Jump to content

Recommended Posts

Posted

@Acid

testuje od 2 dni ustawienia minfree i najlepsze efekty uzyskalem tymi wartosciami

echo "1536,2048,4096,6144,8192,10240" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree ;

pierwszy post jest nie do konca przetlumaczeniem watku z miui.com gdyz autor nie kaze nam wstawiac wartosci 8,8,8,128,128,128 bo sa bez sensu i powoduja duzo problemow lecz ustawic w programie preset na "mild" - wtedy jest prawie super ale jeszcze czasem wywali przy grach, a ze dosc popykac lubie to wystarczylo ostatnia wartosc lekko zjechac i juz nic nie wywala :-)

Wprowadzilem te dane i jest spoko. Na innych ktore mialem wczesniej telefon cial sie.
Posted

Zainstalowałem dzisiejszą wersję i coś jest nie tak. Korzystam normalnie z telefonu i ram potrafi zejść nawet do 70 MB i słuchawka muli niemiłosiernie. Pomaga ręczne uwolnienie pamięci.

Swypniete z RedMi 1s

Posted

Cóż. Zastosowałem to co powyżej napisano.

"msm8226") # Redmi 1S
       echo "1536,2048,4096,6144,8192,10240" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree
    ;;

Dodatkowo usunąłem renderowanie GPU, które teoretycznie spychając rendering na GPU użyje więcej pamięci.

Dla pewności możecie w terminalu sobie wpisać:

cat /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree

Jak wyjdzie to co napisałem powyżej to jest tak jak sugerowaliście.

Posted

Można prosić o poprzednia wersję romu?

Może niech ktoś inny zainstaluje. Ja bez wipe zrobiłem, ale nie jest on konieczny?

Swypniete z RedMi 1s

Posted (edited)

Zainstalowałem dzisiejszą wersję i coś jest nie tak. Korzystam normalnie z telefonu i ram potrafi zejść nawet do 70 MB i słuchawka muli niemiłosiernie. Pomaga ręczne uwolnienie pamięci.

Swypniete z RedMi 1s

Faktycznie telefon stracił ciut na wydajności. Ale za to nie wywala mnie z aplikacji, które mam w tle (skype, gg), normalnie uruchamia się klawiatura i nie znika.

Edited by drozdaxxx
Posted

Do ilu Ci spadał ram? Najmniejsza wartość to 58 MB. Raz telefon się zawiesił, nie mogłem wybudzic, pomogło wyjęcie baterii.

Swypniete z RedMi 1s

Posted

Około 90mb. Nie zawiesił się. Z tego co mi wiadomo linux jest tak skonstruowany, że zżera ram, więc to nic nowego. Ważne, żeby to co ma działać działało i to spełnia ta modyfikacja. A, że telefon ci się zawiesił, to może być zupełnie inny powód.

Posted

ok zastanawiam sie czy instalowac rom bo mowicie ze wydajnosc spadla. hmm ale jaka wydajnosc? system nie chodzi juz tak plynnie czy wydajnosc w grach czy wydajnosc procesora? niech sie ktos powaznie wypowie co zainstalowal ten nowy rom. czy warto?

Posted

Około 90mb. Nie zawiesił się. Z tego co mi wiadomo linux jest tak skonstruowany, że zżera ram, więc to nic nowego. Ważne, żeby to co ma działać działało i to spełnia ta modyfikacja. A, że telefon ci się zawiesił, to może być zupełnie inny powód.

Wiem że dla androida wolny ram to stracony ram ;-) Tylko telefon strasznie słabo chodził, wręcz nieużywalny.

Swypniete z RedMi 1s

Posted

Za niskie wartości podaliście Acidowi, dlatego tak telefon zamula. Proponuję zwiększyć trochę wartości.

Pozdrawiam

OsekLtd

Posted

A te?

echo "2048,2048,2048,32768,32768,32768" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree

I co z Updater? Nadal FC?

• Like 1
Posted (edited)

dokladnie, tel nie zawiesza co sie od modyfikacji minfree, ja mam 20 gier i 15 programow i nic sie nie zawiesza ani nie muli, a renderowanie na gpu trza bylo Acid zostawic nie jest to problemem

te wartosci 8,8,8,128,128,128 robia takie jaja jak zwiechy l, co chwile alerty ze apki systemowe nie reaguja i duzo innych rzeczy

Edited by OutSideR
Posted

oktanawiam sie czy instalowac rom bo mowicie ze wydajnosc spadla. hmm ale jaka wydajnosc? system nie chodzi juz tak plynnie czy wydajnosc w grach czy wydajnosc procesora? niech sie ktos powaznie wypowie co zainstalowal ten nowy rom. czy warto?

Jest zauważalny spadek prędkości przesuwając pulpity w launcherze. Nie widać lagów, po prostu jest wolniej. Poza tym ok.

