mezutelni Posted October 9, 2017 Posted October 9, 2017 (edited) Witam, chciałbym wam zaprezentować mój toolkit dla telefonów xiaomi (choć może toolkit to za dużo powiedziane). Całość napisana jest w pythonie, aktualnie obsługuje Windowsa i Linuxa Na wstępie dodam tylko że: Nie biorę odpowiedzialności za nieprawidłowe działanie toolkitu, i ani ja ani administracja forum nie jest odpowiedzialna za wasze uszkodzone urządzenia, robicie wszystko na własną odpowiedzialność. Toolkit był testowany tylko na Xiaomi Mi 5s, Redmi note 3 pro, Redmi 4x, ale powinien dobrze działać na każdym Snapdragonie, nie wiem jak z mediatekiem aktualnie wszystkie funkcje zawarte w menu działają dobrze Testowane na: -Ubuntu linux 17.04 -Windows 10 Pro Pobieranie: Python ADB Skrypt Instalacja: Windows: Spoiler 1.Instalujemy pythona w wersji 3. 2.Pobieramy i instalujemy ADB + Fastboot ( zalecane: XDA, ale moga być każde, kluczowe jest żeby znajdowały się w zmiennych systemowych) 3.Pobieramy repozytprium z GitHub 4.Uruchamiamy XET.py (najlepiej otworzyć cmd, przeciągnąć xet.py i kliknąć enter, w razie błedu okno się nie zamknie i będziecie mogli wysłać mi screenshoot) Linux: Spoiler Instrukcja dla ubuntu i mu podobnych, ale zasada ta sama dla każdej dystrybucji 1.sudo apt-get install python3 git android-tools-adb android-tools-fastboot 2.git clone https://github.com/mezutelni/twrp-installer-xiaomi.git 3.Otwieramy terminal w miejscu lokalizacji pliku 4.chmod +x XET.py 5.Uruchamiamy z terminala przez ./XET.py Co potrafi toolkit na tę chwilę: Rebooty (system, recovery, bootloader) Bootowanie recovery z pliku (przydatne dla osób które nie chcą instalować recovery) Instalacja TWRP (drag & drop) Sideloadowanie zipów (drag & drop) Sprawdzanie statusu bootloadera Backup/restore Build.prop Zmiana DPI Instalacja Camery z Mix 2 (zadziała na większośći telefonów, na pewno działa na mi 5s, rn3p, redmi 4x) Instalacja specjalnego com.miui.home który umożliwia ustawienie siatki do 10x10 (Ta, i punkt wyżej, są zawieszone, dopóki nie wykupie prywatnego serwera) Aktywacja Camera 2 API Usuwanie wbudowanych aplikacji (google/miui) (podziękowania dla użytkownika @Orjon za pomysł i przykładowy kod) TODO: Wsparcie Windowsa(?) Dodanie opcji formatowania partycji Poprawienie wyglądu i większa automatyzacja Dodanie opcji instalacji paczek zip w recovery Autoroot Co potrzebuje: Osób z mediatekami który sprawdzą czy wszystkie funkcje działają poprawnie Feedbacków na temat usprawnień wyglądu/działania Sugestii nowych opcji A tutaj parę screenów LINK! Changeolog: https://github.com/mezutelni/twrp-installer-xiaomi/commits/master Zgłaszanie błędów: https://github.com/mezutelni/twrp-installer-xiaomi/issues Wszelkie informacje, feedbacki czy testerzy mile widziani link do repozytorium na githubie (download): Git Hub Jeśli doceniasz moją pracę i chciałbyś mnie wesprzeć to możesz to zrobić tutaj DONATE Z góry dziękuję i pozdrawiam Edited June 22, 2018 by mezutelni Uproszczona instalacja, dodane linki do pobrania 5
mezutelni Posted October 11, 2017 Author Posted October 11, 2017 (edited) Ok. Windows ogarnięty przydałby się tylko ktoś kto chciałby przetestować bo na maszynie wirtualnej na moim sprzęcie nie pracuje się najprzyjemniej. wymagania to: -python3.6 -odblokowany bl -https://drive.google.com/open?id=0B8USN1NaEWQMenllRXZINDBZY00 liczę że ktoś się podejmie a ja w tym czasie zacznę instalować windowsa na wszelki wypadek Sprawdziłem na windowsie, wszystko działa jak należy tylko trzeba zainstalować odpowiednie ADB i fastboot, link w poscie To teraz tylko poszerzanie funkcji Edited October 11, 2017 by mezutelni
mezutelni Posted October 20, 2017 Author Posted October 20, 2017 Da sie zainstalować tylko kamere z Mi Mix 2 ? Macie linka do pliku zip dla Mi 5s ?Wybierz funkcje w menu i tyle Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
Gratyk Posted October 30, 2017 Posted October 30, 2017 (edited) Gdzie mam znaleść main.py? Edited October 30, 2017 by Gratyk
kusz Posted November 6, 2017 Posted November 6, 2017 coś nie bangla ten adres: 80.211.196.53. Nie da się ściągnąć kamery.
