pagreg Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 Witajcie Jestem nowym użytkownikiem forum, choć bywałem tu wiele razy jako gość. Życie, a właściwie telefon zmusił niejako mnie to rejestracji. Telefon użytkowany 2 lata. Praktycznie do niedawna bez najmniejszych problemów. Nigdy nie upadł, od nowości w etui i za szybką, nie zalany. Do niedawna na oryginalnym cotygodniowym sofcie. Po jednej z ostatnich aktualizacji pojawił się problem z działaniem przycisków fizycznych. Po kolejnej aktualizacji wszystko wróciło do normy. Miesiąc temu wyszedł z gwarancji. W sobotę 23 czerwca ekran przestał się wybudzać. Pomyślałem sobie, że to kolejny problem z softem. Wyłączyłem i włączyłem telefon i dopóki ekran „świecił” było ok. Po wygaszeniu, telefon działa (np. słychać jak ktoś dzwoni) lecz nie można nic zrobić. Ekran pozostaje czarny. Przy próbie odblokowania jest mignięcie ekranu i czerń. Telefon z odblokowanym bootloaderem, więc wgrałem za pomocą fastboota i twrp nowy soft z MIUIPolska. Niestety nic nie pomogło. Po włączeniu telefon działa normalnie do czasu wygaszenia ekranu. Potem niestety nie można wybudzić ekranu. Macie jakiś pomysł?
Nezumi Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 A telefon nie miał czasem wymienianego ekranu? Jeżeli po czystej instalacji problem dalej jest to niestety, ale moim zdaniem, problem jest sprzętowy...
pagreg Posted June 25, 2018 Author Posted June 25, 2018 (edited) Nic w telefonie nie było wymieniane. Jak w takim razie wgrać soft by normalnie działał? Bo zmiana softu z globala na mioupolska nie pomogło. Wgrywane było przez twrp i fastboota przy wyczyszczeniu wszystkiego. Import jedynie kontaktów, bo nawet myślałem że może to któryś z programów psuje. Edited June 25, 2018 by pagreg
Nezumi Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 2 minuty temu, pagreg napisał: Nic w telefonie nie było wymieniane. Jak w takim razie wgrać soft by normalnie działał? Praktycznie wystarczy MiFlash z opcją "wipe all" i problemyu powinny zniknąć, jeżeli nie znikają, to już trzeba szukać serwisu...
lockerek Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 (edited) Tez to samo mam po wgraniu ostatniej aktulizacji MIUI Polska 8.6.21... Przesiadłem sie na chwile na RR i jest dobrze... czyli cos z softem @Nezumi Skąd pobrać w takim razie rom fastboot ? Edited June 25, 2018 by lockerek
Nezumi Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 2 minuty temu, lockerek napisał: Skąd pobrać w takim razie rom fastboot ? Aktualnie? Szperać trzeba po forum en.miui i szukać starych uploadów, bo Xiaomi teraz to nawet zaczęło blokować stronę mobilną.
lockerek Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 (edited) Ehh musze przeczekać w takim razie na RR,ale dziwne że po aktualizacji telefon nie jest zdatny do użytkowania. Myślałem że tylko mi tak sie stało ale juz 2 osoba.. Edit: Dobra znalazłem dla innych http://www.miui.com/zt/miuirom/download.php Miflash nie pomogł... dalej to samo @Acid czyli juz nie wroce do MIUI... Edited June 25, 2018 by lockerek
pagreg Posted June 25, 2018 Author Posted June 25, 2018 No cóż d..a blada Ani wipe, ani różny soft tak nasz jak i naszych skośnych braci nic nie pomógł. Co prawda na ResurrectionRemix chodzi mi wszystko poza samym dzwonieniem, więc jak nic to wina softu. Próbowałem wgrywać starszy ale bezskutecznie. Ktoś poleca jakiś sprawdzony ROM? Bo RR nie dla mnie - zbyt wiele tam cudów a których nigdy nie skorzystam poza tym telefon ma dzwonić a mi na nim launcher nie działa
lockerek Posted June 25, 2018 Posted June 25, 2018 Też właśnie próbowałem cofnąć do miui9 ostatniej wersji i to samo... Choć przed aktualizacją do miui10 było normalnie. Nawet miflash nie pomaga chyba już nie wrócę na miui.. Co może być skopane w takim razie, że po miui żaden soft nie działa a np RR już tak.
Acid Posted June 26, 2018 Posted June 26, 2018 Tzn tu jest problem sprzętowo-softowy moim zdaniem. Miałem taki przypadek - identyczny - generalnie wymiana ekranu pomogła (bo pewnie starszy sterownik czy coś), ale na tym z wadą działał custom rom bez problemu, tylko na MIUI nie.
pagreg Posted June 26, 2018 Author Posted June 26, 2018 4 godziny temu, Acid napisał: Tzn tu jest problem sprzętowo-softowy moim zdaniem. Miałem taki przypadek - identyczny - generalnie wymiana ekranu pomogła (bo pewnie starszy sterownik czy coś), ale na tym z wadą działał custom rom bez problemu, tylko na MIUI nie. Spróbuję w weekend siąść nad nim nieco dłużej i może jakiś custom dopasować do siebie i telefonu. A jeśli nie dam rady to spróbuję się uśmiechnąć do serwisu MiCenter bo telefon do tej pory działał bez zarzutu i byłem z niego bardzo zadowolony.
lockerek Posted June 26, 2018 Posted June 26, 2018 Ja to nie zamierzam wymieniac wyswietlacza specjalnie dla miui, mówi sie trudno. Jak padnie to wtedy kupie mix2s z miui :D. Zreszta chyba nie sensu jest teraz wymieniać wyświetlacz w mi5.
pagreg Posted June 28, 2018 Author Posted June 28, 2018 Wczoraj wieczorem wgrałem custom rom LineageOS i telefon jak nowy. Telefon działa, wszystkie usługi, które sprawdziłem działają. Co prawda w tym romie bywają problemy z zużyciem baterii to 3% przez noc wydaje mi się bardzo dobrym wynikiem. Na oficjalnym forum jak i na xda pojawiły się wątki dotyczące tej samej usterki. Jednym ze sposobów mogących pomóc jest podobno ponowna kalibracja czujnika zbliżeniowego. Piszę "podobno" gdyż w moim przypadku nie pomogła. Pewnie kiedyś wrócę do miui o ile oczywiście poprawią ten błąd. Ważne że pomógł custom rom Dziękuję wszystkim za pomoc. Problem rozwiązany, Temat do zamknięcia.
perdos Posted December 21, 2018 Posted December 21, 2018 Mam identyczny problem, ale nie wystąpił on po wygraniu nowego softu, tylko z dnia na dzień. Posiadam ROM Global Stable V10.0.1.0.OAAMIFH od 2 miesięcy. Zmienilem na rom dev ale bez zmian. Czy wymiana wyświetlacza może pomóc?
lukmos1 Posted March 26, 2019 Posted March 26, 2019 Podłaczam sie do problemu. Tez mi sie tak zaczelo dziac z dnia na dzien. Global 10.2.2. Ktos rozwiazał problem?
Recommended Posts