tazos Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) witam, ostatnio siedziałem na MIUIPolska i zdecydowałem sie na powrót na Stable, po instalacji Romu przez TWRP wyświetla się tylko logo "Mi", próbowałem wgrać Rom miflashem, lecz nic nie szło, cały czas było flashowanie, około1400s, przerwałem to, odłączyłem telefon, ponownie uruchomiłem w trybie fastboot, lecz miflash teraz go nie widzi, moge liczyć na jakąś pomoc ?... @edit miflash widzi telefon, pobrałem global dev. lecz tak samo flashuje cały czas. Edytowane 9 Marca 2017 przez tazos
adrian72411 Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 Wgraj mi recovery potem dopiero system. 1
adrian72411 Opublikowano 9 Marca 2017 Opublikowano 9 Marca 2017 Nie. Wisi wtedy na logo mi i tyle. Nie da się tego obejść. 1
tazos Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Opublikowano 9 Marca 2017 (edytowane) recovery wbić miflashem czy jak ? i skąd je pobrać, jeśli byłbyć łaskaw, bo nie moge nigdzie znależć... @edit, poddałem się, chce wrócić na MiuiPolska, ale tutaj mam kolejny problem, instaluje twrp, wrzucam recovery i wyskakuje komunikat " this package is for "wt86047" devices; this is a "kate" Edytowane 9 Marca 2017 przez tazos
tazos Opublikowano 9 Marca 2017 Autor Opublikowano 9 Marca 2017 temat do zamknięcia, problem rozwiązany, dzieki adrian za pomoc
mietek440 Opublikowano 11 Marca 2017 Opublikowano 11 Marca 2017 adrian 72411 daj link do recowery . Nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać .
tazos Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Opublikowano 11 Marca 2017 pobierasz rom stable lub global do miflasha i tam w folderze "images" masz oryginalne recovery
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) dołączę się do tematu. Niestety ale telefon się nie uruchamia, cały czas się włącza (logo Mi i Android + chodzące kropeczki) i tak aż do rozładowania. Zakładam, że to bootloop ale o tyle dziwne, że nic nie flashowałem , oprogramowanie oryginalne, updat'y automatyczne. I tak ni z tego ni z owego telefon się zrestartował i już nie rusza ... bootloader locked - nie wysyłałem do producenta prośby o odblokowanie. Próbowałem wg tego poradnika http://xiaomitips.com/guide/how-to-fix-redmi-note-3-snapdragon-bootloop-and-mi-logo-stuck/ ale nie wchodzi mi w tryb EDL Mode (to z kolei wg tej instrukcji: http://xiaomitips.com/guide/how-to-put-redmi-note-3-into-edl-mode/ ) Jakieś pomysły ? edit: wejście w tryb Fastbbot nic nie daje, komputer (MiPCSuite) dalej nie widzi tel. - rozumiem, że to normalne przy nie odblokowanym bootloader'ze ? Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
tazos Opublikowano 17 Marca 2017 Autor Opublikowano 17 Marca 2017 jesli masz zablokowany bootloader to flashuje sie poprzez edl z tego co slyszalem, ja sie poddalem przy powrocie do globala, w zaden sposob nie mogle sflashowac telefonu, nioe wiem w czym tkwi problem ale flashowanie trwalo nieskonczonosc, gdzie slyszalem ze powinno pojsc w 2-3 min..
