Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Testuje już zegarek od ponad tygodnia i niestety ale jego wyznaczanie tras oraz odnajdowanie się w terenie to jakaś porażka. Porównywałem go non stop z moim samsungiem S8 i niestety telefon radzi sobie zdecydowanie lepiej. Poniżej parę zrzutów dla przykładu (na lewo S8, na prawo Amazfit Bip) - takich sytuacji jest całe mnóstwo.

Czy jest może jakaś możliwość poprawy pracy GPS'u w tym zegarku? Jakaś opcja aktualizacji danych lokalizacyjnych? 

Dodatkowo mam pytanie jak sprawdzić czy zegarek połączył się już z satelitą GPS? Włączyłem aktywność bieganie i czekałem ok. 10 min ale komunikat "Getting location with GPS..." wciąż się wyświetlał a myślę, że zegarek nawiązał już połączenie z GPS. 

image.thumb.png.036b78a5d7498305d1b22cf6ffcd08f4.pngimage.thumb.png.696dc4ea83a4c70a2f715f7d102b834b.png

Opublikowano

Wygląda, że coś nie tak z Twoim zegarkiem. Mój Bip łapie fix w kilka / kilkanaście sekund (jest non stop sparowany z MiFit i co jakis czas aktualizuje sobie dane A-GPS).
Porównywałem dokładność wskazań z Garminem Fenix 3, telefonem Samsung S7 oraz oldschool-owym GPSem BT na SirfStar III. Wyniki rejestracji trasy na Amazficie są znakomite i najbardziej zbliżone do faktycznej trasy (zakładając dokładność i poprawność wyznaczania w mapach Googla).
Sprawdź, czy masz najnowszy firmware (na dzień dzisiejszy stabilna wersja to V 0.1.1.36) oraz czy od czasu do czasu MiFit synchronizuje dane AGPS (widać to na zegarku w postaci animacji procesu wczytywania).

Co do sprawdzenia czy zegarek złapał fix, sprawdzisz to w menu kompas, a dokładniej po "smyrnięciu" w lewo na kompasie, pojawi się tabelka w której górnej części wyświetli się długość i szerokość geograficzna, jak tylko GPS złapie fix-a.

Opublikowano
  1. Testowałeś zegarek w mieście czy w otwartym terenie? 
  2. Możesz wrzuć parę zrzutów jak Tobie łapie zegarek GPS ? Może faktycznie mam jakiś wadliwy model. Od paru dni zauważyłem też, że źle pokazuje mi tętno. Zawsze przy bieganiu miałem ok. 170 - 180 a teraz na tej samej trasie mam 100-110 (aż takiego postępu w bieganiu nie zrobiłem :) ).
  3. Mam najnowszy soft 1.1.36
  4. Tylko w trakcie inicjalizującego połączenia widziałem żeby zegarek aktualizował A-GPS a również mam cały czas podpięty do telefonu. Można to jakoś wymusić, w zegarku ani w aplikacji nie widzę takiej opcji? 
  5. Jesteś w stanie mi również pomóc w sąsiednim temacie dotyczącym zrzucania danych do endomondo? 
Opublikowano

1. Testowałem na trasie prowadzącej w różnych warunkach terenowych: start w mieście na osiedlu z 10 piętrowymi blokami, później trochę miasta, trochę odkrytego ternu (pola, łąki) oraz kawał lasu (gęsto zalesiony teren).

2. Ciężko zrobić zrzuty, bo zegarek łapie fixa w kilka sekund. Wychodzę z domu, już na klatce schodowej uruchamiam aktywność/bieganie (pojawia się monit "uzyskanie lokalizacji z GPS..."), wychodzę na zewnątrz i po paru sekundach pojawia się już ekran z klawiszem start (fix jest już złapany).

