Jump to content

NFC - poprawne działanie ?

serfmen

Recommended Posts

Cześć,

czy ktoś z was korzystał może z płatności NFC z wykorzystaniem aplikacji bankowych, takich jak np. IKO, BZ WBK albo korzystał z przesyłu plików przez Android Beam ? U mnie przy zbliżeniu telefonu do terminala (z aktywnymi płatnościami NFC w aplikacji IKO) nie ma żadnej reakcji. To samo przy próbie wysyłania/odbierania plików przez Beama.. nic się nie dzieje jak przystawiam do siebie telefony.

U was normalnie działa ? Ktoś może potwierdzić ?

Mam ROM xiaomi.eu 7.3.16 

HCE w ING działa bo płaciłem nie raz. Korzystam też z tagów NFC i bez problemu je odczytuje. Siedzę na softach xiaomi.eu i na żadnym nie miałem problemów. Przesyłania plików próbowałem i pomiędzy dwoma Xiaomi zadziałało.
Z oczywistych rzeczy to napisze, że do płatności musisz mieć włączony i odblokowany ekran. A czujnik NFC jest w okolicach aparatu, więc aparatem najlepiej przykładać. Możesz popróbować na karcie debetowej, pobierz jakąś aplikacje np. NFC Tools i przykładaj kartę, powinno zaskoczyć i wyświetlić jakieś informacje. Jak nie zadziała to może uszkodzony czujnik.

• Like 1

Ok, chyba głupia sprawa ale w Uprawnieniach aplikacji IKO, miałem pytajnik przy NFC.. zmieniłem teraz żeby za każdym razem telefon zezwalał na odczyt i chyba powinno działać :P sprawdzę na dniach. 

@grzybiarz91nfc tools odczytuje kartę, więc to pewnie chodzi o uprawnienia. 

Dzięki ;)

• Like 1

• 3 months later...
  • Nezumi locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...