kusz 0 Posted November 6, 2017 Report Share Posted November 6, 2017 Hej, Niedawno znalazłem taki temat: http://en.miui.com/thread-884539-45-1.html Gość prezentuje jak usunąć Gapps przed wgraniem softu. Próbowałem kilka godzin i ciągle mi się coś wysypywało. Próbowałem też wgrać soft na telefon i po pierwszym odpaleniu (lub przed) usunąć zaznaczone apki google. W każdym przypadku telefon nie wstawał. Kręcił się przy uruchamianiu nawet godzine. Zakładam, że albo ja coś robiłem źle, albo te apki mają jakieś korzenie w systemie. Disablowanie/usuwanie tych apek google też nic nie daje, bo po reboocie znów wszystko jest na miejscu. Jedyna opcja, to wywalenie ich z romu całkowicie. Czy ktoś ma pomysł jak to zrobić skutecznie? Przewalczyłem ze 2 skryptów do dekompresji softu i kompresji ponownej. Nie udało mi się to nigdy skutecznie. Z drugiej strony wystarczy po flashowaniu systemu odpalic skrypt, który usuwa wszystkie nichciane apki - to przydatne przy miui-dev. Chciałem pozbyć się google i potestować system z micro-G. PS. china rom to też niezbyt dobre rozwiązanie - najlepiej by było debloatować/degooglować xiaomi.eu PS2. testowałem na mi5pro Link to post Share on other sites
SLiM 540 Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 (edited) @kusz nie wiem czy Ci się to uda zrobić na xiaomi.eu. Ja to mam zrobione na RR przez Magisk i moduł NanoMod. ROM nie może mieć wgranych GApps, musi wspierać "signature spoofing", jeśli nie to musi być "deodexed" żeby dograć patch. [MODULE/SYSTEM-MODE] NanoMod 14.6.20171031 (microG, pseudo-debloat, F-Droid + apps) EDIT: Takie coś znalazłem może Ci w czymś pomoże https://github.com/CHEF-KOCH/Remove-Gapps Edited November 8, 2017 by slimdick 1 Link to post Share on other sites
ZduneX25 780 Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Tylko china, z naszego nie wytniesz usług google bez skutków ubocznych. Link to post Share on other sites
SLiM 540 Posted November 8, 2017 Report Share Posted November 8, 2017 Zabawa z microG na xiaomi.eu kończy się w momencie wgrywania patcha dla "signature spoofing", a samo usunięcie GApps i system już się nie uruchamia. Link to post Share on other sites
kusz 0 Posted November 13, 2017 Author Report Share Posted November 13, 2017 (edited) @Acid może Ty masz pomysł jak wywalić skutecznie Gapps z Miui? Po wywaleniu apek z priv-app już system nie wstaje... Udało mi się zainstalować rom z oreo i micro-G - fajnie to działa, ale jednak tęsknię do MIUI Edited November 13, 2017 by kusz Link to post Share on other sites
Acid 3,945 Posted November 14, 2017 Report Share Posted November 14, 2017 Nie da się. Integrujemy je z romem na wielu poziomach. 1 Link to post Share on other sites
Sevos 3 Posted November 18, 2017 Report Share Posted November 18, 2017 Powrót do oryginalnego ROMu lub Xiaomi.eu - później w panelu sterowaniu możesz pozabierać uprawnienia dla wszystkich aplikacji i w optymalizacji baterii ustawić automatyczne wyłączenie ich, żeby nawet w tle nie wstawały. Myślę, że to wystarczająco, jeśli twoim motywem jest oszczędność baterii Link to post Share on other sites
Recommended Posts