alone Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Hello Jechałęm autem, w celu korzystania z nawigacji podpiąłem go do auta żeby się ładował - bateria miała jakies 20 % W moment się wyładowała ok 5 minut i tel jużnie chciał włączyć. Okazało się że wyżarło baterię poniżej minimum - już w sklepe z tel komórkowaymi. Doładowali mi baterię bezpośrednio siecowo bo inaczej się nie dało. Włożyłem do koma - normalnie działało, ale jak już się wyładowała to tak samo, nie dało się włączyć tel i ponownie nawet wpinanie w lapka nie pokazuwało urządzenia. Mając dostęp do drugiej oryginalnej baterii myślałem ze coś się stało z baterią. Włozyłem ją do tel i było ok. Po wyładowaniu się tej baterii sytuacja taka sama. Już się nhie dało jej ładować w żaden sposób. Tel is dead. Co teraz czy da się coś z tym zrobić ? Dzięki ! PS. próbuję teraz w serwisie załadowac go i chciałęm zgrać te kontakty na kompa bo nawet nie mam jak ich zgrać - czy możecie podpowiedzieć jak zgrać te kontakty zebym ich nie stracił odsyłając np na gwarancji ? To mj pierwszy smartphone takze nie jestem wirtuozem telefonów - będę wdzięczny za wyjaśnienie jak przesłąć kontakty na kompa ! Edytowane 20 Maja 2014 przez alone
Stachura5 Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Nie rozumie nic z tego... Po wyładowaniu się baterii, podłączasz go pod ładowarkę i nic się nie dzieje?
alone Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Opublikowano 20 Maja 2014 tak - w serwisie/sklepie z komami powiedzieli, ze najprawdopodobniej został uszkodzony układ ładowania baterii w telefonie. To samo się stało z drugą nową baterią - po włożenia do tego koma, wyjadło ją cało - w normalnym użytkowaniu i pozniej już nie dało się włączyć, ładowac ani nic. Obawiam się ze to koniec i teraz chce kontakty uratowaća nie znam się więc podpowiedzcie prosze jak je przkopiować do komputera - DZIĘKI !
JoHnNy08PL Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Możesz podłączyć 5V pod styki w telefonie(tylko pamiętaj o polaryzacji ) i się normalnie uruchomi, wtedy sobie wszystko wyeksportujesz.
Eru Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Jak miałeś włączoną synchronizację z kontem Google to na serwerach Google masz kopie kontaktów. Tapnięte z MI2S
l_mike Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Często w telefonach jest też tak, że gdy bateria jest całkiem rozładowana, to dioda informująca o ładowaniu baterii załącza się dopiero po kilkunastu minutach ładowania. Inna sprawa - po co rozładowywać telefon do zera? Ani to zdrowe dla telefonu ani tym bardziej dla baterii.
Eru Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Telefon to ma to gdzieś - gorzej z baterią Czym bardziej będziesz ją rozładowywał (czym bliżej 0%) tym gorzej dla baterii - najlepiej nie przekraczać progu 50% rozładowania aby bateria służyła dłużej
tas Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Jeśli bateria zostanie głęboko wyładowana to się odcina od telefonu, to jest normalne. Normalne też jest to, że po podłączeniu ładowarki telefon nie uruchomi się. Należy odczekać z 10 min zanim elektronika ponownie podłączy baterię i telefon uruchomi już normalne ładowanie od 0%
pablitto83 Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 A jak ladowales? sieciowa ladowarka czy samochodowa? u mnie musialem kupic ladowarke 3.1A do auta zeby ladowala rozladowany do konca tel, sieciowka laduje ok. Jesli to nie to, to pewnie masz walniety port ladowania.. Tap tap from MI2
alone Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Opublikowano 20 Maja 2014 Jak miałeś włączoną synchronizację z kontem Google to na serwerach Google masz kopie kontaktów. Tapnięte z MI2S Niestety nie miałem A jak ladowales? sieciowa ladowarka czy samochodowa? u mnie musialem kupic ladowarke 3.1A do auta zeby ladowala rozladowany do konca tel, sieciowka laduje ok. Jesli to nie to, to pewnie masz walniety port ladowania.. Tap tap from MI2 To była samochodowa - w zasadzie końcówa była z jakiegoś kubka ładowanego na usb... tak czy siak it's dead... naładować bezpośrednio samą baterię poza telefonem się da ale to w serwisie i jednorazowo potem znowu dead. A co do eksportowania kontaktów to jak się to robi na kompa macie jakąs instrukcję ?
