Non_vincere_te Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Witam. Dziś stałem się dumnym posiadaczem pierwszego smartfona Xiaomi, i pierwszego z Androidem. Oczywiście, żeby nie pytać o błahe (dla was) sprawy, doszkoliłem się ile mogłem, jednak nadal kilka mnie nurtuje. Jestem właśnie w 72h oczekiwaniu na możliwość odblokowania botloadera. Mix 2, którego kupiłem już w europejskiej dystrybucji, ma najnowszy Global Stable i właśnie: 1. Czy warto dla kogoś kto dopiero zaczyna przygodę z miui i androidem przechodzić od razu na xiaomi.eu? (różnice w obu jak najbardziej za tym przemawiają) 2. Jeżeli tak, to czy wybrać wersję tygodniową czy stable? Rozumiem, że to indywidualna sprawa, ale którą byście polecili. Na razie muszę się jeszcze rozeznać w całym ekosystemie i się go nauczyć. 3. Rozumiem, że wersja tygodniowa ma aktualizację przez OTA. A jak jest w przypadku wersji stable? Czy przy kolejnych wersjach muszę powtarzać całą procedurę z poradnika @Orjon (specjalnie zawołałem:)), czy na przykład wystarczy już narzędzie MIUI ROM Flashing Tool? 4. Jak będzie wyglądała sytuacja gdy wyjdzie Oreo 8.0? Czy tak jak wyżej, będzie trzeba powtarzać całą procedurę? Czy aktualizacja pojawi się przez OTA? I pytania czysto amatorskie, a jednak dla mnie dość ważne: 5. Czy używacie jakiegoś innego launchera? Jeśli tak to jakiego? 6. Kiedy chwilę go poużywałem, zauważyłem, że nawet przy zamkniętych aplikacjach wolnego ramu było tylko 2.9-3.5 GB. Czy to normalnie w MIUI/Androidzie? Jeśli coś jeszcze przypomnę, to na pewno zapytam. Liczę na waszą wyrozumiałość i dzięki z góry za odpowiedź Edytowane 30 Listopada 2017 przez Non_vincere_te
Kacper Skrzypek Opublikowano 30 Listopada 2017 Opublikowano 30 Listopada 2017 1. To zależy od Ciebie Jeśli dopiero zaczynasz, to najlepiej sprawdź poradniki by przypadkiem czegoś nie uwalić, choć Xiaomi z odblokowanym bl bardzo trudno uwalić na tyle, by nie udało się ich przywrócić do działania 2. Osobiście polecam tygodniową. 3. Hm, nie sprawdzałem nigdy jak wygląda to na xiaomi.eu stable więc ci nie zobrazuję jak wygląda to na nim, musiałbym zainstalować ;p Jeśli OTA nie zadziała, to przy następnych aktualizacjach po prostu ściągasz nową paczkę i aktualizujesz ją przez aplikację Aktualizacje bądź TWRP (pewniejszy sposób). MiFlash używa się do instalacji tylko i wyłącznie oficjalnych ROMów (nie Xiaomi.eu). 4. Tego jeszcze nie wie nikt ;p Aktualizacja, jeśli nie będzie zastrzeżone inaczej, pewnie przez OTA się pojawi. I jeśli nie będzie napisane inaczej, to powinna pójść zupełnie normalnie przez OTA. Najlepiej obserwować forum, szczególnie wątki aktualizacji. 1
mrosi Opublikowano 1 Grudnia 2017 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Temat zostaje przeniesiony do kosza. Powód: mało wartościowa treść / pytanie już było omawiane na forum.
Rekomendowane odpowiedzi