Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składam komputer dla znajomego i mam problem po odpaleniu włącza się podświetlenie płyty głównej wiatraki na jakieś 3 sekundy po czym wszystko gaśnie. Jak wciskam power kolejny raz to już robi się pętla restartów.

Płyta: Gigabyte B360M DS3H

CPU: i3_8100 3,6 GHz

GPU: Palit GeForce GTX 1050 Ti DUAL

RAM: Patriot Viper Elite DDR4, 2x4GB, 2400MHz, CL15

PSU: CoolerMaster 600W RealPower M520

SSD: GoodRam IRDM GEN2 120GB SATA III

HDD: WD BLUE 500 GB SATA III

Testowałem na 3 zasilaczach, zawsze to samo, próbowałem wszelkich kombinacji z RAMem (restartując CMOS), zawsze to samo, jedynie nie mam innego CPU Intela, żeby to jeszcze sprawdzić, ale sprawdzałem na dwóch chłodzeniach stockowym oraz Spartan 3 PRO.

Opublikowano

BIOS nie daje żadnych znaków? Pipczenia, błędów na ekranie, nic? Przychodzą mi 2 rzeczy do łba... zwarcie gdzieś na płycie lub coś z procem. Przy problemach z ram/dyskiem PC by wystartował, ale Bios krzyczałby o błędzie. Rozumiem, że do UEFI wejść nie ma jak?

Opublikowano

Za krótko to trwa, bip jest później (znaczy byłby) nie dochodzi nawet do tego momentu. Ekran czarny jak kawa.

Edit :

Wszystkie części zamawiałem nowe ze sklepu, sprawdzałem płytę nic co nie powinno, nie styka się ze sobą, nic nie popuchło.

Opublikowano

jeżeli PC nawet do UEFI/BIOS nie startuje, to coś jest uwalone z płytą lub CPU. Chłodzenie raczej nie ma nic do rzeczy, w ciągu 3-5sek CPU Ci nie doskoczy do 120-150*C :P.

@dzidexx Gdyby coś było z ramem, to by raczej przechodził do BIOS/UEFI lub wywalał błąd/lampkę na płycie... ale nie zaszkodzi odpalić najpierw z samym cpu, potem z ramem i to co krok dopinać kolejną część aż się znajdzie winnego ;-; 

Opublikowano

Spróbuj odłączyć dysk i zobaczyć czy pójdzie do BIOS/UEFI. Widziałem już przypadki gdzie dysk tak siał, że płyta nie chciała ruszyć.

Ewentualnie popróbuj z żonglerką modułami RAM na slotach, tak jak radzi @dzidexx.

Opublikowano
Bez RAM tylko pipczy. 
Bez lub z uwalonym ramem bedzie pipczec, jezeli nie startuje do uefi/bios, a pc sie restartuje, to szansa na ram jest niewielka...

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dysku nawet nie podłączałem, sam cpu, gpu i ram, ram na wszelkie możliwe kombinacje. Czy to w singlu, czy w dualu każdy slot i możliwość. Zobaczę bez RAMu.

Opublikowano

Wszystko OK, ale wiesz, że ten tester pokazuje błędy, które wywala BIOS, a BIOS tutaj nie startuje, co za tym idzie, ten tester może nie zatrybić i przestańcie się czepiać tego RAMu, przy braku lub uwalonym RAM BIOS/UEFI przechodzi dalej i ew. wyrzuca błąd na lampce DRAM lub przy lepszych płytach kod: C1 (błąd DRAM lub kontrolera). Najprościej uruchomic PC samym prockiem (jako, że ten ma integre to GPU nie potrzebne) i zobaczyć czy startuje, jeżeli startuje, to dokładać kolejne części, jeżeli nie, to są 2 opcje, CPU lub płyta i raczej obstawiałbym płytę.

Opublikowano
3 godziny temu, ZduneX25 napisał:

Dysku nawet nie podłączałem, sam cpu, gpu i ram, ram na wszelkie możliwe kombinacje. Czy to w singlu, czy w dualu każdy slot i możliwość. Zobaczę bez RAMu.

Heh... Tak teraz wpadlem...

Sprawdź czy płyta ma wbudowaną obsługę procesorów nowej generacji. Może być tak, jak ostatnio miał kumpel - musiał najpierw włożyć procesor starszej generacji, komp wystartował, zrobił aktualizację BIOS/UEFI, a dopiero potem włożył właściwy procesor i komp uruchomił się normalnie...

[EDIT]

Właśnie sprawdziłem. Ta płyta obsługuje procesory i3 8100 dopiero od BIOSu/UEFI w wersji F2. Jeśli masz BIOS w wersji F1, natywnej z jaką płyty są wypuszczane do sprzedaży, to masz rozwiązanie...:

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B360M-DS3H-rev-10#support-cpu

https://www.gigabyte.com/Motherboard/B360M-DS3H-rev-10#support-dl (BIOS).

Opublikowano

Płyta walnięta, zdjąłem całkiem CPU, zostawiłem tylko RAM i 24 pinowe zasilanie płyty. Zrobiłem dwa takie zestawy na nowej płycie Gigabyte i poprzedniej co była MSI, na MSI zasilacz się nie wyłącza, a na Gigabyte tak.

No i na MSI dioda nie gaśnie (oznajmiając restart) jak na Gigabyte.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...