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 2 godziny temu, vonda napisał: edit: wejście w tryb Fastbbot nic nie daje, komputer (MiPCSuite) dalej nie widzi tel. - rozumiem, że to normalne przy nie odblokowanym bootloader'ze ? Wgranie od nowa romu MiFlashem powinno pomóc (o ile to problem softu). Niestety trzeba to zrobić w trybie download. Trzeba było odblokować bl, nawet mając globala to przy takich problemach jest łatwiej. Pozostaje ci spróbować perzejścia z fastboot do edl komendą (fastboot oem edl), kablem deep flash, albo kombinowanie z chińską wersją MiPcSuite, jak się go uda uruchomić w trybie Mirecovery (telefon z kabelkiem na ekranie). Niestety nie wiadomo czy któraś z tych metod zadziała, można próbować. Z tych poradników chyba nie skorzystałeś, bo w pierwszym rozbierają telefon i zwierają test pointy, a w drugim podłączają kabel z przytrzymaniem klawiszy głośności do wyłączonego telefonu (twój się nie chce wyłączyć). 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) 3 godziny temu, FromWP napisał: (...) Z tych poradników chyba nie skorzystałeś, bo w pierwszym rozbierają telefon i zwierają test pointy, a w drugim podłączają kabel z przytrzymaniem klawiszy głośności do wyłączonego telefonu (twój się nie chce wyłączyć). korzystałem, nie odważyłem się co prawda rozebrać telefonu ale tą drugą wersję próbowałem 2 razy. Spróbuję jeszcze ale jest to czasochłonne bo trzeba poczekać aż się telefon rozładuje, naładować do 30% i dopiero wtedy próbować z kombinacja przycisków po przygotowaniu komputera wg instrukcji ... tyle, że nie wszedł w EDL mode ... więc dalsze kroki nie sprawdzone <<" Pozostaje ci spróbować perzejścia z fastboot do edl komendą (fastboot oem edl), kablem deep flash, albo kombinowanie z chińską wersją MiPcSuite, jak się go uda uruchomić w trybie Mirecovery (telefon z kabelkiem na ekranie) ">> Możesz napisać coś więcej, może jakieś linki ? Zielony jestem w tych sprawach .. Orientujecie się jak do tego problemu podchodzą jako do naprawy gwarancyjnej ? edit: próbowałem "połączyć" metody opisane w w/w poradnikach, tzn. poczekałem aż się rozładuje, podładowałem i zamiast próbować wejść w tryb EDL za pomocą kombinacji przycisków spróbowałem za pomocą komend "adb reboot edl" jak to opisano w metodzie z rozbieraniem telefonu. Niestety efekt jak na załączonym obrazku - nie widzi urządzenia więc nie może go zrestartować w trybie edl ... zapewne z tego samego powodu nie wchodzi w ten tryb w wersji z przyciskami ... Co robię źle ? Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 21 minut temu, vonda napisał: Możesz napisać coś więcej, może jakieś linki ? Z chińskim MiPcSuite nie dokładnie to samo bo tam o reset chodziło, ale można też wgrać rom recovery z zip-a: https://miuipolska.pl/forum/topic/23584-problem-po-aktualizacji-nie-działa-recoverydownloadprzywracanie-ustawień/?do=findComment&comment=326618 Kabel deep flash: https://miuipolska.pl/forum/topic/18426-zbrickowany-telefon/?do=findComment&comment=259396 Cały temat o wgrywaniu romów (dla Redmi 3 ale zasada taka sama): https://miuipolska.pl/forum/topic/10752-kompendium-wiedzy-redmi-33spro-rom-bootloader-recovery-root-faq/ Komenda w konsoli cmd w katalogu z programem Fastboot/ADB, jak telefon podłączony w trybie fastboot: fastboot oem edl . Musisz poszukać poradnika albo skorzystać z tego jak zainstalować fastboot/adb: https://miuipolska.pl/?faqs=jak-zainstalowac-fastbootadb#more-14743 Ale jak jesteś zielony to może być trudno bez przynajmniej minimalnej znajomości tematu. 1
Zexon72 Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 52 minuty temu, vonda napisał: Zielony jestem w tych sprawach .. Jeśli nie bardzo rozumiesz co robić, to bezpiecznie (dla Twojego telefonu) będzie jak podeślesz go na serwis - pisz do MiCenter lub odezwij się do mnie na PW
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 23 minuty temu, FromWP napisał: cmd w katalogu z programem Fastboot/ADB, jak telefon podłączony w trybie fastboot: fastboot oem edl . Musisz poszukać poradnika albo skorzystać z tego jak zainstalować fastboot/adb: https://miuipolska.pl/?faqs=jak-zainstalowac-fastbootadb#more-14743 włączyłem tryb fastboot w telefonie, wpisałem kolejno fastboot devices - coś znalazł: ale już komenda fastboot oem edl nie spotkała się z akceptacją ;-( Z kolei fastboot reboot zadziałał ...
