notek Opublikowano 31 Maja 2017 Opublikowano 31 Maja 2017 (edytowane) Jestem świeżym użytkownikiem MIUI. MIUI global 8.2.2.0 , Android 7.0 NRD90M Wiele ekranów aplikacji zachowuje się bardzo dziwnie: np gdy mamy ekran (w wielu ustawieniach i aplikacjach), gdzie po lewo u góry jest przycisk Anuluj, po prawo zielony Zatwierdź to naciskanie ich nie wywołuje żadnej reakcji. Co ciekawe zatwierdzanie działa często przyciskiem home - np w dodawaniu kontaktów. Inny przykład - w Google Play nie mogę wywołać klawiatury do wyszukiwania aplikacji klikając w górną belkę z polem do wyszukiwania. Żeby to zrobić muszę przejść do swoich aplikacji i nacisnąc lupkę szukaj, aby włączyć wpisywanie tesktu. Paranoja. A najlepsza jest Galeria - znika natychmiast po wywołaniu! App zdjęcia też jest b. uboga -w starym Sony miałem w tej samej apce mnóstwo możliwości. Inna niedogodność to bardzo trudno otwierający się górny pasek powiadomień i ustawień- trzeba go przytrzymać i b. wolno ciągnąć w dół, a nie jak w innych telefonach cmyknąć palcem szybko w dół. Ogólnie wrażenia użytkowania bardzo złe, jakby telefon był totalnie niedorobiony (softwarowo). Czy da się z tym coś zrobić, czy ktoś może doradzić coś niedoświadczonemu? I jeszcze brak pola 4-tej cyfry we wpisywaniu PINu, ale to już wiem jak przejść Edytowane 31 Maja 2017 przez notek
Shadow2k3 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Jestem świeżym użytkownikiem MIUI. MIUI global 8.2.2.0 , Android 7.0 NRD90M Wiele ekranów aplikacji zachowuje się bardzo dziwnie: np gdy mamy ekran (w wielu ustawieniach i aplikacjach), gdzie po lewo u góry jest przycisk Anuluj, po prawo zielony Zatwierdź to naciskanie ich nie wywołuje żadnej reakcji. Co ciekawe zatwierdzanie działa często przyciskiem home - np w dodawaniu kontaktów. Inny przykład - w Google Play nie mogę wywołać klawiatury do wyszukiwania aplikacji klikając w górną belkę z polem do wyszukiwania. Żeby to zrobić muszę przejść do swoich aplikacji i nacisnąc lupkę szukaj, aby włączyć wpisywanie tesktu. Paranoja. A najlepsza jest Galeria - znika natychmiast po wywołaniu! App zdjęcia też jest b. uboga -w starym Sony miałem w tej samej apce mnóstwo możliwości. Inna niedogodność to bardzo trudno otwierający się górny pasek powiadomień i ustawień- trzeba go przytrzymać i b. wolno ciągnąć w dół, a nie jak w innych telefonach cmyknąć palcem szybko w dół. Ogólnie wrażenia użytkowania bardzo złe, jakby telefon był totalnie niedorobiony (softwarowo). Czy da się z tym coś zrobić, czy ktoś może doradzić coś niedoświadczonemu? I jeszcze brak pola 4-tej cyfry we wpisywaniu PINu, ale to już wiem jak przejść Najnowszy ROM do MI5 to Version: V8.2.2.0.NAAMIEB (MIUI8) możesz go pobrać z tej strony http://en.miui.com/download-299.html i wgrać poprzez aktualizacje i wskazać ten ZIP proponuję zrobić kopię zdjęć itp. Ewentualnie spróbować wyszukać aktualizacji w telefonie przez opcje wyszukaj. Z tego co widać na stronie miui nie ma takiej wersji jaka Ty masz więc to może być jakiś syf który wygrał sprzedawca. Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
notek Opublikowano 2 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2017 U mnie pokazuje się dokładnie MIUI Global8.2 | Stabilna 8.2.2.0(NAAMIEB) Niestety dalej na określenie tego firmwaru przychodzą mi tylko niezenzuralne słowa. Nie mogę go ugradowac wg http://en.miui.com/a-232.html bo tam po ściągnieciu firmwaru na telefon i otworzeniu aplikacji Aktualizacje należy wybrać opcje w prawym górnym rogu (3 pionowe kropki). U mnie niestety sie nie otwierają w żaden sposób. A telefon kupiony w autoryzowanym butiku Xiaomi. Jakbym wiedział gdzie na sprzedawcę donieść, to zaraz bym to zrobił. Prośba do uczynnych forumowiczów o podesłanie jakiś linków jak od początku wgrać firmware? Przy uruchamianiu pokazuje na dole na czerwono otwartą kłódkę bootloader unlock. Czyli nie powinno być tak trudno.