Co się tyczy pomiaru tętna, to czujniki optyczne mogą przekłamywać w przypadku, gdy np. zegarek jest za luźno lub za mocno zapięty, w przypadku gęstego owłosienia okolic nadgarstka itp. W moim przypadku, porównałem wyniki z danymi z pulsometru w postaci pasa piersiowego i wynik jest bardzo zbliżony - więc uznaję go za wystarczająco dokładny. Ustawienia wykrywania tętna u mnie to: "Automatyczne wykrywanie tętna" (ustawia się to w MiFit)

3. Mam ten sam firmware

4. Nie znam dokładnie mechanizmów działania, ale przynajmniej raz w tygodniu włącza mi się aktualizacja AGPS - widać to na zegarku (animacja wczytywania AGPS) oraz w MiFit (w profil/moje urządzenia/Amazfit Bip pojawia się informacja wraz z procentowym wskaźnikiem wczytania.
Wczytanie danych AGPS trawa ok 1 do 2 minut. Pewnie w plikach "przyspieszających" jest zawarta informacja dotycząca "okresu przydatności" danej paczki i po tym czasie wymagane jest jej aktualizowanie. Jeżeli u Ciebie dane AGPS się nie zaciągają, to uzyskanie prawidłowej pozycji GPS może trwać dłuuuuugo (mam wysłużony GPS BT na SirfStar III i on po kilkudniowej przerwie w używaniu łapie FIX, za pierwszym razem, w ponad 10 minut, później proces trwa poniżej minuty).

5. Odpowiedziałem Ci w Twoim wątku dotyczącym Endomondo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widzę, że koledzy biegający , więc przy okazji zapytam (choć podejrzewam, że miejsce jest nie właściwe) - da się jakoś ustawić zakresy tempa i akcenty w tym zegarku ? Ewentualnie sparować go z Endo albo inną apką ale "w czasie rzeczywistym" a nie przenosząc po treningu pliki gpx ?

• Thanks 1
Opublikowano

Niestety nie ma możliwości ustawiania zakresów tempa.
Jedyną opcją jest możliwość ustawienia alertu tempa w takim sensie, że zegarek będzie wibrował w momencie, gdy tempo spadnie poniżej wartości ustawionego progu.
Jest możliwa do ustawienia tylko jedna wartość progowa, więc nie ma mowy o zakresach, dodatkowo nie jest możliwe ostrzeganie o przekroczeniu dopuszczalnego tempa/prędkości.
Bip to tani zegarek, którego zaletami są niewielkie rozmiary, długi czas pracy na baterii (dobija do 35 godzin rejestracji trasy z GPS, ja biegam amatorsko, trochę ponad 50km tygodniowo i ładuję go co 12-16 dni, mając ustawione ciągły pomiar tętna, notyfikacje dotyczące telefonów, SMS, wiadomości Whatsapp, w trybie oszczędnym myślę, że śmiało miesiąc by podziałał na pojedynczym ładowaniu).
Amazfit Bip nie dysponuje możliwościami jakie powinien mieć asystent programu treningowego. Sam z siebie nie pomoże w zaawansowanych planach treningowych jako wirtualny trener.
Nie oznacza, to, że jest bezużyteczny, bo pomaga poprzez wyświetlanie parametrów treningu typu: tempo, puls, prędkość, ilość kroków, długość kroku, wielkość wzniesienia/opadania. To tylko tyle, lub aż tyle.
Myślę, że w przypadku zaawansowanego treningu, najlepszym rozwiązaniem będzie aplikacja na telefon (trudno wyobrazić sobie zegarek, który będzie miał tak wymyślne oprogramowanie i zapewni długi czas pracy na baterii). Najlepiej używać aplikację w wersji premium, bo z reguły wówczas odblokowane zostają zaawansowane plany treningowe, pojawia się pomoc w treningu interwałowym,  w treningu siły biegowej, wytrzymałości itp.
Ja nie słyszałem, aby można było wykorzystać BIPa jako zespół czujników dla aplikacji (udostępnianie danych z GPS, pulsometru i akcelerometru on-line przez BT). Jakaś możliwość integracji pewnie istnieje, bo aplikacje Amazfit Notify czy Tools & Amazfit potrafią przekazywać on-line dane z pulsometru do aplikacji Sleep as Android.
Myślę, że użycie zegarka tylko jako pulsometr nie jest najlepszym rozwiązaniem, bo dokładność piersiowego pulsometru będzie zdecydowanie większa niż optycznego noszonego na nadgarstku.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...