alilove-pl Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 (edited) ❗Recenzja flagowego telefonu XIAOMI MI 9❗ Mi9 to pierwszy na świecie telefon z procesorem Snapdragon 855. Topowy model zarówno na świecie jak i w portfolio Xiaomi. Posiada kilka innowacyjnych rozwiązań znanych z telefonów innych producentów. Czy warto go kupić? Zdecydowanie tak! Zapraszam do wideorecenzji. Edited March 17, 2019 by alilove-pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted March 17, 2019 Share Posted March 17, 2019 Hmm, z tyłu nie masz tworzywa sztucznego tylko GG 5. Nie "efpeesów" tylko klatek na sekundę. Mega, a nie "Mego". Testowałeś wersję chińską, więc masz przycisk asystenta MIUI, w wersji globalnej jest to skrót do asystenta Google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Antyhaker Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 1 godzinę temu, sp4ubw napisał: Nie "efpeesów" tylko klatek na sekundę. Przecież "efpeesów" to właśnie taki potworek stworzony od skrótu FPS - klatki na sekundę Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 Oczywiście, tylko to strasznie brzmi. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pq78 Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 Plastikowe plecki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosinho4 Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 Dobrze widziałem ikonę powiadomienia z messengera na Always on Display? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 Powiedziałeś: "Dokładne wymiary to 15,5cm na 7,5cm" Słaba ta Twoja dokładność, szczególnie, że prawdziwe wymiary to: 74.7 mm x 157.5 mm x 7.6 mm To albo podajesz dokładne i prawdziwe, albo niedokładne. W każdym razie po plastikowych plecach to kolejna ściema. 8 godzin temu, kosinho4 napisał: Dobrze widziałem ikonę powiadomienia z messengera na Always on Display? A nie powinno jej tam być? Normalnie jest pokazywana, jak gmail i inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alilove-pl Posted March 19, 2019 Author Share Posted March 19, 2019 Dnia 18.03.2019 o 15:35, sp4ubw napisał: W każdym razie po plastikowych plecach to kolejna ściema. Odpowiem komentarzem na Youtube: " Skąd informacja o GG5? W specyfikacji mowa jest o szkle GG6 na froncie, szkle z domieszką szafiru na aparacie, plastikiem i aluminium. Xiaomi na swojej stronie też nic nie wspomina o GG5 na plecach. Tym bardziej, że w dotyku i po prostu pukając w plecki, brzmią jak plastik, a nie szkło. Mi Note3 jest wykonany z obu stron ze szkła i jest cięższy, twardszy i inaczej brzmiący od mi9. Jedyna wzmianka o szkle na plecach jest w nagłówku "Holographic Glass Design", który oznacza nie, że plecy są wykonane ze szkła, ale w stylu szkła holograficznego. Dalej nie ma ani słowa o szkle, a tym samym GG5. Ten sam efekt "holographic glass" można uzyskać np. na paznokciach za pomocą odpowiedniego lakieru No ale mogę się mylić, dlatego prosiłbym o sensowne źródło, bo może być, że przeoczyłem " Dnia 18.03.2019 o 15:35, sp4ubw napisał: 74.7 mm x 157.5 mm x 7.6 mm Oczywiście wszyscy recenzenci podają dane aż do dziesiątych miejsc po przecinku, a nie po samemu zmierzeniu. Masz na filmie pomiar z suwmiarki. Dnia 18.03.2019 o 00:45, sp4ubw napisał: Testowałeś wersję chińską, więc masz przycisk asystenta MIUI, w wersji globalnej jest to skrót do asystenta Google. Dokładnie, tak samo mówiłem o tym przy recenzji Mixa3. W globalu jest asystent googla, bo asystent miui nie działa jeszcze poza chinami. Jak zacznie działać to wierz mi, ale to on będzie się włączał po wciśnięciu przycisku, a nie asystent google. Dnia 18.03.2019 o 08:40, kosinho4 napisał: Dobrze widziałem ikonę powiadomienia z messengera na Always on Display? Tak, masz też ikonę maila, połączenia, sms na AoD. Snap i IG nie pojawiają się tam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 To masz kiepską suwmiarkę, skoro przekłamuje aż o 2,5mm. Nie wierzę ani trochę, w wersji global będzie to asystent Google. Masz rację, a do tego w wersji transparent jest pewnie też przezroczysty plastik. Rozbierz i sam sprawdź, jak nie wierzysz. Natomiast jak nie jesteś pewien to nie wprowadzaj w błąd w recenzji. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alilove-pl Posted March 19, 2019 Author Share Posted March 19, 2019 (edited) 11 minut temu, sp4ubw napisał: w wersji transparent jest pewnie też przezroczysty plastik. to cię zasmucę, ale wersja transparent nie pokazuje wnętrza telefonu, tylko grafikę. 11 minut temu, sp4ubw napisał: Natomiast jak nie jesteś pewien to nie wprowadzaj w błąd w recenzji. Xiaomi nigdzie nie deklaruje, że plecy to szkło, a tym bardziej pokryte GG5. Pytam więc skąd to info? Zapewne z Xkom? Edited March 19, 2019 by alilove-pl 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted March 19, 2019 Share Posted March 19, 2019 (edited) Wszyscy na forum wiemy co jest pokazywane. Tylko nie jest to żadna grafika i na pewno nie przez przezroczyste tworzywo sztuczne. Dnia 19.03.2019 o 22:51, alilove-pl napisał: Xiaomi nigdzie nie deklaruje, że plecy to szkło, a tym bardziej pokryte GG5. Pytam więc skąd to info? Zapewne z Xkom? Jakbyś uważniej czytał opis na oficjalnej stronie to byś doczytał, że to szkło. W dwóch miejscach jest to napisane. Edited March 19, 2019 by sp4ubw Literówka 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
losmarte Posted March 21, 2019 Share Posted March 21, 2019 Dnia 19.03.2019 o 22:51, alilove-pl napisał: Xiaomi nigdzie nie deklaruje, że plecy to szkło, a tym bardziej pokryte GG5. Pytam więc skąd to info? Zapewne z Xkom? Po 1. Jerry rysował te plecki swoimi rysikami i są wg niego szkłem GG 5 Po 2. podczas droptestu Mi 9 plecki pękły w pajeczynkę jak szkło Po 3. alilove pitolisz głupoty z tym plastikiem... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zenderable Posted March 22, 2019 Share Posted March 22, 2019 Pierwsze źródło. Tutaj masz test, a Jerry jest najbardziej sprawdzonym źródłem. Drugie źródło: https://www.corning.com/gorillaglass/worldwide/en/products-with-gorilla-glass/gorilla-glass-front-and-back/xiaomi/mi-9.html "On the front is Corning® Gorilla® Glass 6 for best-in-class cover-glass protection from drops. On the back, tough, drop-resistant Corning® Gorilla® Glass 5." Z tego co pamiętam na prezentacji chińskiej jak i tej w Polsce na slajdach było także wspomniane o GG 5 z tyłu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sp4ubw Posted March 22, 2019 Share Posted March 22, 2019 Zgadza się, na prezentacji również to było napisane. Jest też na stronie. Po prostu recenzent nie przyłozył się nijak do recenzji i zamiast poprawić to jeszcze się rzuca. A tutaj zrzut z prezentacji oficjalnej MI9: Link to comment Share on other sites More sharing options...
JamCiTo Posted March 22, 2019 Share Posted March 22, 2019 Nie znacie się... Puka jak plastik, to plastik...! Grunt to się pochwalić zakupem i "recenzją".... 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts