Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z wyłączeniem PINU na karcie sim. w ustawieniach dodatkowych / prywatność / blokada karty sim jest opcja do wyłączenia tego. Ale nie działa. Prosi o podanie pinu i wywala, że pin nieprawidłowy i nic. A pin znam i wpisuje jak włączam tel wiec jest prawidłowy. Ponadto poniżej jest opcja do zmiany pinu i ona działa bez problemu. Może ktoś coś pomóc / doradzić ?

Opublikowano
8 minut temu, slik napisał:

Ale nie działa.

A karta sim z Orange? Jak tak to nie da się wyłączyć pinu, a telefon o tym nie wie (tylko Orange na takie coś wpadło). Można tylko zmienić pin.

Opublikowano
3 minuty temu, FromWP napisał:

A karta sim z Orange? Jak tak to nie da się wyłączyć pinu, a telefon o tym nie wie (tylko Orange na takie coś wpadło). Można tylko zmienić pin.

orange. I wszystko jasne. Totalnie głupie!!! Ale np. żona też ma orange i bez pinu, ale ona chyba nigdy nie włączała to może dlatego

Opublikowano
2 minuty temu, slik napisał:

orange. I wszystko jasne. Totalnie głupie!!! Ale np. żona też ma orange i bez pinu, ale ona chyba nigdy nie włączała to może dlatego

Musi mieć starą kartę, na starszych można było wyłączyć, ale wprowadzili  nowe "lepsze".

Opublikowano
13 minut temu, FromWP napisał:

Musi mieć starą kartę, na starszych można było wyłączyć, ale wprowadzili  nowe "lepsze".

Nieprawda. :) Jestem w Orange od 97 roku, jeszcze wówczas w Idei. Nowe karty SIM umożliwiają wyłączenie żądania PIN. Starsze karty nie pozwalały na to. :)

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Zeork napisał:

Jak? Teściowa ma nowe orange i prosiła mnie abym to wyłączył, prosi o wpisanie pin aby to wyłączyć w opcjach telefonu podaje prawidłowy a wywala że nie właściwy pin, nie możliwe że zły jak po restarcie tel wpisuje na ekranie blokady i wchodzi bez problemu.
Aby wyłączyć pin w orange trzeba zadzwonić do orange. Z tel nie da rady. Próbowałem w telefonach różnych marek..

Sent from my MI 5C using Tapatalk

Zapewniam Cię, że można zrobić to z poziomu telefonu. To, że wymieniała kartę SIM niedawno nie oznacza, że ma nową kartę. :)

Wymieniałem ostatnio sobie, bo była uszkodzona, wymieniałem żonie. W obydwu mam wyłączone żądanie PIN. Ja mam swoją kartę w Mi Note Pro, żona w Huawei P9 Lite, więc telefon nie ma znaczenia. :)

A karta starszej generacji, która nie umożliwia wyłączenia żądania PIN, faktycznie zachowuje się tak, jak to opisujecie. Zwróćcie uwagę, że po wpisaniu i wyrzuceniu komunikatu, że PIN jest nieprawidłowy, za każdym razem wyświetla "Kod PIN jest nieprawidłowy. Pozostały 3 próby". I za każdym razem są trzy próby. ;) Normalnie po trzeciej próbie powinno zablokować kartę SIM i żądać odblokowania kodem PUK.

Opublikowano
Przed chwilą, Zeork napisał:

Ma nową kartę, chyba lepiej wiem? Jak może mieć starą kartę jak wzieła abonament w orange jakieś 6msc temu?

Brak słów...

Nie dociera do Ciebie, że w salonie mogą mieć zapas kart? Wcale nie musiała dostać nowej karty, w sensie karty z nowej edycji. Ciężko o zrozumieć? Jest różnica między nową kartą SIM, a nową kartą SIM.

Opublikowano

To kiedy Orange zmieniło karty? Bo o ile, jak dobrze pamiętam jakieś 8 czy 9 lat temu wprowadzili nowe tak od tej pory wyłączenie pin stało się niemożliwe z poziomu telefonu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, mrosi napisał:

Nieprawda. :) Jestem w Orange od 97 roku, jeszcze wówczas w Idei. Nowe karty SIM umożliwiają wyłączenie żądania PIN. Starsze karty nie pozwalały na to. :)

Ojciec wymieniał z rok temu i na takiej nie można, znajomy zmieniał pół roku temu i też nie może pinu wyłączyć. Możliwe że mają partie nowych na których można wyłączyć, ale ja spotkałem się tylko z takimi na których jest to niemożliwe. Sam miałem taką do internetu na kartę i działała tylko do pierwszego wyłączenia routera, bo nie miał możliwości wpisania automatem kodu PIN, a nie dało się tego wyłączyć.

Tak czy inaczej problemem jest Orange nie telefon.

Edytowane przez FromWP
Opublikowano
10 godzin temu, sp4ubw napisał:

To kiedy Orange zmieniło karty? Bo o ile, jak dobrze pamiętam jakieś 8 czy 9 lat temu wprowadzili nowe tak od tej pory wyłączenie pin stało się niemożliwe z poziomu telefonu.

Jakiś rok temu wprowadzili ponownie karty z możliwością wyłączenia pinu. Można podejść do salonu i bezpłatnie ją wymienić. 

• Like 1
Opublikowano

Coś jest na rzeczy, bo 2 dni temu zmieniłem kartę na nano i mocno sie zdziwiłem że nie ma pinu. Wcześniej zdziwił mnie sposób wymiany. Bez wizyty w Orange i w sumie 15 zł. :-)

Wysłane z mojego ASUS_Z00ED przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a może pinu nie maja osoby które nigdy go nie właczały? niezależnie czy nowa czy stara karta. Ja w orange jestem jakieś 15-18 lat, kartę (ideii) wymieniałem 2,5 roku temu. Ale od zawsze mam pin. Żona też karte wymieniała ale chyba nigdy pinu nie miała i nie ma

Opublikowano (edytowane)

Chyba jednak zależy to od karty. Żona wymieniała kartę w zeszłym roku, Wymieniała z Ideii bez pinu i dostała kartę z pinem. Ja kartę z pinem wymieniałem domowym sposobem 3 dni temu i nowa karta pinu nie ma.

Wysłane z mojego KianoIntelect7 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez ursa
literówki :)
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...