Kacper Skrzypek Posted November 6, 2017 Posted November 6, 2017 (edited) Donoszę o błędzie przy odpalaniu na Linuxie (Mint 18.2 Xfce, zainstalowałem pythona 3.6.3 - przy make install miałem błąd ale to chyba nieistotne skoro python się odpalił normalnie w nowej wersji...) Spoiler Traceback (most recent call last): File "./XET.py", line 6, in <module> from colorama import Fore, Back, Style, init ImportError: No module named 'colorama' Edited November 6, 2017 by Orjon
tomeczekqq Posted November 26, 2017 Posted November 26, 2017 Dnia 6.11.2017 o 22:47, Orjon napisał: Donoszę o błędzie przy odpalaniu na Linuxie (Mint 18.2 Xfce, zainstalowałem pythona 3.6.3 - przy make install miałem błąd ale to chyba nieistotne skoro python się odpalił normalnie w nowej wersji...) Odkryj ukrytą treść Traceback (most recent call last): File "./XET.py", line 6, in <module> from colorama import Fore, Back, Style, init ImportError: No module named 'colorama' Nie masz bibloteki colorama. sudo apt-get update sudo apt-get install python3-pip pip3 install colorama Autor mógłby dodać plik requirements.txt 2
Kacper Skrzypek Posted December 1, 2017 Posted December 1, 2017 Dzięki, działa @mezutelni, zgłaszałem na githubie ale zgłoszę i tu - nie mogę zmodyfikować com.miui.home, nie działa serwer najwidoczniej: Spoiler Traceback (most recent call last): File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 1254, in do_open h.request(req.get_method(), req.selector, req.data, headers) File "/usr/lib/python3.5/http/client.py", line 1106, in request self._send_request(method, url, body, headers) File "/usr/lib/python3.5/http/client.py", line 1151, in _send_request self.endheaders(body) File "/usr/lib/python3.5/http/client.py", line 1102, in endheaders self._send_output(message_body) File "/usr/lib/python3.5/http/client.py", line 934, in _send_output self.send(msg) File "/usr/lib/python3.5/http/client.py", line 877, in send self.connect() File "/usr/lib/python3.5/http/client.py", line 849, in connect (self.host,self.port), self.timeout, self.source_address) File "/usr/lib/python3.5/socket.py", line 711, in create_connection raise err File "/usr/lib/python3.5/socket.py", line 702, in create_connection sock.connect(sa) TimeoutError: [Errno 110] Connection timed out During handling of the above exception, another exception occurred: Traceback (most recent call last): File "./XET.py", line 546, in <module> menu() File "./XET.py", line 508, in menu sTweaksMenu() File "./XET.py", line 455, in sTweaksMenu comMiuiHome() File "./XET.py", line 131, in comMiuiHome urllib.request.urlretrieve('http://80.211.196.53/home.file', resPath+'com.miui.home') File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 188, in urlretrieve with contextlib.closing(urlopen(url, data)) as fp: File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 163, in urlopen return opener.open(url, data, timeout) File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 466, in open response = self._open(req, data) File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 484, in _open '_open', req) File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 444, in _call_chain result = func(*args) File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 1282, in http_open return self.do_open(http.client.HTTPConnection, req) File "/usr/lib/python3.5/urllib/request.py", line 1256, in do_open raise URLError(err) urllib.error.URLError: <urlopen error [Errno 110] Connection timed out> 1
mezutelni Posted January 6, 2018 Author Posted January 6, 2018 (edited) Miałem mało czasu więc nie zaglądałem ani na forum, ani nie kodowałem nic, już wszystko zaktualizowałem, serwer stoi, colorama jest w requirements na githubie w readme Alę dzięki bardzo za czujność! Dodatkowo jeśli macie jakieś sugestię, co poprawić, co dodać to proszę o pisanie :)! postaram się teraz poświęcić XETowi trochę czasu (choć nie obiecuję bo jestem w klasie maturalnej) Edited January 6, 2018 by mezutelni