mewa Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Jak nie chcesz skorzystać z synchronizacji to skopiuj je sobie na kartę SIM i potem jak ją przełożysz do każdego innego telefonu to je będziesz miał. Wchodzisz w kontakty --> przycisk na dole ( te czerwone ) dotykasz tego po lewej --> kopia przywracania kontaktów i potem już masz --> kopia kontaktów np na SIM1 czy SIM2 Edytowane 20 Maja 2014 przez mewa
kulig007 Opublikowano 20 Maja 2014 Opublikowano 20 Maja 2014 Ewentualnie robić eksport kontaktów do pliku i gdzieś trzymać w razie w.... TapTap from Mi2s
alone Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Opublikowano 21 Maja 2014 Jak nie chcesz skorzystać z synchronizacji to skopiuj je sobie na kartę SIM i potem jak ją przełożysz do każdego innego telefonu to je będziesz miał. Wchodzisz w kontakty --> przycisk na dole ( te czerwone ) dotykasz tego po lewej --> kopia przywracania kontaktów i potem już masz --> kopia kontaktów np na SIM1 czy SIM2 SIM jest stary - ma z 6 lat i miesci siętam nie wiele numerów a obecnie mam ok 1200 .. takze to do pliku spoko tylko jeszcze nie wiem jak to się robi ?
lucas7911 Opublikowano 21 Maja 2014 Opublikowano 21 Maja 2014 Ja już miałem takie zdarzenie że podpięty pod ładowarkę samochodową Philipsa mój MI3 ( nie wiem jakie parametry ) z włączonym ekranem , ładowarka ta nie dała rady podładować telefonu i telefon się wyłączył, potem w domu przez jakiś czas nie mogłem włączyć telefonu tylko migała czerwona dioda ( już myślałem że padła bateria a że niewymienna to...) ale po jakimś czasie na podłączonej zwykłej ładowarce uruchomił się bez problemu i na razie nie mam żadnych problemów z ładowaniem, od tego czasu nie podłączam telefonu w samochodzie.
pablitto83 Opublikowano 21 Maja 2014 Opublikowano 21 Maja 2014 bo potrzebna jest pozadna ladowarka, a nie badziewie. Probowalem rozne ladowarki, dopiero polecona przez znajomego, 3.1 A daje rade postawic tel z pelnego rozladowania. Na amazonie kosztowala ok. 8GBP. nie narzekam od roku Tap tap from MI2
lucas7911 Opublikowano 21 Maja 2014 Opublikowano 21 Maja 2014 Jutro sprawdzę jaki prąd daje ta moja Philipsa
pablitto83 Opublikowano 22 Maja 2014 Opublikowano 22 Maja 2014 ladowarka sieciowa daje 0.8A, bynajmniej na naklejce. Natomiast 2A samochodowa nie daje rady wystartiwac z ladowaniem tel ktory wyladowal sie do zera. Albo te parametry sa tylko na naklejkach, albo chodzi o cos jeszcze, z elektryki kiepski jestem Tap tap from MI2
lucas7911 Opublikowano 22 Maja 2014 Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Pomyliłem się w samochodzie mam Samsunga 5V i 700mA - to chyba mało? Ale w domu mam samochodową Philipsa i ona daje 2.1A przy 5V Edytowane 23 Maja 2014 przez lucas7911
alone Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi i zainteresowanie tematem. W samochodzie się to stało, użyłem dziadowej przejściowki chociaż podejrzany jest też sam samochód (stary-nowy nabytek) bo pozniej dziewczynie zdechł też w nim moment GPS - ale w sieciowej pozniej sie normalnie załadował. Za to z komem już gorzej bo się nie chciał załadować - jedynie dziś w serwisie zostawiłem baterię, zezby mi naladowali na zasadzie, ze samą baterię włożyli do urządzenia, które ładuje już bezpośerdnio bez żadnych kabli. Ale to starczy do nast rozładowania. Ja normalnie mam oryginalną ładowarkę do niego ale nic z niej nie rusza, ani diodka śię nie świeci, nawet gdy kablem do kompa przez usb to naweł nie rozpoznawał że jakieś urzadzenie podpięte. Teraz plan mam taki, zeby kom z ta naładowaną baterią w serwisie użyćna chwilężeby zgrać te kontakty ale że jestem noga w te smartfonowe kloce to proszeWas i info jak zgrać te kontakty na komputer. No i wtedy po prostu go odeślę pewnie już na gwarancji. Jeśli możecie to napiszcie jak się zgrywa, eksportuje kontakty do kompa Dzięki !!! Edytowane 22 Maja 2014 przez alone
