illusion3 Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Witam, to mój pierwszy post na forum. Mam problem z Xiaomi mi5c, użytkowowałem 10 dni no i po 10 ekran zaczął migotać, aż w końcu przestał działać. Otworzyłem spór na Aliexpress, telefon kupilem ze sklepu Eternal. Kazali mi podlaczyc przez PC suite, telefon nie jest wykrywany przez komputer. Mam Windows 10. Co moge z tym zrobic czy da sie go naprawić czy po prostu straciłem 1000 zł?
tpawel Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Reinstalacja softu raczej nie pomoże na padnięty wyświetlacz. Masz u nich pół roku gwary, a jeśli udało się otworzyć spor to eskaluj, może Ali jakiś refund uzna. Ekran kosztuje jakieś 45$ więc jakiejś wielkiej tragedii nie ma
illusion3 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 Po tych objawach z filmików można stwierdzić, że nie działa wyświetlacz? Odpisali mi, żebym ściągnął PC suite, zainstalowałem próbowałem połączyć sie ale bezskutecznie. Napisałem do nich, że chce zwrot kasy lub nowy telefon. Czekam na odpowiedz, sprawa ciągnie się od tygodnia. Jestem zrezygnowany, co więcej to był 5 telefon który kupiłem u nich w sklepie, więc powinni widzieć moją historię zakupową. Poniżej kolejne filmiki. https://streamable.com/qbb3c https://streamable.com/ie51v
tpawel Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Fw od kolegi nie zalogowanego na tym forum:Koles z mi5c padnitym. Moim zdaniem poprostu mu się zwiesił i wyłączył. Niech wcisnie i trzyma bardzo długo power, jeśli wie, że bateria jeszcze była naładowana. A jak nie to niech urichomi tryb fastboot vol- i power i niech sflashuje za pomoca najnowszego xiaomiflash anie zadne pc suite. No i xiaomiflash np z grudnia 2016 a nie miflash.
illusion3 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) 41 minut temu, tpawel napisał: [...] Niech wcisnie i trzyma bardzo długo power, jeśli wie, że bateria jeszcze była naładowana. A jak nie to niech urichomi tryb fastboot vol- i power i niech sflashuje za pomoca najnowszego xiaomiflash anie zadne pc suite. No i xiaomiflash np z grudnia 2016 a nie miflash.[...] Na filmikach widac jak trzymam caly czas power i nic. Jak uruchomić tryb fastboot vol- ? Rozumiem, że mam sciagnac proggram ktory sie nazywa xiaomiflash ? I dlaczego z grudnia 2016, skoro wtedy nie bylo mi5c ? Edytowane 25 Lipca 2017 przez illusion3 zle zacytowanie
galakty Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Jeśli komputer nie widzi telefonu, to albo nie masz sterowników albo padła płyta... Sam padnięty ekran pozwoliłby na włączenie czy wykrycie telefonu.
tpawel Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 I znowu fw:A co do xiaomiflash to niech pobierze najnowsza wersje jaka jest. A i co ma wykryc pc jak telefon jest wylaczony to zadnego nie wykryje. Musi wejsc w fastboot i wykryc w xiaomiflash, ktory zainstaluje stery. Przeciez to telefon z prockiem xiaomi, to na bank nie ma sterow w systemie, a miflash 2016.04.01 nie ma tez sterow do niego, dlatego mowie o xiaomiflash, o ile mnie pamiec mnie nie myli ostatnia wersja jest z grudnia.Podlacz wylaczony telefon i zobacz czy mi pc suite Ci wykryje hehe.Sent from my MI 5C using Tapatalk 1
illusion3 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 MiFLash potrzebuje skryptu do zaladowania abym mogl sfhlaszowac, nie ma go. W folderze Xiaomi, ktory zostal zainstalowany razem z programem, skad go moge pobrac ?
tpawel Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Romy są na en.miui.com, przy okazji złap jakiś dobry poradnik bo widać że nie bardzo ogarniasz, a nie ma co pisać 10raz to samo...
illusion3 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 Sciagalem ten xiaomi.eu_multi_MI5c_V8.5.3.0.NCJCNED_v8-7.1.zip ale on nie posiada skryptu, wczesniej przez pomylke sciaganalem chnski ale mialem blad przy flashowaniu. Prosze pomozcie, mam tutaj internet limitowany 15 gb, zaraz mi sie skonczy. Proszę o dokladny link, telefon jest widziany przez program MiFlash z grudnia 2016.
galakty Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Bo to wersja pod TWRP jest, a Ty potrzebujesz pod MiFlash. Zajrzyj na en.miui i stamtąd ściągnij. 1
tpawel Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Nie działa bo wrzucasz rom pod twrp i to na odblokowany bootloader. Co Ty w ogóle za rom miałeś?Chiński był ok, bo przez miflash nie puścisz nic innego. Nie ma globala na ten telefon. W tym chińskim jest j.angielski. 1
tpawel Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Romy tgz( pod miflash) są tutajmiui.com/shuaji-393.htmlSzukaj do mi5c, na translatorze jakoś ogarniesz.
illusion3 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 (edytowane) Author: MIUI Official TeamVersion: V8.5.3.0.NCJCNED (MIUI8) Size: 1.2G Ten sciągnałem i niestety znowu nie ma skryptu. Ponownie wrzucilem ten chinski meri_images_V8.5.3.0.NCJCNED_20170615.0000.00_7.1_cn_b688944eb2.tgz (jedyny ktory ma skypt aby sie w programie zaladowal) ale podczas klikniecia flash wyskauje taki komunikat "[21:17:16]:4 390c8d92 0,4888011s [21:17:16 390c8d92]:error:"Flash modemarm error" edit: na tej stornie na ktorej podales, jest jeszcze jeden chinsi ROM i rowniez ten sam komunikat. Tragedia, spedzilem dzisiaj nad tym 6 godzin i nadal mam trupa zamiast telefonu. Edytowane 25 Lipca 2017 przez illusion3
galakty Opublikowano 25 Lipca 2017 Opublikowano 25 Lipca 2017 Coś tam piszą o tym błędzie i odsyłają do chińskiej strony. Generalnie słaba sytuacja, bo mi5c jest super rzadkim modelem i kupowanie go w Polsce to proszenie się o kłopoty. Ja bym walczył o spór jednak, szkoda nerwów i swoich pieniędzy,
illusion3 Opublikowano 25 Lipca 2017 Autor Opublikowano 25 Lipca 2017 Jestem zrezygnowany, 27 lipca mija dzien w ktorym mam sie dogadac ze sprzedającym, jesli nie to jeszcze tydzien na rozpatrzenie sprawy ma Aliexpress. Nic mi innego nie pozostaje jak czekać. Ktokolwiek z forumowiczów ma doświadczenie w tego typu sporach? Jakiego rozwiązanie moge się spodziewać? 1
wonzki Opublikowano 2 Września 2017 Opublikowano 2 Września 2017 (edytowane) Dnia 25.07.2017 o 18:31, illusion3 napisał: Na filmikach widac jak trzymam caly czas power i nic. Jak uruchomić tryb fastboot vol- ? Rozumiem, że mam sciagnac proggram ktory sie nazywa xiaomiflash ? I dlaczego z grudnia 2016, skoro wtedy nie bylo mi5c ? Fastboot uruchamiasz trzymając jednocześnie przyciski home,volume - , power puszczasz power trzymając nadal volume - i home aż do momentu jak zobaczysz na ekranie fastboot oczywiście jeśli w twoim przypadku nie jest uszkodzony ekran analogicznie wchodzi się w tryb recovery tylko trzymasz przycisk volume + Jeśli uda Ci się uruchomić w ten sposób telefon i będziesz miał na ekranie ludzika z napisem fastboot to ekran raczej jest ok tak myślę Edytowane 2 Września 2017 przez wonzki
Rekomendowane odpowiedzi