wojasheck Posted January 7, 2018 Posted January 7, 2018 Hej rozumiem że root nie jest potrzebny do modyfikacji siatki czy też zmodyfikowanego miui home? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
mezutelni Posted January 7, 2018 Author Posted January 7, 2018 Hej rozumiem że root nie jest potrzebny do modyfikacji siatki czy też zmodyfikowanego miui home? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu TapatalkaTylko twrp Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
mezutelni Posted January 14, 2018 Author Posted January 14, 2018 Gdzie znaleść plik mainy.py ? Do poprawienia, teraz jest to XET.pyWysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
abudabdi Posted January 15, 2018 Posted January 15, 2018 9 godzin temu, mezutelni napisał: Do poprawienia, teraz jest to XET.py Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka Ok ale gdzie go znaleźć
mezutelni Posted January 15, 2018 Author Posted January 15, 2018 Ok ale gdzie go znaleźć Pobierasz repo z githuba w formie .ZIP, rozpakowywujesz I tam masz XET.py Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
enaszinho Posted January 29, 2018 Posted January 29, 2018 (edited) Pobrane, testuje Przydałaby się również opcja usunięcie Mi Drop'a Edited January 29, 2018 by enaszinho
mezutelni Posted January 29, 2018 Author Posted January 29, 2018 20 minut temu, enaszinho napisał: Pobrane, testuje Przydałaby się również opcja usunięcie Mi Drop'a Jeśli podasz mi nazwe pakietu to dodam (najlepiej przytrzymaj palec na aplikacji w menu wielozadaniowości, i w prawym górnym rogu pojawia się takie i, tam będzie nazwa pakietu, coś w stylu com.miui.midrop?)
mezutelni Posted January 29, 2018 Author Posted January 29, 2018 Jak zbierze się jeszcze pare to wypuszcze commita, jeśli jesteś zainteresowany to możesz sobie dopisać w linii 74: "midrop": "com.xiaomi.midrop", I oczywiście możesz sugerować kolejne apki
enaszinho Posted January 29, 2018 Posted January 29, 2018 (edited) @mezutelni To może jeszcze Kalendarz ? Niektórzy używają np. googlowego a bezsensu jest dublować aplikacje (com.android.calendar) nie wiem tylko, czy to nie zmieni nic przy systemie skoro jest podpisany jako android (?) tak samo z notatkami (com.miui.notes) Jest jeszcze asystent com.mi.globalpersonalassistant Btw. Działa Dopisałem też notatki i również zero problemów A przy próbie usunięcia Asystenta pokazuje się taki błąd Na programowaniu sie totalnie nie znam więc nie potrafię zlokalizować problemu Edited January 29, 2018 by enaszinho 1
mezutelni Posted January 29, 2018 Author Posted January 29, 2018 1 godzinę temu, enaszinho napisał: @mezutelni To może jeszcze Kalendarz ? Niektórzy używają np. googlowego a bezsensu jest dublować aplikacje (com.android.calendar) nie wiem tylko, czy to nie zmieni nic przy systemie skoro jest podpisany jako android (?) tak samo z notatkami (com.miui.notes) Jest jeszcze asystent com.mi.globalpersonalassistant Btw. Działa Dopisałem też notatki i również zero problemów A przy próbie usunięcia Asystenta pokazuje się taki błąd Na programowaniu sie totalnie nie znam więc nie potrafię zlokalizować problemu Błąd mówi o tym że nie masz tej apki zainstalowanej
enaszinho Posted January 29, 2018 Posted January 29, 2018 @mezutelni Tak myślałem, ale wiem że mam zainstalowanego asystenta i nazwę pakietu też dałem prawidłową :/
mezutelni Posted January 29, 2018 Author Posted January 29, 2018 3 godziny temu, enaszinho napisał: @mezutelni Tak myślałem, ale wiem że mam zainstalowanego asystenta i nazwę pakietu też dałem prawidłową :/ nie mam teraz miui żeby to sprawdzić :/
Kacper Skrzypek Posted January 29, 2018 Posted January 29, 2018 (edited) @enaszinho zła nazwa pakietu: com.mi.android.globalpersonalassistant U mnie ta nazwa działa. Edited January 29, 2018 by Orjon 1
Kacper Skrzypek Posted January 30, 2018 Posted January 30, 2018 No wyżej podesłałem screen, nie modyfikowałem skryptu bo nie miałem na to czasu wpisz nazwę którą wpisałem wyżej, bo ta którą wpisujesz jest niepoprawna, brakuje android...