Posted

@Acid moglbys mi podac pliki odpowiedzialne za poprawe roota? nie chce wgrywac calego romu, updater wywale bo mam twrp, tylko root chcialbym naprawiony

Posted (edited)

...

te wartosci 8,8,8,128,128,128 robia takie jaja jak zwiechy l, co chwile alerty ze apki systemowe nie reaguja i duzo innych rzeczy

Dziwne, bo na tych wartościach u mnie chodzi bez problemu, żadnych zwisów itp.

Na wersji z 10:35 nadal FC.

Tak samo tutaj, dziwne, nie mam problemu z apką Aktualizacja.

Problem z nią miałem na romie 29 bodajże. Usunąłem, wróciłem do wersji 24, potem interesowałem następną po 29 (nie pamiętam 31?)

Pozdrawiam

OsekLtd

Edited by osekltd
Posted

hmm u mnie co chwile 'poczta nie reaguje' za chwile cos tam znow nie reaguje...a grasz? bo ja testy robie na przykladzie gier ktore zrzeraja wszystko co mozliwe w komie

Posted (edited)

Rzadko, ale apek chodzi około 10, teraz dokładnie: dolphin z kilkoma kartami, tapatalk, hangouts, Gmail, zdalny pulpit chrome, pogoda bz, smooth calendar, facebook.

Pozdrawiam

OsekLtd

Edited by osekltd
Posted

Coś mi się zdaje, że każdy tu ma co innego i nie ma złotego środka.

Co do roota to tylko plik /xbin/su jest nowy.

Posted (edited)

@Acid, co do FC apki Aktualizacja, na trzech RR1s problem był po instalacji romu 29. FC wyskakiwał po restarcie. Na dwóch zrobiłem jak pisałem, do trzeciego mam dostęp rzadko, jutro zapytam użytkowniczkę, czy wywala FC.

Pozdrawiam

OsekLtd

Edited by osekltd
Posted

a sprawdzcie te: 16,20,24,28,32,128, system nie moze dac sobie na wazniejsze procesy zejsc z ramem az do 8 mb bo wtedy muli przestrasznie, widac to glownie w...grach - zaczynaja sie one ciac, 128mb jest logiczne dla pustych apek ktore nic nie robia - niech je szybciej wywala, reszte zacznie dopiero od 32mb

@Acid to wystarczy ze plik /xbin/su podmienie i tyle?

Posted

a sprawdzcie te: 16,20,24,28,32,128, system nie moze dac sobie na wazniejsze procesy zejsc z ramem az do 8 mb bo wtedy muli przestrasznie, widac to glownie w...grach - zaczynaja sie one ciac, 128mb jest logiczne dla pustych apek ktore nic nie robia - niech je szybciej wywala, reszte zacznie dopiero od 32mb

Pewnie tak. Co do mojego fona, to mi nie wywala jak u Ciebie, bo mam partycję swap 512MB.

Pozdrawiam

OsekLtd

Posted

u mnie bangla ok na pierwszej wersji poprawek, ale ja dodałem je tylko do post_boot na romie xiaomi.eu

Acid, niemasz się co przejmować :) Za dużo tu grzebaczy jest :D Ktoś kto ma nieruszany rom powinien się w tych kwestiach tylko odzywać :)

Pozdrawiam i cierpliwośći :D

Posted

ja specjalnie swap wylaczylen do testow bo inaczej to sensu nie ma, ale racja jest ze przy zbyt niskich wartosciach rom zaczyna ciac i mulic flaka, sprobojcie tych ostatnich ktore dodalem, powinno byc lepiej jeszcze

Posted

Ten pierwszy miał faktycznie za niskie wartości i jak ram spadał do 50-70 mb to ciął się niemiłosiernie, teraz mam tą wersje późniejszą to dzisiaj sprawdzę jak to wygląda...

Posted

dodaj te wartosci i sie opowiedz, bo poki co nie zauwazylem ciecia zadnego

#minfree

echo "4096,5120,6144,7168,8192,32768" > /sys/module/lowmemorykiller/parameters/minfree;

Posted

Poza tym że to FC występuje przy połączeniu z Wi-Fi/pakietem danych to przy aktualizacji nic nie przeszkadza, przynajmniej ja czegoś takiego nie doświadczyłem

Ja i mój 1S

Posted

potwierdzam iz powyzsze wartosci sprawuja sie idealnie, nie potrzeba swapa bo nic nie wywala, testowalem kilka programow i z 10 gier przez dobre pare h (w pracy siedze) :-D i...nic ! nie tnie, nie wywala, nawet shadowgun trybi bez problemu

Posted

potwierdzam iz powyzsze wartosci sprawuja sie idealnie, nie potrzeba swapa bo nic nie wywala, testowalem kilka programow i z 10 gier przez dobre pare h (w pracy siedze) :grin: i...nic ! nie tnie, nie wywala, nawet shadowgun trybi bez problemu

A czy „powyższe wartości” są użyte we wczorajszym ROM-ie, czy są inne?

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...