Baryla Opublikowano 13 Czerwca 2017 Opublikowano 13 Czerwca 2017 Witam Testował może ktoś z was prędkości wifi przy paśmie 5G i standardzie ac? Mimo że teoretycznie powinno działać z prędkością 866 w realu wychodzi koło 40? Oczywiście nie ma innego routera pracującego na tej samej częstotliwości. Teraz szukam winnego, telefon czy router?
tpawel Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 A ta Apka mierzy prędkość neta po WiFi czy prędkość połączenia pomiędzy urządzeniami?
Baryla Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Prędkość pomiędzy urządzeniami wewnątrz sieci, na dole masz ścieżki. Xiaomi USB 0 to dysk usb adata z usb 3.0 podpięty pod router, drugi screen to test prędkości z wdmycloud podpięty po kablu. Jak w pierwszym wypadku wąskim gardłem może być właśnie złącze USB w routerze, tak w drugim wiem że chmura działa zdecydowanie szybciej na kablu. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Baryla
SLiM Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 @Baryla jaką prędkość R/W ma pamięć w MI4C ?
Baryla Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2017 1 godzinę temu, slimdick napisał: @Baryla jaką prędkość R/W ma pamięć w MI4C ? No tego nie brałem pod uwagę... Przeprowadziłem szybki test, skopiowałem kilka plików z jednego miejsca na tel na drugie, wynik to niecałe 50 mega na sekundę, więc tu raczej nie ma wąskiego gardła... No chyba że to źle mierzę
galakty Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Przypomina to czasy premiery USB 3.0... Nagle transfery miały być zabójcze, w teorii do GigaBajtów na sekundę, a jak ktoś kupił taki dysk to się okazywało, że nawet 100 MegaBajtów nie może uzyskać Skoro widzisz, że przenoszenie pamięci w telefonie idzie z prędkością 45 MB/s, to jak chcesz coś pobrać szybciej po WiFi? Nawet jeśli sieć to oferuje, to telefon nie nadąży z zapisywaniem, a nie ma jakiegoś bufora, który pozwoliłby mu na późniejszy zapis. Sieć zwalnia gdy telefon nie wyrabia. Tak czy siak do testu powinieneś użyć benchmarka pamięci, a nie kopiowania ręcznego.
Baryla Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Nie chcę pobrać szybciej niż kopiuje, po Wi-Fi leci około 40 megabitów na sekundę a kopiowanie wewnątrz 40 megabajtów, będę szczęśliwy gdy osiągnie prędkość 20-30 megabajtów po Wi-Fi. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Baryla
SLiM Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 [mention=13952]Baryla[/mention] po pierwsze to zdecyduj się jakich jednostek używasz przy pomiarach czy MB/s czy Mb/s [mention=7568]galakty[/mention] te programy do pomiaru prędkości tworzą pliczek i go zapisują i kopiują robią praktycznie to samo co on zrobił ręcznie.
galakty Opublikowano 14 Czerwca 2017 Opublikowano 14 Czerwca 2017 Dobra, teraz wiem o co Ci chodzi. Musiałbyś sprawdzić na innym odbiorniku i innej sieci... Może być tak, że router po prostu wysiada i ma mniejszą przepustowość. A może coś blokuje przesył, a może antena niedokręcona, może być wszystko.
Baryla Opublikowano 14 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Na benchmarku wyszły wartości jeszcze lepsze niż na pomiarze kopiowania, dlatego wolę patrzyć na realne wartości. Sygnał jest mocny i jestem sam na paśmie, więc zakłócenia radia raczej nie biorę pod uwagę. Wiem że zmiennych jest wiele, dlatego pytałem o doświadczenie z tym telefonem, na innym routerze, bo mimo że mamy 21 wiek to nadal ciężko jest uświadczyć urządzenia pracujące w tym standardzie... Edit: Zagadka rozwiązana. Producent routera mi3 podaje, że gniazdo WAN ma ograniczenie do 100Mbs otóż z moich obserwacji wynika, że nie tylko wan jest ograniczony do 100Mbs ale wszystkie połączenia kablowe. Więc jeżeli łączymy się przez WiFi z czymkolwiek po kablu to mamy kaganiec na 100Mbs. Swoją drogą i tak brakuje paru megabajtów... Edytowane 14 Czerwca 2017 przez Baryla
Rekomendowane odpowiedzi