Zielistek Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 (edited) Witam i pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów! Jestem początkującym użytkownikiem Red Rice 1S, proszę o cierpliwość i wyrozumiałość. Wiem że aby dobrze poznać urządzenie, muszę się się sporo nauczyć, więc do rzeczy: 1. Po podłączeniu telefonu do peceta, zgłasza się jako napęd CD z możliwością zainstalowania Chińskiej wersji - "MiPhoneManagera". Kreator znajdowania nowego sprzętu, próbuje zainstalować HM 1S, ale nie może znaleźć wymaganego oprogramowania. Podobnie wygląda sprawa z MTP. Proszę o pomoc - jak skutecznie łączyć tel. z PC kablem USB? 2. Czy jest możliwość ustawienia fotoaparatu tak aby fotki/filmy zapisywał na karcie pamięci? Informacje o telefonie: MIUI Polska Nazwa urządzenia - Redmi Model - HM 1SW Wersja Android - 4.3.JLS36C Wersja MIUI - MIUI-4.5.29 Edited June 6, 2014 by Zielistek
Acid Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 Nie ma na razie takiej możliwości w MIUI. 6GB pamięci powinno na razie wystarczyć na fotki.
Zielistek Posted June 6, 2014 Author Posted June 6, 2014 Nie ma na razie takiej możliwości w MIUI. 6GB pamięci powinno na razie wystarczyć na fotki. Rozumiem że odpowiedź tyczy punktu drugiego, a czy jest możliwość podłączenia telefonu do PC przez USB?
Acid Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 Oczywiście, że jest. Tylko, to czy Ci się uda zależy od systemu operacyjnego i czy masz sterowniki do MTP. Ja w Ubuntu wtykam kabel i mam telefon dostępny. Niestety windowsy są tu upośledzone. Jak masz XP to musisz poczytać w necie o MTP. Vista/7 powinno grać automatycznie lub ew. po dograniu sterowników z windows update. No i czy czasem na tym napędzie cd nie ma sterowników?
lucas7911 Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 A jaki system, u mnie na W8.1 wykrywa jako MTP ( pamięć lub dysk multimedialny - chyba jakoś tak) od razu po podłączeniu
Zielistek Posted June 6, 2014 Author Posted June 6, 2014 Z tego co poczytałem w necie, głównie problemy z połączeniem przez USB mają użytkownicy XP, tak jak ja. Zmiany systemu w najbliższym czasie nie przewiduję, fotoaparat system widzi a do plików na razie musi wystarczyć FTP. Zamierzam konsekwentnie drążyć temat USB - XP dalej, każda pomoc mile widziana.
lucas7911 Posted June 6, 2014 Posted June 6, 2014 Ja już od czasów dwóch poprzednich telefonów, używam FTP jako głównej metody kopiowania plików do i z telefonu, mój Lan osiąga 1,8-2,0 MB/s więc kopiowanie nawet dużych plików (głównie filmów) odbywa się dosyć szybko i mogę to wykonać nawet nie podchodząc do komputera
paralityk Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 (edited) Witam, to jak należy wrzucić plik update.zip na pamięć wew 1s ? (posiadam PC sytem - xp) oczywiście jest problem z instalacją sterowników w PC Mogę to zrobić w ten sposób: wrzucić update.zip na serwer i następnie go pobrać przez Wi - Fi na telefon i postępować dalej jak w metodzie 2 ? Edited June 8, 2014 by paralityk
lucas7911 Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 Oczywiście że możesz pobrać przez wifi, wrzuć do głównego katalogu tam gdzie masz foldery m.in download,movies,music ale nie do żadnego folderu
paralityk Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 Super, dzięki za pomoc. Może przydałoby się wrzucenie na jakiś serwer ogólniedostępny pliku update.zip dla potomnych
lucas7911 Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 Ale wtedy nie można by było wybrać numeru ROMu a ma to duże znaczenie dla późniejszej stabilności, a tak to każdy pobierze z archiwum odpowiedni plik ( w sumie zawsze możesz pobrać przez telefon i zmienić nazwę już w pamięci )
paralityk Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 No tak. Pojawił się problem zapisałem to na SD karcie telefonu, jak mogę ją przerzucić? do pamięci wew?
paralityk Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 (edited) Potrzebuję do tego jakiejś aplikacji? Dziwne postępuję krok po kroku z instalacją (met 2) i mi wyskakuje że plik musi się znaleźć się na SD i nazywać się update.zip Edited June 8, 2014 by paralityk
lucas7911 Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 Nie zrobisz to nawet wbudowanym menedżerem plików, po prostu znajdź na karcie sd w telefonie i skopiuj na pamięć wewnętrzną
paralityk Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 Ok. Udało się. Teraz zastanawiam się czy robić reset do ustawień fabrycznych.
lucas7911 Posted June 8, 2014 Posted June 8, 2014 Ale już wgrałeś ten ROM? Ja po aktualizacji zawsze robiłem, nawet jak miałem inne telefony, nie lubię mieć pozostałości przy świeżym systemie
kleryk88 Posted June 10, 2014 Posted June 10, 2014 a powiedzcie mi na red rice 1s nie ma takiej zakładki jak była na red rice "połączenie usb" gdzie można było ustawić jako co miał się telefon łączyć z kompem często używałem opcji tylko ładowanie jest jakaś możliwość by to przywrócić
Acid Posted June 10, 2014 Posted June 10, 2014 Ona nie była tam fabrycznie. Ja ją dodawalem do romow dla starych redmi.
kleryk88 Posted June 10, 2014 Posted June 10, 2014 a dało by radę zrobić coś takiego dla 1s było to bardzo przydatne
Acid Posted June 10, 2014 Posted June 10, 2014 Pewnie tak. Ale ja wolę zostawić wszystko stock. Ta opcja nie jest wcale potrzebna. Wysłane z MI3
kleryk88 Posted June 10, 2014 Posted June 10, 2014 (edited) ja Cię rozumiem ale jeżeli nie jest to dużym problemem to czemu tego nie dodać a uważam funkcjonalność dla osób które ładują telefon za pomocą kompa jest duża bo nie włącza się za każdym razem kilka dodatkowych dysków a tylko telefon jest ładowany EDIT: co jeszcze zauważyłem szybkość ładowania z gniazdka usb zmalała jak teraz nie da się włączyć tylko ładowania A da się jakoś samemu dodać tą funkcję Edited June 10, 2014 by kleryk88
ddr Posted June 13, 2014 Posted June 13, 2014 Poprzedni te telefon również ładowałam z kompa, ale z redmi to masakra, ładowarka 1A leci jak burza, wystarczy godzina, na kompie w 2 nawet połowy nie ładuje. Wysłane z mojego HM 1SW przy użyciu Tapatalka
Numb Posted June 13, 2014 Posted June 13, 2014 Komp jeśli nie ma specjalnej opcji w USB do ładowania to daje tylko 0.5 A, dlatego idzie wolno.
ddr Posted June 13, 2014 Posted June 13, 2014 0,5 to max, u mnie przeważnie leci trochę mniej Wysłane z mojego HM 1SW przy użyciu Tapatalka
kleryk88 Posted June 13, 2014 Posted June 13, 2014 nie wiem albo to jest jakiś efekt placebo ale jak dla mnie jak teraz nie mogę włączyć opcji "tylko ładowanie" to znacznie wolniej idzie ładowanie za pomocą kompa
Recommended Posts