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 4 minuty temu, vonda napisał: Z kolei fastboot reboot zadziałał ... No to jak masz czarny ekran to jesteś w download i możesz MiFlashem wgrać rom fastboot wedłu tego poradnika dla Redmi 3. 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) najwidoczniej się źle wyraziłem ... "zadział" w sensie, że komenda została przyjęta i telefon się zrestartował - czyli wróciłem do punktu wyjścia -> bootloop = cały czas "startuje" (ikonka mi + android + 3 ruszające się kropeczki) edit: a po tej komendzie (fastboot reboot) powinien wejść w tryb edl ? jeśli tak to spróbuję jeszcze raz, ale wydawało mi się, że ten efekt mógłby się pojawić po komendzie która wskazywałeś: " fastboot oem edl " - która zwróciła wynik: "FAILED (remore: unkown command)" edit2: tu: kolega UFO pisze: w moim przypadku telefon 3/32GB rom china stable - nie działała komenda: fastboot oem edl wykonywała się z błędem i był FAIL, powodem był ROM fabryczny stable, który jej nie obsługuje. Po wgraniu fastboota 6.1.21 Też mam fabryczne oprogramowanie w wersji Stable (tyle, że Global) - może to jest powodem dla którego ta komenda u mnie nie działa ? Tylko nie bardzo wiem jakiego innego "fastboota" miałbym wgrać Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 5 minut temu, vonda napisał: najwidoczniej się źle wyraziłem ... "zadział" w sensie, że komenda została przyjęta i telefon się zrestartował - czyli wróciłem do punktu wyjścia -> bootloop = cały czas "startuje" (ikonka mi + android + 3 ruszające się kropeczki) edit: a po tej komendzie (fastboot reboot) powinien wejść w tryb edl ? jeśli tak to spróbuję jeszcze raz, ale wydawało mi się, że ten efekt mógłby się pojawić po komendzie która wskazywałeś: " fastboot oem edl " - która zwróciła wynik: "FAILED (remore: unkown command)" "fastboot reboot-edl" coś takiego czasami działa. Ale widzę że w różnych telefonach reakcje bywają różne. Dziwne że nie rozpoznaje komendy "fastboot oem edl". W każdym momencie prawdopodobnie możesz przerwać tego bootloopa bardzo długo trzymając power, a jak tylko zniknie logo Mi momentalnie przytrzymać: 1. vol- i power, żeby wejść w fastboot. 2. vol-, vol+ i power żeby wejść w Mirecovery (rysunek tel z kabelkiem). 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) "fastboot reboot-edl" nie działa: oczywiście mogę w każdej chwili wejść w tryb "fastboot" ( vol- i power) i w tym trybie wykonywałem w/w komendy, bez efektu ;-( wszedłem w tryb " Mirecovery (rysunek tel z kabelkiem) " - i co teraz ? daje to jakieś możliwości ? po chwili pokazywania "kabelka" sam się zrestartował ... Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 5 minut temu, vonda napisał: wszedłem w tryb " Mirecovery (rysunek tel z kabelkiem) " - i co teraz ? daje to jakieś możliwości ? Daje jak masz chińskie MiPcSuite. Podłączony w tym trybie powinien pozwolić na ponowne wgranie romu z pliku zip na dysku. Jak podłączysz w miarę szybko to zostanie w tym trybie. Ale takie pomaganie na odległość to rzeeźba w ............. 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) tym bardziej jestem wdzięczny za cierpliwość edit: ok, wszedł mi telefon w tryb opisany : pcsuite.mi.com (obrazek telefonu i kabelka) przy włączonym chińskim ale zanim zdążyłem cokolwiek zrobić zrestartował ;-( rozumiem, że muszę "się zmieścić w czasie" i uruchomić flashowanie ... problem polega na tym iż instalując chiński wyrzucił mi angielską wersje i za chiny nie wiem co jest co (nie mam na czym się wzorować) Rozumiem iż pisząc "rom" masz na myśli plik "system.img" z pakietu np. "kate_global_images_V8.1.3.0.MHRMIDI_20170122.0000.00_6.0_global" czy to ma być ten pakiet przed rozpakowaniem - jeszcze w zip ? Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) . Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 40 minut temu, vonda napisał: Rozumiem iż pisząc "rom" masz na myśli plik "system.img" z pakietu np. "kate_global_images_V8.1.3.0.MHRMIDI_20170122.0000.00_6.0_global" czy to ma być ten pakiet przed rozpakowaniem - jeszcze w zip ? Nie, zip romu recovery czyli stąd pobrany i na dysku komputera: http://en.miui.com/download-301.html#449 Ekran MiPcSuite: 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) uff, właśnie to pobrałem (plik miui_HMNote3ProtwGlobal_V8.1.3.0.MHRMIDI_14698da799_6.0.zip) , flashowanie już w trakcie (posłużyłem się jakimś filmikiem z youtuba do Redmi 4) ale niestety wcześniej nacisnąłem przycisk opisany przez Ciebie jako "wyczyść dane" ;-(( niepotrzebna strata jak rozumiem czy i tak by wszystko "wyczyściło" ? Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 Nie wyczyściło by, jak wgrywałeś rom który miałeś, lub nowszy, ale ty walczysz o życie. 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) dokładnie no cóż, straty wliczone ;-( Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 Mam nadzieje ze coś z tego będzie, wygląda na to że powoli ogarniasz co robisz. 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 (edytowane) jest dobrze ... ruszyło ! (odpukać) zaczynam ustawiać ... gdzie tu się stawia piwo ? Edytowane 17 Marca 2017 przez vonda
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 Piwo to w realu, tu tylko się lubi, nienawiść zakazana (w sumie może i dobrze). 1
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 ok, w realu chętnie "polubiłem" juz chyba wszystkie Twoje wpisy w tym wątku głupia sprawa wyszła ... rozpoznało ze telefon jest już połączony z kontem mi ... nawet nie pamiętałem, że takie mam, pewnie przy pierwszej konfiguracji wymusiło ... nie pamiętam które hasło tam użyłem, ale to bym pewnie za którymś razem przeszedł ... tylko, że telefon teraz zgłasza: "this device is locked" i żąda hasła którego nie może zweryfikować bo" "can't connect to network" ... nie zdążyłem ustawić przesyłu danych mobilnych przez sim - więc pewnie nie jest włączony, złapał mi wczesniej jakąś sieć wifi (nie jestem w domu więc jakąś przypadkową chyba banku ING) ale nie łączy. No i teraz ipa bo nie mogę zmienić żadnych ustawień dopóki tel. nie zweryfikuje hasła do konta czego nie może zrobić bo nie ma połączenia z siecią i kółko się zamyka ;-(
FromWP Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 Jakoś z tego wybrniesz, a to hasło do kinta Mi to dosyć ważne jest. Bez tego telefon jest nieużywalny.
vonda Opublikowano 17 Marca 2017 Opublikowano 17 Marca 2017 ja nawet nie pamiętam na jakiego maila zakładałem to konto, jaki login ... oni przysyłali po rejestracji jakieś potwierdzenie ? Rozumiem, że jak by co to faktura - potwierdzenie zakupu nie wystarczy żeby "zresetować" dane ?
FromWP Opublikowano 18 Marca 2017 Opublikowano 18 Marca 2017 To współczuję. W sumie to tak jakbyś miał cudzy telefon. Nie wiem jak z tego wybrnąć. Na pewno tylko samo Xiaomi może to zresetować. Login to zazwyczaj adres mailowy, lub nr telefonu. Jak wygląda rejestracja, to już nie pamiętam, a dwa że robiłem to przez komputer i tam to jest dosyć rozbudowane (żeby uzyskać 100% bezpieczeństwa konta).
Zexon72 Opublikowano 18 Marca 2017 Opublikowano 18 Marca 2017 54 minuty temu, FromWP napisał: Na pewno tylko samo Xiaomi może to zresetować. Niekoniecznie. Jeśli telefon jest legalny mogę na stałe wyłączyć konto Xiaomi w telefonie. Wadą tego rozwiązania jest to, że należy zapomnieć o aktualizacjach - po wgraniu nowego systemu weryfikacja konta xiaomi powróci.
tazos Opublikowano 18 Marca 2017 Autor Opublikowano 18 Marca 2017 Panowie a wiecei może w czym tkwi mój problem z niekończącym flashowaniem ?
Rekomendowane odpowiedzi