Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

ostatnio chciałem spolszczyć sobie lockscreen z motywu mood. W tym celu przegrałem total commanderem pliczek lockscreen z katalogu /data/system/theme na PC, tam wyedytowałem co trzeba i przegrałem pliczek spowrotem na telefon. Po restarcie systemu mogłem już się cieszyć elegancko poprawionym lockscreenem…niestety nie na długo :(

Nie wiem czemu (i tu chciałbym, by ktoś mi wyjaśnił jak wie) telefon po jakimś czasie sam (!) zmienia cały motyw na domyślny. Ponadto wówczas po restarcie potrafi zawisnąć na dobre na logo mi.xiaomi.com albo nie wgrać wszystkich elementów systemu jak np. tapety czy niektórych aplikacji, nie wspominając już o totalnym wipe wbudowanej karty. Po takiej zawieszce próbowałem z poziomu recovery zrobić update.zip dla systemu 1 ale wyskakiwał komunikat signature verification error (czemu? co to oznacza?). Ostatecznie wskrzesiłem system 1 bootując fona w system 2 i robiąc jeszcze raz aktualizację ROMu z pliku. Niestety wszystkie dane i ustawienia poszły się kochać i musiałem wszystko ustawiać od nowa!

W związku z tą nieprzyjemną akcją pytanie-gwóźdź programu:

W jaki sposób najpewniej wykonać odpowiedni backup systemu, by po katastrofie nie ustawiać wszystkiego od nowa?

Opublikowano

Nieprawda. Tzn można jak kolega zainstaluje CWM. A to nie jest wymagane do działania telefonu.

Kopię robicie przez Kopia MIUI. I to nie jest jakieś odkrycie ameryki bo ta apka jest do tego dedykowana.

A potem kopie można sobie przenieść na komputer. Kopie MIUI są w /sdcard/MIUI/backup.

Kopie (dawny nandroid backup) w CWM recovery to to samo i też musiałbyś przenieść na komputer dla bezpieczeństwa.

Ponadto w przypadku Kopii MIUI możesz przenieść backup też na inny telefon, niekoniecznie MI3. A tego z CWM już nie.

No i jak zawsze w tych przypadkach polecam synchronizacje z kontem Xiaomi. Dla smsów i kontaktów chociaż.

Nie wiem jak kolega wymazał sobie dane z pamięci USB ale będąc w recovery mógł jakoś skorzystać z polecenia wipe user data czy jakoś tak. Akurat MI3 ma buga w recovery i to powoduje też wipe pamięci USB...

• Like 1
Opublikowano

Też się zgarbiłem jak zobaczyłem, że mam wymazane USB do zera. Najprawdopodobniej coś nie poszło przy restarcie fona. Nie odłączyłem go od kompa gdy restartowałem telefon i zamarzł na logo MI. W recovery nie używałem poleceń wipe. Chciałem tylko za wszelką cenę wskrzesić system 1. Na tą chwilę mam już wszystko ustawione na nowo. Zrobiłem też backup apką od MIUI i już pliczek śpi na kompie też w razie wypadku. Z chmurą xiaomi sync mam na kontakty i notki i to mi styka. W przyszłości marzy mi się jeszcze opcja synchronizacji kalendarza z chmurą xiaomi. Czuję w gnatach, że kiedyś się doczekam ;)

Tak czy owad dzięki wszystkim za odpowiedzi! Życzę jak najmniej faili tego kalibru.

Opublikowano

Ja kilka razy próbowałem odzyskiwać dane z tej kopii MIUI i jakoś nigdy mi się to skutecznie nie udało. Albo proces w którymś momencie się zatrzymywał albo na starcie wyrzucało jakiś błąd (nie pamiętam teraz jaki).

W każdym razie odnoszę niejasne wrażenie, że o ile zrobienie backupu to żaden problem o tyle z późniejszą jego użytecznością może być różnie.

Ale to tylko moje osobiste doświadczenie wynikające najpewniej z niepełnej wiedzy lub nieumiejętnego podejścia do sprawy :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...