mezutelni Posted January 30, 2018 Author Posted January 30, 2018 Juz można zaktualizowany kod pobrać z gita @enaszinho 1
sp4ubw Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 Ściągnąłem, sprawdziłem, nie działa, usunąłem. Warto to poprawić aby działało jak należy. Ewentualnie jakiś help, w jakim trybie podłączyć telefon, co zrobić jak nie rozpoznaje ADB etc. etc. Tryb konsolowy jest nieciekawy, dużo lepiej wyglądałoby to z GUI.
mezutelni Posted February 6, 2018 Author Posted February 6, 2018 Ściągnąłem, sprawdziłem, nie działa, usunąłem. Warto to poprawić aby działało jak należy. Ewentualnie jakiś help, w jakim trybie podłączyć telefon, co zrobić jak nie rozpoznaje ADB etc. etc. Tryb konsolowy jest nieciekawy, dużo lepiej wyglądałoby to z GUI. Z chęcią pomogę, ale nie na podstawie tego co powiedziałeś.Telefon podłączasz obojętnie jak, system/recovery żeby wykryło model, ale ogólnie wytyczne w jakim trybie masz być są pod funkcją. Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
sp4ubw Posted February 6, 2018 Posted February 6, 2018 (edited) Dzięki za chęci, ale nie mam czasu na zabawy. zrobiłem ręcznie szybciej co miałem zrobić. Informacyjnie: MI6, 10 Pro, Python, colorama, adb, wszystko ok, nie łączy się z telefonem i wyrzuca info o adb. Testowałem 10 minut i szybciej zrobiłem sobie zipy do TWRP, wrzuciłem, śmiga i nie potrzebuję już tego skryptu. Od początku śledziłem wątek, ale dopiero teraz chciałem sprawdzić jak to działa. Warto to zmienić bo zwykły człowiek kompletnie nie uruchomi tego u siebie. W obecnej chwili nawet jakby skrypt działał to w skali 10 pkt. śmiało dałbym mocną 2. Uzasadnienie: za dużo kombinacji przed uruchomieniem, brak GUI, brak instrukcji obsługi. To wyłącznie moja opinia. Jak będzie to sensownie działać to na pewno znowu spróbuję. Edited February 6, 2018 by sp4ubw
kwiatnor Posted February 8, 2018 Posted February 8, 2018 jako nowicjusz wolę komendy "za rączkę" bez skrótów myślowych. Podane komendy jakby sa niepełne bo otrzymuje komunikaty o braku pakietów np colorama ale też dziwi mnie brak pakiety install??!!! Jak dla mnie to coś nie tak z komendą a wyjadacze linuksowi pewnie łapią bez niczego takie cosik. Ktos pomoże?
mezutelni Posted February 8, 2018 Author Posted February 8, 2018 jako nowicjusz wolę komendy "za rączkę" bez skrótów myślowych. Podane komendy jakby sa niepełne bo otrzymuje komunikaty o braku pakietów np colorama ale też dziwi mnie brak pakiety install??!!! Jak dla mnie to coś nie tak z komendą a wyjadacze linuksowi pewnie łapią bez niczego takie cosik. Ktos pomoże?Sprawdź komendy na GitHubWysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
kronos Posted February 16, 2018 Posted February 16, 2018 @mezutelni Cześć, niestety jest problem z serwerem i nie chce pobrać apk z kamerą mixa.
mezutelni Posted February 16, 2018 Author Posted February 16, 2018 (edited) 1 godzinę temu, kronos napisał: @mezutelni Cześć, niestety jest problem z serwerem i nie chce pobrać apk z kamerą mixa. Hmm, zapomniałem opłacić VPS, chyba znajde zewnętrzy hosting bo ile można. Dzięki za raport, postaram się coś wykombinować jak najszybciej. Poszedł commit. Wrzuciłem pliki na zippy i powinno działać na ten moment. Edited February 16, 2018 by mezutelni
Recommended Posts