lucas7911 Opublikowano 22 Maja 2014 Opublikowano 22 Maja 2014 Nie wiem jak jest w Red Rice ale w MI3 jeśli wejdziesz w aplikację kontakty i pacniesz w lewy przycisk to masz opcję "Kopia i przywracanie kontaktów" a tam opcja albo "kopiuj na nośnik" i wtedy w pamięci zapisze ci plik vcf który skopiuj z telefonu na komputer albo użyj opcji "Kopia Kontaktów na SIM" i wtedy kontakty będą na karcie SIM, analogicznie wyżej masz opcję co do przywracania kontaktów z pliku/SIM
nerwowy Opublikowano 22 Maja 2014 Opublikowano 22 Maja 2014 Może poproś tych z serwisu żeby przy okazji zgrali Ci kontakty i resztę ważnych pików na kartę sd lub pendriva, i tak się zajmują Twoim telefonem, a dla speców to 5 min roboty
alone Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Opublikowano 22 Maja 2014 Może poproś tych z serwisu żeby przy okazji zgrali Ci kontakty i resztę ważnych pików na kartę sd lub pendriva, i tak się zajmują Twoim telefonem, a dla speców to 5 min roboty Ni właśnie prosiłem to powiedzili ,ze nie mająoprogramowania do takiego telefonu... a na SIM nie mogę bo to jest 6 letni SIm i tam jakoś pareset wchodzi kontaktów ledwie a mam 1170 jakos
nerwowy Opublikowano 22 Maja 2014 Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) @ alone Słuchaj, masz w red rice kartę sd, tak? Więc zrób tak jak radzi kolega lucas7911 dwa posty wyżej. Kopiujesz kontakty do pliku .vcf na kartę sd. Potem przekładasz ją do komputera (bo komunikacja przez kabel USB Ci nie działa) i eksportujesz na konto google (używasz obecnego, lub stworzysz nowe). Tu w tym wątku też opisałem całą operację post nr 5 http://miuipolska.pl/forum/topic/1766-jak-przenieść-kontakty-z-telefonu-na-google/ I masz kopię zapasową, którą odzyskasz na każdym telefonie z androidem. Wystarczy zalogować się i włączyć synchronizację. Możesz sobie nawet wydrukować całą listę kontaktów, i wtedy masz kopię analogową powodzenia. Dasz sobie radę. edit: teraz tak myślę, jeżeli rr skopiuje kontakty tylko do pamięci wewn. a nie na kartę sd, to musisz użyć jakiegoś menagera plików i ręcznie przenieść na sd. Edytowane 22 Maja 2014 przez nerwowy
alone Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Opublikowano 25 Maja 2014 @ alone Słuchaj, masz w red rice kartę sd, tak? Więc zrób tak jak radzi kolega lucas7911 dwa posty wyżej. Kopiujesz kontakty do pliku .vcf na kartę sd. Potem przekładasz ją do komputera (bo komunikacja przez kabel USB Ci nie działa) i eksportujesz na konto google (używasz obecnego, lub stworzysz nowe). Tu w tym wątku też opisałem całą operację post nr 5 http://miuipolska.pl/forum/topic/1766-jak-przenieść-kontakty-z-telefonu-na-google/ I masz kopię zapasową, którą odzyskasz na każdym telefonie z androidem. Wystarczy zalogować się i włączyć synchronizację. Możesz sobie nawet wydrukować całą listę kontaktów, i wtedy masz kopię analogową powodzenia. Dasz sobie radę. edit: teraz tak myślę, jeżeli rr skopiuje kontakty tylko do pamięci wewn. a nie na kartę sd, to musisz użyć jakiegoś menagera plików i ręcznie przenieść na sd. Hello ! Dzięki za info, jak chodzi o SD - to moja karta ma już ok 7 lat i ma limit 230 kontaktów, Obecnie numerów mam ok 1200 z tego co pamietam dlatego tak jak pisąłme na SD kopiowanie niestety odpada. Bólem jest to, ze do tej operacji przerzucania kontaktów mam czas w trakcie 1 cylku dziąłania baterii, którą mi naładowali w jakimś serwisie z telefonami za 10 zeta... także jak padnie to znowu będę się musiał bujać po serwisach żeby mi łaskawi naładowali. Lucas 791 napisał, ze w MI 3 robi tak ,"" kopiuj na nośnik" i wtedy w pamięci zapisze ci plik vcf który skopiuj z telefonu na komputer "" i to będę jutro próbował... oby zaskoczyło ! POzdro i dzięki, jak jakiś jeszcze pomysł macie to piszcie !
