Jump to content

Recommended Posts

Posted

Panowie problem dotyczy karty SIM z RebTel.

Ta sama karta SIM bez problemu działa w telefonie Huawei i APN-y dodają się same.

Screenshot_2018-10-20-10-52-07-028_com.android.settings.png

Posted

Ustaw nowy APN ręcznie: apn-android.png

Widocznie operator nie udostępnia auto-konfiguracji dla Xiaomi, podobny problem ma np sieć Plus...

Posted
Dnia 20.10.2018 o 12:00, Nezumi napisał:

Ustaw nowy APN ręcznie: apn-android.png

Widocznie operator nie udostępnia auto-konfiguracji dla Xiaomi, podobny problem ma np sieć Plus...

Tak zrobiłem dodałem nowy APN ale nie mogę zmienić wartości MNC z domyślnej 44 na wymagana 06 ! APN wtedy znika i tak w koło - na obu SIM-ach (SIM1,SIM2). Na drugiej karcie SIM1 MNC mam ustawione na 01 dla Plus-a.

Wszystko mogę wpisać i zapisać APN do momentu aż nie zmienię wartości MNC !!!!

Znasz rozwiązanie ?

Posted (edited)
1 godzinę temu, frrancuz napisał:

Edytuj ręcznie:
/system/etc/apns-conf.xml

RN5p - whyred

Edytowałem: dodałem:

<apn carrier="Rebtel"
        mcc="260"
        mnc="06"
        apn="rebtel"
        type="default,supl"
        protocol="IP"
        roaming_protocol="IP"
    />

<apn carrier="Rebtel MMS"
        mcc="260"
        mnc="06"
        apn="rebtel"
        mmsc="http://mmsc.rebtel.com:8080"
        mmsport="8080"
        mmsproxy="185.114.248.80"
        type="mms"
        protocol="IP"
        roaming_protocol="IP"
    />

Ale dalej nic !! Nie mogę dodać tego APN - do momentu zmiany MNC z 44 na 06

apns-conf-zmodyfikowany.xml

Dodałem tuż pod PLUS ---- z poziomu Total Commander + ROOT

Edited by zonee
Posted (edited)
2 godziny temu, frrancuz napisał:

Zamień oryginalny na to [każda sieć ma swoje numerki] i w APN daj opcję przywróć APN.

RN5p - whyred

o Kurde :) a jaśniej bo nie rozumiem co mam zrobić :)

Zmieniłem oryginalny plik na ten zmodyfikowany - stary skasowałem. Kliknąłem opcje "Resetuj ustawienia" w APN. I dalej nic - nie dodał sam APN dodanych do pliku apns-conf.xml. Dalej dodając ręcznie nie można zmienić MNC. Domyślne MNC - 44

Jakieś inne pomysły ?

Edited by zonee
Posted

Dziwne. U siebie tak robię bo APN mi wariują jak je dodaje/zmieniam i tak jest wygodniej
Zgodnie z tym co napisałeś, powinno być OK.

Ja skopiowałem oryginalny wpis APN. Dodałem mu do nazwy2. Zmienilem co chciałem i teraz zamiast 2 oryginalnie mam 3.

RN5p - whyred

Posted (edited)
13 godzin temu, frrancuz napisał:

Dziwne. U siebie tak robię bo APN mi wariują jak je dodaje/zmieniam i tak jest wygodniej
Zgodnie z tym co napisałeś, powinno być OK.

Ja skopiowałem oryginalny wpis APN. Dodałem mu do nazwy2. Zmienilem co chciałem i teraz zamiast 2 oryginalnie mam 3.

RN5p - whyred

No ja zmieniłem nazwę i dodałem 1 do tego zmodyfikowanego, skopiowałem w docelowe miejsce po czym usunąłem oryginalny plik i zmieniłem nazwę tego z dopiskiem 1 na oryginalny.

ps. rozumiem że teraz masz plik apns-conf3.xml i z niego system zaciąga informacje o apn, zamiast oryginalnego apns-conf.xml ? Jak ustawiłeś żeby system zaciągał dane z pliku o innej nazwie ?

Dziwna sprawa.

Napisałem do Rebtel-a zobaczymy co oni na to. Ale jak coś dla potomnych - REBTEL załapał na MNC 44 (nie trzeba zmieniać na 06 - choć w etc/APN dodałem niby Rebtel z MNC-06) po testuję w weekend  czy dobrze zlicza dane. Dziwne jest że w pliku konfiguracyjnym w etc PLAY ma przypisane mcc 260 i mnc 06 tak samo jak Rebtel.

Edited by zonee
Posted

Nie. Mam podmieniony oryhinalny. Mam 1 plik z APN

RN5p - whyred

A jak dasz punkty dostępu → resetuj

Którą sieć ci wgrywa jako domyślną?

Posted
3 minuty temu, frrancuz napisał:

Nie. Mam podmieniony oryhinalny. Mam 1 plik z APN

RN5p - whyred

No to dziwne że u mnie mimo to nie zaciąga ustawień. Mam jeszcze jeden RN2 dziś sprawdzę czy REBTEL zadziała na samym MNC 44 czy trzeba będzie modyfikować apns-conf.xml dodając tam sieć Rebtel z MNC 06 i dopiero zadziała na 44.

• 7 months later...
Posted

Panowie

Co prawda inny model tel bo Xiamomi Mi9 ale brak zakładki "punkty dostepu" dla SIM2

Soft .eu

co to moze byc ?

Posted

A która karta ustawiona jest do transmisji danych? W Mi5 APN można ustawić tylko dla tej która jest do tego ustawiona.

Sent from my MI 5