Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Mam takie dziwne pytanie odnośnie telefonu xiaomi mi5. Gdy położycie go bez etui pleckami do dołu na płaskiej powierzchni i naciśniecie na lewy górny bądź prawy dolny róg to telefon się wam leciutko chybocze? Gdy dotykam tak dwa pozostałe rogi telefon stoi stabilnie. Mówimy tutaj o delikatnym ruchu. Być może to jest spowodowane umiejscowieniem aparatu który bądź co bądź MINIMALNIE wystaje z bryły urządzenia.

Dajcie koniecznie znać czy u was też tak jest. Gdyż nie wiem czy tylko ja mam "krzywy?" telefon.

Pozdrawiam

Edytowane przez Pyziaty
Opublikowano
5 minut temu, majdan12 napisał:

@Pyziaty

Masz wygięty telefon. Aparat w Mi 5 jest minimalnie schowany.

Tak, aparat jest schowany, lecz sama ramka aparatu leciutko wystaje.

2 minuty temu, razu napisał:

Też tak niestety mam. Nie wiem może w kieszeni się wziął i skręcił

A  po której stronie telefon Ci się chibocze? Po stronie aparatu?

Opublikowano

@majdan12 

Mój egzemplarz jest praktycznie nowy, nie noszę go zazwyczaj w kieszeni tylko w torbie. A ramka w mi 5 wystaje o bo na wiem, niecały milimetr. Tak mówią w recenzjach itp. więc nie ma mowy o wadliwym egzemplarzu.

I oczywiście mówimy tu o naprawdę małym, normalnie nie widocznym chybotaniu. Po prostu jestem ciekaw czy inni mają też taki przypadek

Opublikowano (edytowane)

@Pyziaty

Mam drugi egzemplarz bo jakiś czas temu chciałem sprawdzić Redmi Note 4 - Snapdragon 625 - 3 GB RAM - 32 GB ROM - LTE 800 MHz B20 i sprzedałem Mi 5 a potem kupiłem drugi raz :)

Edytowane przez majdan12
Opublikowano

Specjalnie dla celów Twojego "eksperymentu" wyciągnąłem telefon z kejsa ;) w moim przypadku nic się nie buja, leży płasko na biurku i żaden narożnik nie wisi w powietrzu.
Co do aparatu, może faktycznie sprawiać wrażenie że wystaje kiedy przejeżdżasz po nim palcem, natomiast moim zdaniem jest na równi z resztą obudowy. 

Opublikowano
7 godzin temu, Panchoss napisał:

Specjalnie dla celów Twojego "eksperymentu" wyciągnąłem telefon z kejsa ;) w moim przypadku nic się nie buja, leży płasko na biurku i żaden narożnik nie wisi w powietrzu.
Co do aparatu, może faktycznie sprawiać wrażenie że wystaje kiedy przejeżdżasz po nim palcem, natomiast moim zdaniem jest na równi z resztą obudowy. 

Dzięki za opinię. A nawet jak lekko naciskasz na jeden z rogów to stoi stabilnie, tak?

Opublikowano
10 godzin temu, Pyziaty napisał:

Tak, aparat jest schowany, lecz sama ramka aparatu leciutko wystaje.

A  po której stronie telefon Ci się chibocze? Po stronie aparatu?

Lewy górny róg i prawy dolny po przekątnej. Generalnie nie przeszkadza mi to. Możesz go położyć na ołówku po przekątnej i podociskać przeciwne rogi aby zniwelować trochę to skoszenie. Mi się udało do jakiegoś zadowalającego minimum zniwelować ale trzeba bardzo czujnie ten eksperyment robić ;)

• mrosi zmienił(a) tytuł na Aparat wystający poza obudowę
Opublikowano

@Pyziaty
Może lewy górny róg odrobinkę "sprężynuje" ale nie wiem czy to choćby milimetr i trzeba naprawdę bardzo dobrze się przyglądać.
Do tego stopnia że nie uważam tego za faktyczną "deformację" etc.

@majdan12
Co Ty wiesz o wygiętych telefonach :D Przez ostatni rok użytkowałem LG G Flex 2, każde wyjęcie telefonu z kieszeni wiązało się z czyimś komentarzem "jak Ty go tak wygiąłeś?!" :P 
Teraz niestety muszę go sprzedać ze zbitą szybką i zastanawiam się nad ceną :v 

Opublikowano

Aparat, ani ramka aparatu w Mi5 nie wystają... Metoda na "palec" wcale nie jest taka "niezawodna" bo to co czujecie jako "przeskok" to zmiana materiału po którym palec przesuwacie... aparat razem z ramką jest na ~1mm schowany.

Opublikowano (edytowane)

@Nezumi i @majdan12  w mojej wersji gold ramka aparatu wystaje ponad obudowę, aczkolwiek jest to różnica 0,1-0,2 mm. Szkło aparatu jest poniżej ramki. W razie wątpliwości pomiar nie był robiony za pomocą palca :) . Mi piątka nie była nigdy rozbierana, a plecki są oryginalne i dobrze spasowane. Być może są minimalnie cieńsze od innych wersji kolorystycznych lub tak po prostu Chińczykom wyszło.

@Pyziaty jeśli chcesz sprawdzić, czy jest krzywy, to połóż Mi5 na płaskiej powierzchni (np. biurka), ale ekranem do spodu. Tylko wysuń minimalnie, tak aby nie opierał się o czytnik palców. U mnie leżąc na pleckach minimalnie się chwieje, ale na ekranie już nie, więc wygląda na to, że jeszcze nie zdążyłem go skrzywić.

Edytowane przez wolf
Opublikowano
1 godzinę temu, wolf napisał:

@Nezumi i @majdan12  w mojej wersji gold ramka aparatu wystaje ponad obudowę, aczkolwiek jest to różnica 0,1-0,2 mm. Szkło aparatu jest poniżej ramki. W razie wątpliwości pomiar nie był robiony za pomocą palca :) . Mi piątka nie była nigdy rozbierana, a plecki są oryginalne i dobrze spasowane. Być może są minimalnie cieńsze od innych wersji kolorystycznych lub tak po prostu Chińczykom wyszło.

@Pyziaty jeśli chcesz sprawdzić, czy jest krzywy, to połóż Mi5 na płaskiej powierzchni (np. biurka), ale ekranem do spodu. Tylko wysuń minimalnie, tak aby nie opierał się o czytnik palców. U mnie leżąc na pleckach minimalnie się chwieje, ale na ekranie już nie, więc wygląda na to, że jeszcze nie zdążyłem go skrzywić.

Spróbuję

2 godziny temu, Panchoss napisał:

@Pyziaty
Może lewy górny róg odrobinkę "sprężynuje" ale nie wiem czy to choćby milimetr i trzeba naprawdę bardzo dobrze się przyglądać.
Do tego stopnia że nie uważam tego za faktyczną "deformację" etc.

@majdan12
Co Ty wiesz o wygiętych telefonach :D Przez ostatni rok użytkowałem LG G Flex 2, każde wyjęcie telefonu z kieszeni wiązało się z czyimś komentarzem "jak Ty go tak wygiąłeś?!" :P 
Teraz niestety muszę go sprzedać ze zbitą szybką i zastanawiam się nad ceną :v 

Dokładnie. To jest wręcz niezauważalne ale to mnie zaciekawiło. Możliwe że to jest jakaś dolegliwość tego telefonu. Nie narażałem go na wygięcia. A na ekranie jest stabilny. Tak jak mówiłem, jest to sprężynowanie w zakresie 0,1-0,2mm.

• Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...