nerwowy Opublikowano 25 Maja 2014 Opublikowano 25 Maja 2014 Chyba mylisz pojęcia karty Sim i karty SD Mi3W
mewa Opublikowano 25 Maja 2014 Opublikowano 25 Maja 2014 Jak masz tak ciągle inwestować w ładowanie baterii w serwisie to może taniej wyjdzie zainwestowanie w taką zewnętrzną ładowarkę? Podaję pierwszą lepszą aukcję ( pewnie są i tańsze) i zamiast znowu do zera wyładować baterię w telefonie to sobie tym będziesz podładowywał nim nie ogarniesz tego co tam masz zaplanowane przed wysyłką fona na naprawę gwarancyjną. http://allegro.pl/xiaomi-hongmi-red-rice-ladowarka-dock-z-polski-24h-i4266514021.html
lucas7911 Opublikowano 25 Maja 2014 Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) Może pomysł nietypowy ale zawsze jakiś. Przy sieci LAN w domu, Instalujesz z marketu MyPhoneExplorer Client na telefonie a na Pc/Laptopie to samo tylko serwer - link przy opisie aplikacji w markecie. Po połączeniu się telefonu z komputerem bezprzewodowo w tym programie jest opcja tworzenia kopii kontaktów/sms notatek itd więc może tak da radę Edytowane 25 Maja 2014 przez lucas7911
alone Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Opublikowano 25 Maja 2014 Czy masz w domu wifi Mam wifi:) SD to w sensie micro jako Pamięć zewnętrzna ? Bo myślalem ze to jakaś nazwa SIMa
nerwowy Opublikowano 25 Maja 2014 Opublikowano 25 Maja 2014 Tak. Karta pamięci micro SD. Wyeksportuj na nią kontakty wg powyższych instrukcji i masz kopię gotową. Mi3W
preston2009 Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 Alone u mnie mam podobnie z Redmi. Tylko że mam dodatkowo różne inne atrakcje. Pomogło trochę zainstalowanie oficjalnego romu zamiast MIUI PL. Teraz czasami pokazuje prawidłowo stan baterii, przeważnie nie spada i telefon pracuje mniej niż dobę bez włożonej karty sim. Ps. Instrukcja od nerwowy jest najlepsza, wiele razy tak robiłem i jest ok. kontakty-> menu-> importuj/eksportuj-> eksportuj na nośnik (karta sd w telefonie lub pamięć telefonu - sam sobie wybierasz)-> ok otrzymasz plik "tx_vcard.vcf" lub innej nazwie ale z rozszerzeniem .vcf Potem możesz plik przenieść na kompa lub inny telefon i zaimportować kontakty. Niestety synchronizacja Google nie zawsze działa jak należy więc nie jest to najlepsze rozwiązanie.
alone Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Hello No więc tak, doładowlem baterię w serwisie, po czym chcialem zgrać te kontakty - nie wiedzieć czemu gdy robię wg instrukcji to tworzy się plik - taka jest informacja - np 001 vcard.vcf - tak jakby tylko jeden kontakt się skopiował, gdy robie to drugi raz to jest juz numer 002. Tak wiec czy on kopiuje po 1 dnym kontakcie ? Masakra .... mam jeszcze 45 % baterii i nie wiem jak zrobic zeby wszytsko skopiował bo przeciez nie będe po jednym to rbił - mam powoli wrażenie ze ten tel to jednak gniot... Jeszce myslalem o synchronizcji przez Google ale nie chce się logowac zeby moje dane potem nie zostały w tym komie i jak mi juz znowu siądzie bateria i go wyslę do Chin to nie chce aby tam widnialy moje dane, takze kiepsko. Edytowane 30 Maja 2014 przez alone
nerwowy Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 Plik 001. Zawiera całą listę kontaktów (wszystkie dane) Mi3W
alone Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Opublikowano 30 Maja 2014 Plik 001. Zawiera całą listę kontaktów (wszystkie dane) Mi3W To mozliwe ze 1200 kontaktów kopiuje w ok 4 sekundy ?
pablitto83 Opublikowano 30 Maja 2014 Opublikowano 30 Maja 2014 To sobie skopiuj ten plik na inny telefon, do googla, czy jka masz cierpliwosc, to do jakiegos klienta poczty na PCcie. Podejzysz sobie co tam masz Tap tap from MI2
Rekomendowane odpowiedzi