Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem (a może byłem) użytkownikiem tabletu Mi Tab i po 2 tygodniach bardzo przyjemnego użytkowania tablet się zawiesił i nie ma możliwości jego uruchomienia.

Co się mogło stać i jak ewentualne go uruchomić ?

Opublikowano

Czyli wyłączył się i zima? Nie reaguje na przycisk power? Nie wchodzi do fastboot przyciskami? A podłączenie ładowarki daje jakiś efekt?

Wysłane z MI 4W

Opublikowano

Czyli wyłączył się i zima? Nie reaguje na przycisk power? Nie wchodzi do fastboot przyciskami? A podłączenie ładowarki daje jakiś efekt?

Wysłane z MI 4W

Zgadza się

Wyłączył się i kaplica. Na power nic, na power i +- też nic. ładowarka nic nie daje. Lampka się nie świeci jak podłączę do łądowarki.

Opublikowano

Czyli albo głębokie rozładowanie albo jakaś inna usterka sprzętowa. Tak czy inaczej raczej pozostaje odesłanie do serwisu.

Jest jakiś serwis w Polsce lub w Europie ?

Opublikowano

Nie długo będzie jeszcze bliżej bo w Czechach będzie można naprawić Xiaomi z ibuygou.com.

W sumie to mi też proponowali ale się nie zgodziłem.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązałem podczas urlopu.

Bateria potrzebowała się ułożyć, podczas użytkowania córka rozładowała ją do 0 i ładowarka nie mogła załapać. Teraz już wszystko działa ok.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bateria Li-Ion po nadmiernym rozładowaniu ładowana jest b.niskim prądem przez dłuższy czas aż do ociągnięcia napięcia ok. 3,6V. Potem ładowanie wraca do normy.

Opublikowano

To częste zgłoszenie tu na forum, że urządzenie padło, a tak na prawdę, to bateria nie była naładowana. Z tego wniosek, jak mówi poprzednik, trzeba w takich sytuacjach najpierw dłuuuugo potrzymać przy ładowarce.

Wysłane z mojego MI 3W

Opublikowano

Pozwolę się tutaj nieco wymądrzyć i wysnuć właśną teorię.

Moje podejrzenie jest takie, że przez przypadek rozładowałeś tablet poniżej wartości granicznej. Układ zabezpieczający baterię nie pozwalał na jej ładowanie w obawie, że jest uszkodzona. Napięcie w baterii się powoli podnosiło (ogólnie w wyniku depolaryzacji, chociaż mógłbym tutaj nieco dłuższy wykład dać) jednak za każdym razem nie było to na tyle wysoko, żeby pozwolić procedurze diagnostycznej sią zakończyć (w skrócie wyglądało to tak: podłączasz ładowarkę, układ się budzi, sprawdza baterię, czy ma napięcie powyżej krytycznego, ale ponieważ jeszcze się nie ładuje więc cały prąd pobiera z baterii, której napięcie pod wpływam obciążenia znowu spada poniżej wartości krytycznej. I tak w kółko.)

Gdy odczekałeś wystarczająco długo bateria miała na tyle "siły" by dać radę nie przyklapnąć.

Mam nadzieję, że z nowym update coś też z firmware układu zabezpieczającego baterii się poprawi, żeby takich przypadków, jak Twój uniknąć.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

u mnie bateria była super i śmigał do momentu włączenia wi-fi aż w końcu padł... :) i nie chce się włączyć (tak przy okazji bo nikt nie zareagował na mój temat jakiś czas temu)

pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...