątych miejsc po przecinku, a nie po samemu zmierzeniu. Masz na filmie pomiar z suwmiarki.

Dnia 18.03.2019 o 00:45, sp4ubw napisał:

Testowałeś wersję chińską, więc masz przycisk asystenta MIUI, w wersji globalnej jest to skrót do asystenta Google. 

Dokładnie, tak samo mówiłem o tym przy recenzji Mixa3. W globalu jest asystent googla, bo asystent miui nie działa jeszcze poza chinami. Jak zacznie działać to wierz mi, ale to on będzie się włączał po wciśnięciu przycisku, a nie asystent google.

Dnia 18.03.2019 o 08:40, kosinho4 napisał:

Dobrze widziałem ikonę powiadomienia z messengera na Always on Display?

Tak, masz też ikonę maila, połączenia, sms na AoD. Snap i IG nie pojawiają się tam.

To masz kiepską suwmiarkę, skoro przekłamuje aż o 2,5mm.

Nie wierzę ani trochę, w wersji global będzie to asystent Google.

Masz rację, a do tego w wersji transparent jest pewnie też przezroczysty plastik. Rozbierz i sam sprawdź, jak nie wierzysz. Natomiast jak nie jesteś pewien to nie wprowadzaj w błąd w recenzji.

• Like 3

11 minut temu, sp4ubw napisał:

w wersji transparent jest pewnie też przezroczysty plastik.

to cię zasmucę, ale wersja transparent nie pokazuje wnętrza telefonu, tylko grafikę.

11 minut temu, sp4ubw napisał:

Natomiast jak nie jesteś pewien to nie wprowadzaj w błąd w recenzji. 

Xiaomi nigdzie nie deklaruje, że plecy to szkło, a tym bardziej pokryte GG5. Pytam więc skąd to info? Zapewne z Xkom?

Edited by alilove-pl
  • Sad 1

Wszyscy na forum wiemy co jest pokazywane. Tylko nie jest to żadna grafika i na pewno nie przez przezroczyste tworzywo sztuczne. 

Dnia 19.03.2019 o 22:51, alilove-pl napisał:

Xiaomi nigdzie nie deklaruje, że plecy to szkło, a tym bardziej pokryte GG5. Pytam więc skąd to info? Zapewne z Xkom?

Jakbyś uważniej czytał opis na oficjalnej stronie to byś doczytał, że to szkło. W dwóch miejscach jest to napisane.

Edited by sp4ubw
Literówka
  • Thanks 2

Dnia 19.03.2019 o 22:51, alilove-pl napisał:

Po 1. Jerry rysował te plecki swoimi rysikami i są wg niego szkłem GG 5

Po 2. podczas droptestu Mi 9 plecki pękły w pajeczynkę jak szkło

Po 3. alilove pitolisz głupoty z tym plastikiem...

• Like 1

Pierwsze źródło. Tutaj masz test, a Jerry jest najbardziej sprawdzonym źródłem.

Drugie źródło: https://www.corning.com/gorillaglass/worldwide/en/products-with-gorilla-glass/gorilla-glass-front-and-back/xiaomi/mi-9.html

"On the front is Corning® Gorilla® Glass 6 for best-in-class cover-glass protection from drops. On the back, tough, drop-resistant Corning® Gorilla® Glass 5."

Z tego co pamiętam na prezentacji chińskiej jak i tej w Polsce na slajdach było także wspomniane o GG 5 z tyłu. :) 

Zgadza się, na prezentacji również to było napisane. Jest też na stronie. Po prostu recenzent nie przyłozył się nijak do recenzji i zamiast poprawić to jeszcze się rzuca. 

A tutaj zrzut z prezentacji oficjalnej MI9:

eA3uJne.jpg