Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam Mi6 na wersji 7.11.23. Póki co nie chciałbym podbijać, ale.. wystąpił pewien problem. Używałem telefonu w temperaturze dosyć niskiej - -10, -15 i po pewnym czasie wskazanie baterii było 25% gdy jeszcze godzinę wcześniej wskazywało 90%. Po pół godziny, przy próbie sprawdzenia telefonu okazało się że telefon jest wyłączony. Po podłączeniu do ładowarki i włączeniu telefonu pokazało że jest około 80%.

Zauważył ktoś takie zachowanie? Wszystko jeszcze spoko, tylko telefon się finalnie wyłączył :). Stąd moje pytanie, to byłby problem sprzętowy czy raczej znany software'owy i byłaby potrzeba zmiany wersji?

Opublikowano

Objawy masz typowe dla zużytej baterii. Pewnie ta ujemna temperatura ma na to wpływ. Jak w normalniej temperaturze będzie ok, to przyczyna jest znana, jak też nie, to bateria.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Baterie w telefonach nie są dostosowane do tak niskich temperatur. Elektronika jest zazwyczaj projektowana tak, by najlepiej działała w temperaturze pokojowej, tj. w 20-23 stopniach. Co do baterii to zalecałbym nie wyciąganie telefonu z kieszeni podczas gdy temperatura otoczenia jest tak niska. Najlepiej jest wtedy trzymać telefon w kieszeni bezpośrednio przy ciele, najlepiej w kieszeni spodni. Dzięki temu telefon będzie ogrzewany naszym ciałem i trudniej mu będzie się wychłodzić. Standardowe objawy zbyt skrajnej temperatury to właśnie szybki spadek poziomu naładowania baterii, jak i wyłączenie telefonu. Można w ten sposób uszkodzić ogniwo, choć w większości przypadków po ogrzaniu telefonu wszystko wraca do normy. Ważne w tym przypadku jest też to, jak długo bateria była poddawana niskiej temperaturze. 

Opublikowano

Dzięki za info. W normalnej temperaturze jest ok. Stopień naładowania wrócił do normy. Tak jak wspominałem, po podłączeniu do ładowarki pokazało 80%. Na Redmi 2 nie miałem takich problemów przy niskich temperaturach, stąd moje pytanie.

• mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...