ZduneX25 Posted May 9, 2018 Share Posted May 9, 2018 Składam komputer dla znajomego i mam problem po odpaleniu włącza się podświetlenie płyty głównej wiatraki na jakieś 3 sekundy po czym wszystko gaśnie. Jak wciskam power kolejny raz to już robi się pętla restartów. Płyta: Gigabyte B360M DS3H CPU: i3_8100 3,6 GHz GPU: Palit GeForce GTX 1050 Ti DUAL RAM: Patriot Viper Elite DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL15 PSU: CoolerMaster 600W RealPower M520 SSD: GoodRam IRDM GEN2 120GB SATA III HDD: WD BLUE 500 GB SATA III Testowałem na 3 zasilaczach, zawsze to samo, próbowałem wszelkich kombinacji z RAMem (restartując CMOS), zawsze to samo, jedynie nie mam innego CPU Intela, żeby to jeszcze sprawdzić, ale sprawdzałem na dwóch chłodzeniach stockowym oraz Spartan 3 PRO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted May 9, 2018 Share Posted May 9, 2018 BIOS nie daje żadnych znaków? Pipczenia, błędów na ekranie, nic? Przychodzą mi 2 rzeczy do łba... zwarcie gdzieś na płycie lub coś z procem. Przy problemach z ram/dyskiem PC by wystartował, ale Bios krzyczałby o błędzie. Rozumiem, że do UEFI wejść nie ma jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted May 9, 2018 Author Share Posted May 9, 2018 Za krótko to trwa, bip jest później (znaczy byłby) nie dochodzi nawet do tego momentu. Ekran czarny jak kawa. Edit :Wszystkie części zamawiałem nowe ze sklepu, sprawdzałem płytę nic co nie powinno, nie styka się ze sobą, nic nie popuchło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted May 9, 2018 Share Posted May 9, 2018 jeżeli PC nawet do UEFI/BIOS nie startuje, to coś jest uwalone z płytą lub CPU. Chłodzenie raczej nie ma nic do rzeczy, w ciągu 3-5sek CPU Ci nie doskoczy do 120-150*C . @dzidexx Gdyby coś było z ramem, to by raczej przechodził do BIOS/UEFI lub wywalał błąd/lampkę na płycie... ale nie zaszkodzi odpalić najpierw z samym cpu, potem z ramem i to co krok dopinać kolejną część aż się znajdzie winnego ;-; Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 9, 2018 Share Posted May 9, 2018 Spróbuj odłączyć dysk i zobaczyć czy pójdzie do BIOS/UEFI. Widziałem już przypadki gdzie dysk tak siał, że płyta nie chciała ruszyć. Ewentualnie popróbuj z żonglerką modułami RAM na slotach, tak jak radzi @dzidexx. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted May 9, 2018 Share Posted May 9, 2018 Bez RAM tylko pipczy. Bez lub z uwalonym ramem bedzie pipczec, jezeli nie startuje do uefi/bios, a pc sie restartuje, to szansa na ram jest niewielka...Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted May 10, 2018 Author Share Posted May 10, 2018 Dysku nawet nie podłączałem, sam cpu, gpu i ram, ram na wszelkie możliwe kombinacje. Czy to w singlu, czy w dualu każdy slot i możliwość. Zobaczę bez RAMu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted May 10, 2018 Share Posted May 10, 2018 Wszystko OK, ale wiesz, że ten tester pokazuje błędy, które wywala BIOS, a BIOS tutaj nie startuje, co za tym idzie, ten tester może nie zatrybić i przestańcie się czepiać tego RAMu, przy braku lub uwalonym RAM BIOS/UEFI przechodzi dalej i ew. wyrzuca błąd na lampce DRAM lub przy lepszych płytach kod: C1 (błąd DRAM lub kontrolera). Najprościej uruchomic PC samym prockiem (jako, że ten ma integre to GPU nie potrzebne) i zobaczyć czy startuje, jeżeli startuje, to dokładać kolejne części, jeżeli nie, to są 2 opcje, CPU lub płyta i raczej obstawiałbym płytę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrosi Posted May 10, 2018 Share Posted May 10, 2018 3 godziny temu, ZduneX25 napisał: Dysku nawet nie podłączałem, sam cpu, gpu i ram, ram na wszelkie możliwe kombinacje. Czy to w singlu, czy w dualu każdy slot i możliwość. Zobaczę bez RAMu. Heh... Tak teraz wpadlem... Sprawdź czy płyta ma wbudowaną obsługę procesorów nowej generacji. Może być tak, jak ostatnio miał kumpel - musiał najpierw włożyć procesor starszej generacji, komp wystartował, zrobił aktualizację BIOS/UEFI, a dopiero potem włożył właściwy procesor i komp uruchomił się normalnie... [EDIT] Właśnie sprawdziłem. Ta płyta obsługuje procesory i3 8100 dopiero od BIOSu/UEFI w wersji F2. Jeśli masz BIOS w wersji F1, natywnej z jaką płyty są wypuszczane do sprzedaży, to masz rozwiązanie...: https://www.gigabyte.com/Motherboard/B360M-DS3H-rev-10#support-cpu https://www.gigabyte.com/Motherboard/B360M-DS3H-rev-10#support-dl (BIOS). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nezumi Posted May 10, 2018 Share Posted May 10, 2018 @mrosi F2 jest tak n aprawdę pierwszą wersją... https://www.gigabyte.com/Motherboard/B360M-DS3H-rev-10#support-dl-bios Nie dostaniesz płyty z softem F1... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted May 10, 2018 Author Share Posted May 10, 2018 Płyta walnięta, zdjąłem całkiem CPU, zostawiłem tylko RAM i 24 pinowe zasilanie płyty. Zrobiłem dwa takie zestawy na nowej płycie Gigabyte i poprzedniej co była MSI, na MSI zasilacz się nie wyłącza, a na Gigabyte tak. No i na MSI dioda nie gaśnie (oznajmiając restart) jak na Gigabyte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZduneX25 Posted May 17, 2018 Author Share Posted May 17, 2018 Problem zgłoszony w temacie został rozwiązany, a wątek zamknięty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts