Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przed chwilą dzwonił do mnie kumpel w sprawie Red Rice'a (na MTK) i mówi że ekran padł, nic nie widać na ekranie, telefon działa normalnie (bo na czuja odebrał połączenie). Wyciągał kilka razy baterię, telefon nie upadł czy coś, po prostu nagle ekran przestał świecić.

Co robić? Wysyłać do Chin na gwarancję czy coś pokombinować? Tel kupiony 22 kwietnia, używany od 2 maja więc prawie nówka. Zaraz do mnie z nim wpadnie, zobaczę co jest pięć.

Jakieś sugestie? Z góry dzięki.

Opublikowano

Jak sam z siebie to lepiej na gwarancję. Jeśli coś naprawdę padło to będzie trudno naprawić samemu. Dodatkowo na jednej śrubce jest plomba, gwarancja będzie utracona.

Opublikowano

Wiadomo, a może spróbować najpierw wgrać czystego softa przez SP Flash? Choć wiem że i tak to pewnie nic nie da - co ma soft do ekranu, no ale może jednak spróbować?

Chinka mi piszę że zanim wyślę na gwarancję do nich warto spróbować wgrać czysty soft.

Ma ktoś może link do SP Flash wraz z plikiem dla Hongmi/Red Rice? Byłbym wdzięczny.

Opublikowano

Dokładnie, prawie równolegle z tematem napisałem do Acida ;)

Niestety, telefon mimo wgrania czystego softu nadal nic nie wyświetla, szkoda.

Zostaje wysyłka do Chin.

Ktoś się orientuje ile taka wątpliwa przyjemność będzie kosztować mniej więcej?

Opublikowano

Przesyłka listowa polecona priorytet (  ekonomicznej nie ma) :
ponad 100g-350g 18,30 zł
ponad 350g-500g 29,30 zł
ponad 500g-1000g 50,30 zł

Opublikowano

UFF, zmieścimy się do 0,5kg na luzie :D

I o co mamy poprosić na poczcie, o "Przesyłkę listową poleconą priorytet"?

Kupione w Goldway, stragan na Aliexpress, więc wysyłka do Chin ;) Bardzo dobry kontakt, szybko odpisują i dobrze operują angielskim o dziwo.

O powrót się nie boję, wyślą jak zawsze pocztą holenderską TN, co leci do nas 10-12 dni max. przez Amsterdam ;D

PS. kumpel był na poczcie i mówi że koszt do pół kilo to 89zł O.o nie wiem co powiedział, jaka paka no ale 3x więcej niż tutaj piszecie, wtf?

Serio, czym to wysłać i jak się paczka konkretnie powinna nazywać? Dzięki ;)

Opublikowano (edytowane)

Zagadaj jeszcze do sprzedawcy bo czasami nie każą wysyłać barii, kabli etc ( pewnie mają  swoje takie na testy ) i waga by wtedy znacząco spadła. Wysyłasz listem, nie paczką. Obcykaj tylko byś się zmieścił w gabarytach.

Edytowane przez mewa
Opublikowano

Ok, porozmawiam ze sprzedawcą, mam nadzieję że nie będzie problemu jak wyślę dobrze zapakowany telefon bez baterii i kabli właśnie ;) jutro będę pisał z nimi, także jak coś to tutaj będę robił update jak sprawa wygląda, może komuś się przyda ;)

A jeszcze jedno bo nie mam jak sprawdzić, jak wygląda sprawa z gabarytami? Bo chętnie bym wysłał sam telefon w pudełku, ale boję się o max wymiary dla tej konkretnej formy wysyłki. Dzięki :-)

Note | Swype | Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Listy:

GABARYT A to przesyłki o wymiarach:
MINIMUM - wymiary strony adresowej nie mogą być mniejsze niż 90 x 140 mm,
MAKSIMUM - żaden z wymiarów nie może przekroczyć: wysokość 20 mm, długość 325 mm, szerokość 230 mm.

GABARYT B to przesyłki o wymiarach:
MINIMUM - jeśli choć jeden z wymiarów przekracza wysokość grubość 20 mm lub długość 325 mm, lub szerokość 230 mm,
MAKSIMUM - suma długości, szerokości i wysokości (grubości) 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm.

Edytowane przez mewa
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam właśnie padniętego Red Rice od kolegi, który kupił ode mnie. Próbowałem go reanimować przy pomocy SP Tools jednak podczas flashowania pełnego romu postęp zatrzymuje się i wywala błąd 4008 co prawdopodobnie jest oznaką uszkodzonej płyty, a właściwie kości pamięci na płycie. Napiszcie mi jeżeli wiecie gdzie wysłać telefon kupiony w IbuyGou? Wysyłał ktoś tam telefon, może poradzi co i jak?

Opublikowano

Po pierwsze skontaktuj się z Yoyo na stronie ibuygou ( ona obsługuje m.in Polskę) najlepiej przez czat w godzinach porannych, po uzgodnieniu może będziesz mógł wysłać kurierem do MiCenter w Bułgarii ( nie miałbyś problemu potem z UC) . Pisz zwięźle prostymi zdaniami, a kiedy kupiłeś telefon

Wysłane z mojego MI 3W

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pisałem do Ibuygou i napisali mi:

I would suggest first speaking to the guys over at MIUI Polska forum then we can go from there? Did you speak to Bartek?

tylko nie wiem o kogo chodzi, może niech się ujawni :)

Walczę o numer RMA, żebym mógł wysłać telefon do Mi Center, ale widzę, że ociągają się z tym.

Opublikowano

Lol. O mnie chodzi ;-)

Tylko nie wiem czemu niby na forum kierują. Przecież jak masz padnięty telefon to co my możemy zrobić? Spflash nie pomógł to kaplica. Niech napiszą co masz zrobić i tyle.

Opublikowano (edytowane)

Napisałem im, że nie rozwiązaliśmy problemu, odpisali, że przekazują do Yoyo w celu rozpoczęcia procedury RMA.

No niestety, wysyłka do Chin:

"I am sorry to hear that your phone still can't work.

Pls Return the phone (no accessories )to us for checking and repairing since the 1 year warranty can be used only in China.
Here is our address:
ATTN: Liu Xiong
Address: 3A16~18,HaoYe Nga Court,Xinhu Road,Xixiang,Bao'an,shenzhen, China 518000
Tele: 86-755-29761915
Usually we suggest you select the registered airmail around 20USD (mark it as a MP3 player or a gift) when you return, and the declared value should be 20USD.
leave a message of your order number and the problem on the package when you return it, thanks
Tell me when you send it back to us, thanks"

Macie jakieś doświadczenia z wysyłką do Chin telefonu w ramach gwarancji? Wysłać to pocztą polską jako przesyłka listowa z zadeklarowaną wartością? 
Edytowane przez Zenek
Opublikowano

Ja gdy ostatnio wysyłałem RedRice'a (1 post tego tematu, nie ja a raczej kumpel) do chin to wysłał paczkę jako "przesyłka polecona (tak jest napisane na kartce z danymi, i przesyłka taka sama jak podali koledzy tutaj, wystarczy przejrzeć temat), zapłacił niecałe 20zł. Koniecznie musisz poprosić o numer do śledzenia przesyłki (żeby chińczycy mogli śledzić/zweryfikować przesyłkę.

Opublikowano

Ja go pakowałem, wysłałem SAM telefon, bez baterii, bez kabli, papierków tylko sam telefon. Dogadałem z chińczykami że tak wyślemy telefon, zgodzili się. Jako gift? A po co? Jako telefon do naprawy. 

Ale to RedRice kupiony na Aliexpress, inne procedury są dla ibuygou, musisz porozmawiać z nimi i niech ci swoją procedurę dadzą.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam raz jeszcze, jako założyciel tematu chciałem tylko napisać, że naprawiony telefon Redmi dotarł do nas jakiś tydzień temu, wszystko śmiga jak powinno.

Opłaty łączne:

około 20zł wysyłka do Chin (dość długo leciało tam)

-10$ (ok. 30zł) za wysyłkę pocztą holenderską do Polski.

Dodam że z chin do nas paczka leciała dokładnie 10 dni. Musiałbym sprawdzić dokładnie kiedy w ogóle wysłaliśmy telefon, kolega dość długo zwlekał z wysłaniem, nie wiem czemu, a Goldway raz dwa uwinęli się z naprawą.

Chyba można zamykać (ale nie kasować bo może komuś się przyda), pozdrawiam.

Opublikowano

Ja odsyłałem do Chin.

Polska -> Chiny (14 dni) - 18,30zł Pocztą Polską

Naprawa (8 dni) - Wymiana płyty głównej.

Chiny -> Polska (3 dni) - 24$ DHL.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jaka parodia.

Kumpel poużywał RedRice'a po naprawie 2 tygodnie i znowu mu padł, tym razem w ogóle na amen, dioda nie świeci, kilka h ładowania nic nie dało. Trafił na wadliwy model, masakra jakaś.

Czujecie to? Jak kupił Redrice'a pouzywał go 1,5 miecha i padł ekran, teraz wrócił z naprawy, 2 tygodnie i telefon nie żyje, jakieś fatum :D

Wieczorem spróbuję dla zasady wgrać SP Flash Toolem softa, choć czuję że to nic nie da.

Będę starał się o zwrot pieniędzy, ew. wymianę na RedRice 1s, ciekawe czy da radę.

Sprzedałem Note i zaraz Mi-2, myślałem nad Redrice 1s dla siebie (zanim nie wyjdzie Mi-4 64gb czarny za normalną cenę) ale na złość się boję że będę miał cyrk jak mój kumpel ;)

Edit: Naprawiłem Hongmi, działa.

Wgrałem chyba z 5 razy czysty chiński soft przez SP Flash Toola, dopiero za 5tym podejściem zaskoczyło, prędzej telefon nie chciał wstać. Telefon umarł 2 tygodnie po wgraniu Miui Polska 17.0.0, zobaczymy czy teraz na tej wersji będzie ok.

Edytowane przez checkmate
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...