Nezumi Opublikowano 2 Czerwca 2017 Opublikowano 2 Czerwca 2017 12 minut temu, notek napisał: U mnie pokazuje się dokładnie MIUI Global8.2 | Stabilna 8.2.2.0(NAAMIEB) Niestety dalej na określenie tego firmwaru przychodzą mi tylko niezenzuralne słowa. Nie mogę go ugradowac wg http://en.miui.com/a-232.html bo tam po ściągnieciu firmwaru na telefon i otworzeniu aplikacji Aktualizacje należy wybrać opcje w prawym górnym rogu (3 pionowe kropki). U mnie niestety sie nie otwierają w żaden sposób. A telefon kupiony w autoryzowanym butiku Xiaomi. Jakbym wiedział gdzie na sprzedawcę donieść, to zaraz bym to zrobił. Prośba do uczynnych forumowiczów o podesłanie jakiś linków jak od początku wgrać firmware? Przy uruchamianiu pokazuje na dole na czerwono otwartą kłódkę bootloader unlock. Czyli nie powinno być tak trudno. Sprawdź czy na pewno masz bootloader odblokowany, czy czasami nie jest tylko zcrackowany, jeżeli jest odblokowany to nic prostrzego, instalujesz TWRP przez adb/fastboot, a potem już lecisz z xiaomi.eu. Wszystkie potrzebne informacje znajdziesz w temacie "Odblokowanie bootloadera" oraz tutaj: https://miuipolska.pl/instalacja-miui-2016-2/
Shadow2k3 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Pozostaje MiFlash lub TWRP i Xiaomi.euWysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
notek Opublikowano 19 Czerwca 2017 Autor Opublikowano 19 Czerwca 2017 Trochę mi zeszło, ale przerobiłem kilka MIUI 8.x na Androidzie 7.0 i wcześniejszym 6.0.1 MXB48T Ale cały czas mam te same objawy: nieaktywne przyciski (w kontaktach Anuluj , zapisz, OK), niektywny pasek wyszukiwania (np w sklepie google play) i wiele podobnych. Nie bardzo chce mi sie wierzyć, że to MIUI jes tak niedorobione? Ma ktoś może jakis pomysł co sprawdzić?
bergmen Opublikowano 19 Czerwca 2017 Opublikowano 19 Czerwca 2017 sprawdz dotyk przez samouczek/informacje o telefonie czy kod w dialerze. Może masz uwalony.
obtu Opublikowano 20 Czerwca 2017 Opublikowano 20 Czerwca 2017 Podepnę się tutaj, gdyż w moim nowym Mi5 z najnowszym miui 7.6.15 mam tak, że kilka sekund po odblokowaniu następuje jakby chwilowe zawieszenie dotyku. Głownie występuje problem przewijania ekranów oraz pisania na viberze. Blokowanie bocznym klawiszem działa zawsze. Na 2 poprzednich wydaniach miui nie zauważyłem problemów, ale mało co z telefonu korzystałem, gdyż czekałem na szybkę i etui. Ram nie jest zbyt zajęta. Rzadko kiedy spada poniżej 1GB. Próbowałem wgrać poprzednie miui ale wyskakuje błąd aplikacji sms, więc cierpliwie poczekam na nowe wydanie.
Rekomendowane odpowiedzi