Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Testował może ktoś z was prędkości wifi przy paśmie 5G i standardzie ac? 

Mimo że teoretycznie powinno działać z prędkością 866 w realu wychodzi koło 40?  Oczywiście nie ma innego routera pracującego na tej samej częstotliwości. 

Teraz szukam winnego, telefon czy router? 

Screenshot_2017-06-13-21-09-21-179_com.pzolee.android.localwifispeedtester.thumb.png.96cda8d2537c201e77b829e8abacda77.pngScreenshot_2017-06-13-21-10-16-308_com.pzolee.android.localwifispeedtester.thumb.png.5b530608bdcb0632dceec049dc081031.png

Opublikowano (edytowane)

Prędkość pomiędzy urządzeniami wewnątrz sieci, na dole masz ścieżki. Xiaomi USB 0 to dysk usb adata z usb 3.0 podpięty pod router, drugi screen to test prędkości z wdmycloud podpięty po kablu. Jak w pierwszym wypadku wąskim gardłem może być właśnie złącze USB w routerze, tak w drugim wiem że chmura działa zdecydowanie szybciej na kablu. 

Edytowane przez Baryla
Opublikowano
1 godzinę temu, slimdick napisał:

@Baryla jaką prędkość R/W ma pamięć w MI4C ? :P 

No tego nie brałem pod uwagę... 

Przeprowadziłem szybki test, skopiowałem kilka plików z jednego miejsca na tel na drugie, wynik to niecałe 50 mega na sekundę, więc tu raczej nie ma wąskiego gardła... 

No chyba że to źle mierzę

Screenshot_2017-06-14-10-33-25-893_com.estrongs.android.pop.png

Opublikowano

Przypomina to czasy premiery USB 3.0... Nagle transfery miały być zabójcze, w teorii do GigaBajtów na sekundę, a jak ktoś kupił taki dysk to się okazywało, że nawet 100 MegaBajtów nie może uzyskać :D

Skoro widzisz, że przenoszenie pamięci w telefonie idzie z prędkością 45 MB/s, to jak chcesz coś pobrać szybciej po WiFi? Nawet jeśli sieć to oferuje, to telefon nie nadąży z zapisywaniem, a nie ma jakiegoś bufora, który pozwoliłby mu na późniejszy zapis. Sieć zwalnia gdy telefon nie wyrabia.

Tak czy siak do testu powinieneś użyć benchmarka pamięci, a nie kopiowania ręcznego.

Opublikowano (edytowane)

Nie chcę pobrać szybciej niż kopiuje,  po Wi-Fi leci około 40 megabitów na sekundę a kopiowanie wewnątrz 40 megabajtów, będę szczęśliwy gdy osiągnie prędkość 20-30 megabajtów po Wi-Fi. 

Edytowane przez Baryla
Opublikowano

[mention=13952]Baryla[/mention] po pierwsze to zdecyduj się jakich jednostek używasz przy pomiarach czy MB/s czy Mb/s  

[mention=7568]galakty[/mention] te programy do pomiaru prędkości tworzą pliczek i go zapisują i kopiują robią praktycznie to samo co on zrobił ręcznie.

2b06ab5a0eb42405d19da9ad7c5dea52.jpg

Opublikowano

Dobra, teraz wiem o co Ci chodzi.

Musiałbyś sprawdzić na innym odbiorniku i innej sieci... Może być tak, że router po prostu wysiada i ma mniejszą przepustowość. A może coś blokuje przesył, a może antena niedokręcona, może być wszystko.

Opublikowano (edytowane)

Na benchmarku wyszły wartości jeszcze lepsze niż na pomiarze kopiowania, dlatego wolę patrzyć na realne wartości. 

Sygnał jest mocny i jestem sam na paśmie, więc zakłócenia radia raczej nie biorę pod uwagę. 

Wiem że zmiennych jest wiele, dlatego pytałem o doświadczenie z tym telefonem, na innym routerze, bo mimo że mamy 21 wiek to nadal ciężko jest uświadczyć urządzenia pracujące w tym standardzie...

Screenshot_2017-06-14-11-11-45-337_com.a1dev.sdbench.png

Edit:

Zagadka rozwiązana. Producent routera mi3 podaje,  że gniazdo WAN ma ograniczenie do 100Mbs otóż z moich obserwacji wynika, że nie tylko wan jest ograniczony do 100Mbs ale wszystkie połączenia kablowe. Więc jeżeli łączymy się przez WiFi z czymkolwiek po kablu to mamy kaganiec na 100Mbs. Swoją drogą i tak brakuje paru megabajtów... 

Edytowane przez Baryla
  • Nezumi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...