Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Na pulpicie na moim Redmi Note pojawiła mi się pusta, czarna ikona, bez nazwy. Jest nieaktywna, gdy się ją kliknie. Jeżeli próbuję się ją usunąć, MIUI pyta, czy usunąć/odinstalować aplikację. Trudno usunąć coś, o czym się nie wie, co to jest. Może to jakaś systemowa apka, której odinstalowanie schrzani soft? Skąd ona się wzięła? Gdzie, w jaki sposób można podejrzeć, jaka to jest apka? Czy można ją naprawić, ewentualnie usunąć bez konsekwencji, a przynajmniej jakoś ukryć trwale. Wygląda to jak czarna dziura na pulpicie, która owszem można schować "pod dywan", czyli przesuwając do jakiegoś katalogu, ale to takie połowiczne rozwiązanie problemu. Na czystym Androidzie czegoś takiego nigdy nie spotkałem,

Edytowane przez castorp
Opublikowano (edytowane)

Aby usunąć ikonę z katalogu musisz przytrzymać ikonę i przeciągnąć ją poza ramkę katalogu, wtedy katalog się zamknie i będzie można ikonę ustawić na pulpicie.

Ta czarna ikona pojawia się po instalacji Wyszukiwarki Google. Jeśli się ją usunie to automatycznie odinatalowywana zostaje aplikacja Wyszukiwarka Google. Nic się nie da z tym zrobić, mimo że @Acid zapewniał coś innego.

Edytowane przez AmyS
Opublikowano

Może odświeżę pamięć. Cytat pochodzi ze strony na temat MIUI v5 4.6.27, pierwsze komentarze.

Napisałem: "Zauważył ktoś, że instalując Wyszukiwarkę Google pojawiają się 3 ikonki, z której jedna jest czarna i bez żadnej nazwy? Wchodząc na nią nic się nie dzieje. Chcąc ją odinstalować, kasuje się również Wyszukiwanie głosowe. Co to jest?"

Acid: "Zniknie w tej wersji."

Po instalacji MIUI 4.7.4 problem nie zniknął i jest do teraz. Napisałem o tym również na forum w temacie poświęconym MIUI w wersji 4.7.4, gdzie również użyłem czasownika "Zapewniał". Jakoś nie było do tego żadnego ale.

Nic nie zapewnialem.

Rzeczywiście...

Opublikowano

No tak napisałem bo kolega, który to zauwazył wgrał ponoć aktualizację z Google i zniknęło. 

A że jest jednak taka ikonka to trudno. Nie widzę sensu dalszej dyskusji o tym. Czytałem, że ludzie nawet full wipe robili co jest kompletnym bezsensem bo to przynosi apka Google więc nic nie pomoże, prócz jakiegoś może zamrażania czy coś...

Opublikowano

Temat wątku jest zbyt krótki, lub niedosadnie opisuje poruszany problem.

Popraw proszę temat, w przeciwnym wypadku wątek zostanie przeniesiony do kosza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...